Educació destina 1,7 milions d’euros a becar 230 auxiliars de conversa per al curs 2022-2023 A Menorca, 40 centres disposaran d’auxiliars de conversa d’anglès, alemany o francès per al curs que ve.

La Conselleria d’Educació i Formació Professional, mitjançant la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa torna a posar en marxa el programa d’auxiliars de conversa per al proper curs escolar 2022-2023. Amb un pressupost d’1.702.000 € es contractaran els 230 auxiliars de conversa que incorpora la Conselleria i que cobreix els ajuts i l’assegurança de cobertura sanitària i de repatriació dels auxiliars de conversa. Del programa participen un total de 250 auxiliars, ja que el Ministeri d’Educació i Formació Professional n’aporta 20 més.

El Consell de Govern ha autoritzat avui la Conselleria d’Educació i Formació Professional a disposar de la despesa total d’1.702.000 € corresponents a l’assignació dels 230 auxiliars de conversa prevists per al curs escolar 2022-2023.

La continuació del programa respon a la bona acceptació d’aquest recurs lingüístic per part dels centres educatius. La seva finalitat és potenciar la competència comunicativa en llengua estrangera mitjançant la provisió d’auxiliars de conversa nadius en els centres educatius sostinguts amb fons públics. Aquests col·laboradors lingüístics contribueixen a afavorir i millorar l’aprenentatge dels aspectes comunicatius de la llengua estrangera i estaran repartits entre els centres públics i concertats d’infantil, primària i secundària, però també en escoles oficials d’idiomes (EOI), centres integrats de formació professional (CIFP), escoles d’art (EA) i centres d’educació de persones adultes (CEPA).

La majoria dels auxiliars que s’incorporen són d’anglès, concretament el pròxim curs seran 202, i es completaran amb 33 d’alemany i 15 de francès. En aquesta convocatòria per al curs 2022-2023, la Conselleria d’Educació i Formació Professional ha pogut assignar auxiliars de conversa d’anglès al 86,36 % dels centres que ho han sol·licitat, mentre que d’alemany ha pogut cobrir el 98,30 % de les peticions i de francès han quedat cobertes el 96,55 % de les sol·licituds. Menys del 19 % (un 18,79 %) de les sol·licituds han quedat en llista d’espera.

Com a novetat per al proper curs 2022-2023, la Conselleria ha decidit augmentar l’import de l’ajut proporcionalment a l’augment de les hores de dedicació per als auxiliars gestionats i finançats directament per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Altres comunitats autònomes que participen en el programa també s’acullen a aquesta opció. Així doncs, la Conselleria d’Educació i Formació Professional assignarà als auxiliars de conversa un ajut mensual de 875 €, d’octubre de 2022 a maig de 2023, ambdós inclosos, en concepte d’allotjament i manutenció, i l’auxiliar haurà de fer un horari de 15 hores setmanals als centres educatius.

Assignació d’auxiliars als centres educatius
El 2 de juny de 2022 s’ha publicat al lloc web de la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa la resolució definitiva per la qual s’assignen els auxiliars de conversa als centres educatius de nivells no universitaris sostinguts amb fons públics de les Illes Balears per al curs 2022-2023.

Un total de 333 centres repartits en 236 centres a Mallorca, 40 centres a Menorca, 52 a Eivissa i 5 a Formentera disposaran d’auxiliars de conversa d’anglès, alemany o francès per al curs que ve. Així, 202 auxiliars de conversa d’anglès arribaran a 247 centres educatius, ja que hi ha 157 centres que el tenen a jornada completa i 90 centres que el compartiran; 33 auxiliars de conversa d’alemany arribaran a 58 centres, dels quals 50 el compartiran i 8 el tindran a jornada completa, i 15 auxiliars de conversa de francès arribaran a 28 centres educatius, dels quals 26 centres el compartiran i 2 centres el tindran a jornada completa.

El Ministeri ha destacat la tasca de suport feta per l’equip de la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa als auxiliars de conversa que arriben a les Illes Balears per als quals s’elaboren guies i documents i s’organitzen jornades d’acollida per facilitar la seva integració en els centres educatius de les Illes Balears. Aquest departament ha rebut consultes d’altres comunitats autònomes per aplicar un sistema semblant d’acollida als auxiliars de conversa. A més, durant el curs 2021-2022 el Servei de Llengües Estrangeres i Projectes Internacionals de la Conselleria d’Educació i Formació Professional de les Illes Balears ha estat capdavanter en l’organització i la impartició d’un curs de formació especialment adreçat al professorat que tutoritza els auxiliars de conversa, el qual ha rebut molt bones crítiques per part dels docents participants i ha servit de model per a altres comunitats autònomes.

A més, encara que la selecció i l’assignació dels auxiliars de conversa és competència del Ministeri, com a conseqüència de no disposar de suficients persones interessades per cobrir la demanda de totes les comunitats autònomes, cal recordar que, des de fa tres anys, la Conselleria d’Educació i Formació Professional disposa d’una borsa pròpia d’auxiliars de conversa per completar la dotació quan s’acaba la borsa del Ministeri. Aquesta borsa segueix els mateixos criteris i es du a terme mitjançant convocatòria pública.

Programa d’Auxiliars de Conversa
La Conselleria participa des de fa anys en el Programa d’Auxiliars de Conversa dins el marc de col·laboració amb el Ministeri d’Educació i Formació Professional, amb l’objectiu de potenciar la competència comunicativa en llengua estrangera mitjançant la provisió d’auxiliars de conversa nadius als centres educatius.

El Ministeri, a través d’una convocatòria d’àmbit estatal, selecciona els becaris tot establint acords bilaterals amb els diferents països. En aquest sentit, per al curs 2022-2023 el MEFP finançarà 20 d’aquests auxiliars (10 d’anglès, 5 de francès i 5 d’alemany). La resta seran gestionats i finançats directament per la Conselleria d’Educació i Formació Professional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.