L’Escola de Salut Pública de Menorca torna al format prepandèmia en la seva 33a edició Aquest any es recupera el volum d’activitats habitual, amb 10 cursos i 12 trobades presencials programades entre els dies 19 i 28 de setembre a Llatzeret de Maó.

L’Escola de Salut Pública de Menorca torna a la normalitat. Després d’haver hagut d’adaptar-se a les restriccions derivades de la pandèmia de Covid-19 amb una edició virtual (2020) i una altra mixta (2021), enguany totes les activitats programades tornen a ser completament presencials. A més, es recupera el volum de cursos i trobades habituals i s’eliminen les restriccions a l’aforament.

El programa de la XXXIII edició de l’Escola de Salut ha estat presentat aquest matí per la presidenta del Consell Insular, Susana Mora; la consellera de Benestar Social, Bàrbara Torrent; la directora general de Recerca en Salut, Formació i Acreditació de la Conselleria de Salut i Consum, Asunción Sánchez; delegat del Rector d’Universitat Saludable i Campus de la UIB, Adrià Muntaner; el president de l’Institut Menorquí d’Estudis, Miquel Àngel Maria; i el director de l’Escola de Salut Pública de Menorca, Maties Torrent.

El Consell Acadèmic de l’Escola ha estat l’encarregat de fer la selecció de curs d’entre totes les propostes rebudes, procedents d’institucions i col·lectius de l’àmbit acadèmic, de l’administració pública, fundacions, xarxes d’investigació, societats científiques i organitzacions de l’àmbit sanitari i social. En total, s’han seleccionat 10 cursos i 12 trobades sobre temàtiques que permetin abordar els principals reptes i intervencions en salut pública. Així, el programa d’aquest any inclou activitats relacionades amb les desigualtats socials en salut, la immigració i la violència masclista o la salut infantil. Sense deixar de banda aspectes metodològics i estratègics com la investigació qualitativa en serveis sanitaris o el paper de les farmàcies i el màrqueting social per a la salut pública.

escola de salut Cursos

Dia 19 de setembre s’inicien les activitats amb un curs dedicat a les desigualtats socials en salut, impartit per professors de la Universitat de Alcalá. Com en anteriors ocasions, l’EMSP comptarà amb docents procedents d’universitats internacionals. És el cas de la investigadora Jennie Popay, de la Universitat de Lancaster (Regne Unit), que impartirà el curs ‘Working together to build resilient neighbourhoods for healt equity’ (‘Treballar junts per a construir barris resistents per a l’equitat sanitària’).

Amb un vessant més social, l’organització Metges del Món impartirà un curs en el qual estudiarà l’acceptabilitat del Sistema Nacional de Salut en la salut mental i la violència masclista; mentre que professionals de diferents institucions analitzaran com detectar i abordar el risc social en la infància i com els determinants socials afecten la salut dels menors. A més, aquest 2022, Mariano Hernán, Jara Cubillo, Rafael Cofiño i Daniel García tornen de nou al Llatzeret de Maó per a reflexionar sobre acció comunitària en salut.

Els cursos més analítics estaran dedicats enguany a tractar aspectes com la reutilització de dades de la vida real en polítiques sanitàries; la investigació qualitativa en salut pública; les metodologies participatives per a innovar en els diagnòstics comunitaris o la farmàcia com a catalitzadora de salut.

Com a punt de trobada obert i plural, l’Escola de Salut dedicarà aquesta edició un curs al màrqueting social per la salut pública, una activitat impartida per professionals de l’àmbit empresarial i de la investigació de mercats.

Trobades

Pel que fa a les trobades, se’n celebraran un total de 12 entre els dies 19 i 27 de setembre. Aquests grups de treball tancats abordaran temàtiques molt amples. Així, la primera de les trobades estarà dedicada a la posada en marxa de la cohort IMPaCT, un programa orientat al disseny d’una cohort amb dades clínics, epidemiològics i biològics que permeti representar a la totalitat de la població resident en Espanya.

El Llatzeret acollirà també la 23a Trobada Anual de les Jornades de la Xarxa de Programa de triatge de càncer, una activitat organitzada per la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears.

La pandèmia de la Covid-19 tornarà a tenir presència a l’Escola de Salut, en aquesta ocasió amb tres trobades: ‘El papel de la Salud Pública y de la sanidad durante la pandemia: ideas para el futuro’; ‘Sanidad Exterior y el tráfico internacional de mercancías: los efectos de la pandemia del Covid-19’, i ‘Prioridades de políticas de salud estatales’, en la qual experts en Salut Pública, com Ildefonso Hernández Aguado, Rafael Bengoa o Antoni Plasencia, identificaran les actuacions que hauran de reconfigurar la política de salut després la pandèmia.

Com a espai de reflexió que és, l’Escola de Salut serà amfitriona de la reunió ordinària del mes de setembre de la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS) formada pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes; i de la trobada ‘Excelencia de la Investigación en Salud Pública’ coordinada pel Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBER), o la trobada RICAPPS (Red de Investigación Cooperativa en Atención Primaria y Promoción).

La XXXIII edició de l’Escola acull també trobades obertes amb continuïtat, com és el cas del Grup d’Investigació, Cures, Cronicitat i Evidencies en Salut (CURES); la II Trobada ‘ESPACyOS’ sobre ètica aplicada i Salut Pública; la IX Trobada de la Xarxa Espanyola d’Universitats Promotores de Salut o la II Jornada d’Activitat Física i Salut, que arriba a la novena edició abordant l’exercici físic en el pacient oncològic.

Activitats complementàries

La XXXIII edició de l’Escola de Salut ha programat, com a activitat paral·lela als cursos i trobades, una conferència coorganitzada amb la Fundació Ernest Lluch, ‘Salud y sanidad: retos, prioridades y estrategias de cambio’, a càrrec de Beatriz González López-Valcárcel (Universidad de Las Palmas de Gran Canaria), que tindrà lloc a la seu del Consell Insular de Menorca dijous 22 de setembre a les 20 hores.

Col·laboració institucional

L’Escola de Salut Pública de Menorca és fruit de la col·laboració institucional entre el Consell Insular de Menorca, la Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears (UIB), juntament amb l’Institut Menorquí d’Estudis, que assumeix la secretaria tècnica d’aquest esdeveniment acadèmic, en el que hi participen estudiants i professionals de la salut.

Les persones interessades a assistir als cursos de l’Escola de Salut poden inscriure-se’n al web www.emsp.cime.es. Per afavorir la participació i oferir les màximes facilitats d’accés a les activitats formatives i de debat, s’ofereixen beques i places bonificades als alumnes de grau, postgrau, màster i doctorat que estiguin interessats a assistir als cursos i a les trobades de caràcter obert, gràcies a la col·laboració i les aportacions d’institucions, organismes i societats científiques.

Horeca Menorca, feria Hostelería y restauración 2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca