Salut i REHACER organitzen la campanya «#CUIDALOQUEMÁSTEIMPORTA» per prevenir, detectar i superar un ictus A les Illes Balears es registren aproximadament 2.500 ictus a l’any

Les Illes Balears registren anualment prop de 2.500 ictus i és la primera causa de mort en les dones i la segona en els homes. Per aquest motiu, l’Estratègia d’Ictus de les Balears preveu accions formatives i de sensibilització a la ciutadania, com ara la campanya «#CuidaLoQueMásTeImporta».

Avui 14 de juny, de 10.00 h a 14.00 h, a la Rambla de Palma s’ha instal·lat una carpa informativa en la qual es faran jocs interactius i accions de prevenció de control mèdic del pols i de la pressió, ja que la hipertensió i l’arrítmia són dos dels factors de risc més comuns en l’ictus.

Aquesta campanya es va iniciar el 29 d’octubre passat amb motiu del Dia Mundial de l’Ictus i recorre les províncies d’Aragó, Catalunya, la Comunitat Valenciana, Navarra i les Illes Balears, a més de Portugal.

A les Balears està coordinada per l’Associació per a la Rehabilitació d’Accidentats Cerebrals de Balears (REHACER) i la Direcció General de Prestacions i Farmàcia. La carpa és itinerant i recorrerà diferents municipis de les Illes Balears.

La responsable de l’Associació REHACER, Teresa Villar, explica que l’objectiu d’aquesta campanya és «sensibilitzar sobre la prevenció, la detecció i la superació de l’ictus».

A Europa 780.000 persones pateixen un ictus cada any i 500.000 sofreixen algun tipus de discapacitat com a seqüela. El director general de Prestacions i Farmàcia, Nacho García, ha asseverat que«prevenir i sensibilitzar continuen sent la millor manera de lluitar contra aquesta malaltia silenciosa».

Prevenir és a l’abast de tothom

El 90 % dels ictus són prevenibles i, en aquest sentit, la iniciativa recorda que encara que hi ha un component genètic els principals factors de risc de l’ictus són la fibril·lació auricular, la hipertensió, la diabetis, el colesterol, el tabaquisme, l’estrès i factors mediambientals, i que la majoria es poden prevenir seguint hàbits de vida saludables i passant controls mèdics periòdics.

Les claus de la detecció, una actuació ràpida

Quant a la detecció, la campanya incideix que l’ictus és una malaltia silenciosa que apareix gairebé sempre de manera brusca i inesperada. Per això, és fonamental saber-la detectar, ja que actuar ràpidament és clau i pot salvar milions de vides.

Si es té en compte que en cas d’ictus cada minut moren 2.000.000 de neurones, el temps és cervell i és vida. Saber identificar l’ictus i telefonar a emergències permet activar immediatament el codi ictus, protocol de gestió sanitària que permet salvar vides i reduir les possibles seqüeles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca