El Govern Basc i el de les Illes Balears comparteixen projectes vinculats a la mobilitat sostenible i al lloguer assequible S’abordaran iniciatives que fomentin la sostenibilitat mediambiental i la cohesió social en ambdues àrees.

El conseller de Planificació Territorial, Habitatge i Transports d’Euskadi, Iñaki Arriola, i el seu homòleg balear, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, s’han reunit aquest dijous en la seu del Govern Basc a Vitòria-Gasteiz per abordar els principals projectes relacionats amb l’habitatge i la mobilitat que tots dos governs estan impulsant en les comunitats autònomes respectives amb la finalitat d’afavorir la transició energètica en l’àmbit de la mobilitat, així com l’accés tant al transport com a l’habitatge amb criteris de justícia social.

En la trobada de treball, en la qual han participat també el gerent de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM), Mateu Capellà; el viceconseller d’Infraestructures i Transports, Pedro Marco, i el director general de Planificació i Processos Operatius d’Habitatge, Mario Yoldi, ambdós del Govern Basc, s’han abordat les línies estratègiques del Projecte de llei de mobilitat sostenible del Govern Basc, amb el qual es pretén impulsar modalitats de transport accessibles i que minimitzin l’impacte ambiental, incentivar la mobilitat activa (a peu o amb bicicleta), fomentar el transport públic davant del vehicle privat, afavorir la interoperabilitat dels títols públics de transport, dur a terme la promoció del tren i potenciar la mobilitat sostenible des de l’àmbit de la planificació autonòmica, foral i municipal.

En aquest context, Arriola ha esmentat alguns dels projectes ferroviaris que lidera el seu departament, com el tram Hernani-Astigarraga i l’estació d’Atotxa a Donostia d’alta velocitat, les obres de la variant del TOPO en la capital guipuscoana i el tram Altza-Galtzaraborda, l’ampliació del tramvia de Vitòria-Gasteiz a Salburua i la línia 5 del metro a Galdakao.

Per la seva banda, el conseller Marí ha detallat l’estratègia balear d’autoconsum energètic en la xarxa d’SFM o la implantació de més freqüències i mitjans tant d’autobusos com de tren, tot això en una clara sintonia entre els dos governs per l’aposta decidida a afavorir l’accés al transport públic per part de la ciutadania.

En matèria d’habitatge, el conseller Marí ha explicat en què consisteix la legislació balear sobre la matèria, amb la regulació de la cessió temporal de pisos buits, les operacions de tanteig i retracte, la urgència residencial que pateix la Comunitat i com s’estan construint les noves promocions socials, més sostenibles, amb materials de quilòmetre zero i seguint normes d’eficiència energètica.

Per la seva banda, el conseller Arriola s’ha referit al desplegament de la Llei basca d’habitatge, que estableix el dret subjectiu a l’habitatge, incentiva el lloguer com a forma per garantir-hi l’accés i afronta reptes com el de mobilitzar el parc privat d’habitatges buits per atendre l’elevada demanda de llars en arrendament. Així mateix, ha analitzat els resultats del programa Gaztelagun, que regula les ajudes per al lloguer per a persones amb edats d’entre 18 i 35 anys que actualment reben 2.700 joves bascs. El conseller ha remarcat també la importància de la regeneració urbana i la necessitat de rehabilitar el parc d’habitatge a Euskadi, «un dels més antics del sud d’Europa» amb criteris d’accessibilitat i eficiència energètica.

El conseller Josep Marí ha convidat oficialment el conseller Iñaki Arriola a visitar les Illes Balears i conèixer de primera mà les necessitats dels ciutadans i les solucions que s’ofereixen des del Govern balear.

mostra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca