Bep Fedelich, l’amo de Sant Sebastià "Tindrem la sort de què, els cavallers de més edat que havien de sortir el 2020, ho podran fer el 2022"

Bep Fedelich

Itziar Lecea /Ciutadella – 86, 84 i 83 són les edats dels tres cavallers de més edat que s’han apuntat per sortir a la colcada d’aquest Sant Joan 2022. Després d’haver esperat tres anys -la darrera vegada que la colcada va passejar pels carrers de Ciutadella encara érem el 2019-, les incògnites de quins cavallers de més edat s’animarien a sortir, han estat presents durant els darrers mesos. Alguns cavallers ja apuntaven que no veien clara la participació en la festa. I hem hagut d’esperar als caps de setmana d’apuntar per desvetllar la incògnita. De la il·lusió i ganes que els ha empès a tornar a ensellar el cavall en xerram aquesta setmana amb Bep Fedelich, l’amo -més jove- de Sant Sebastià.

– Trobàveu que tornaríem a veure a cavallers tan veterans apuntats a la colcada d’enguany?

Em pensava que els cavallers de més edat haurien perdut el coratge, durant aquests anys sense sortir. Però sembla que, gratament, i amb fins a 86 anys, se senten joves. L’amo en Toni de Son Àngel sortirà, l’amo en Miquel de Son Felip també sortirà a una tanda, essent segurament el més major, i l’amo en Joan de Torretrencada, també. I quan veus que amb aquestes edats de més de 80 anys, tenen ganes de sortir, és que alguna cosa especial té Sant Joan.

– Així i tot, hi havia veus que deien que els de més edat ja no sortirien

Hi havia molta gent d’edat al camp que no tenia clar que enguany es tornés a fer Sant Joan. Els joves semblava que ho tenien més clar. Però els més majors, segurament també més retgirats per la pandèmia, no ho tenien gens clar congregar tantíssima gent de nou. No s’havien mentalitat, fins que el mes d’abril es va dir oficialment que la festa tornava. Ara bé, va ser dir-ho i tornar-lis la il·lusió, com si fos el primer any que han de sortir. Tot i que ens han robat dos Sant Joans.

– Creu que serà un problema el fet de no haver sortit durant dos anys seguits?

Hi ha hagut cavallers que segur que han fet més d’un any sense pujar dalt del cavall. La dinàmica a la qual estàvem acostumats, que vas a fer alguna volta de tant en tant, es va rompre totalment amb el confinament. De totes maneres, si tot va bé, podem estar contents que els més majors que havien de sortir l’any 2020, ho podran fer també el 2022. Açò és el polit, i lo que demostra la grandesa de la festa: que no hi ha edat que valgui per tenir ganes de formar part de la colcada.

– Però l’entrenament per poder sortir, l’hauran hagut de fer.

Bonu, sé que d’alguna manera han intentat entrenar. Sé, per exemple, que l’amo en Joan té un hort a on colca cada setmana. Fa cosa d’un mes o mes i mig, però, que ja s’ho han pres ensèrio i entrenen. I, supòs, que serà per sortir a una tanda, però ens poden sorprendre i tal vegada els veim a més d’una i ens deixen a d’altres més joves en evidència i ens fan empegueir!

– Quin troba que és motiu per a què persones amb més de 80 anys segueixen pujant a dalt del cavall?

La il·lusió a l’hora d’acompanyar el Caixer Senyor també els estira, és molt grossa i s’ho prenen com un honor. No és tothom que pugui dir que ha anat, com a cavaller més veterà, a cercar al Caixer Senyor, que fa molta il·lusió. Així com despedir-lo, encara que aquest moment és un poc més trist perquè és quan s’acaba la festa.

– Són un exemple pels cavallers més joves?

Els joves, el fet de sortir a la colcada, s’ho miren d’una manera diferent, perquè ells hi van per fer la bulla, molts. A casa, per exemple, els meus fills admiren molt als cavallers de més edat, perquè és una fita important i són un exemple a seguir. Potser els qui els hi donam més importància som els cavallers de mitjana edat, perquè hem vist part del seu recorregut. Ells fan que la tradició perduri.

– Quina lliçó n’hem de treure d’aquestes persones, tan compromeses amb la festa?

Només per la il·lusió que tenen, n’hi ha per fer-lis un monument. I que a més puguin complir amb la il·lusió perquè la salut els respecta, que també s’ha de tenir en compte. Sortir a la colcada és un fet que enganxa a qui ho prova, i ens ha passat a tots de dir: “a veure si l’any que ve puc tornar a sortir, a fer més tandes”. I amb les edats amb què sortiran els cavallers de més edat enguany, és una actitud que és d’admirar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.