Lagarde defensa la pujada de tipus del BCE davant eurodiputats: “Estem tornant a normalitzar la política monetària” La presidenta de l'organisme descarta la recessió, però alerta que continua atenta als possibles efectes de la guerra

 

ACN Brussel·les – La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha defensat la pujada de tipus d’interès anunciada fa dues setmanes i que es farà efectiva a partir del juliol. En una atenció a diversos eurodiputats del Comitè d’Afers Econòmics i Monetaris, Lagarde ha recordat que el mandat del BCE consisteix a assolir l’estabilitat de preus i ha insistit que, si la inflació persisteix, és d’esperar que al setembre hi hagi un nou increment dels tipus. “No estem endurint la política monetària, sinó que l’estem normalitzant; estem movent-nos cap a un escenari on els tipus d’interès tornen a ser una eina ordinària per controlar els preus”, ha subratllat, després que alguns diputats posessin en dubte l’estratègia del BCE per frenar la inflació.

De fet, Lagarde ha reiterat que el BCE treballa sota les previsions que la inflació s’estabilitzarà en el mitjà termini, situant-se en el 6,8% aquest 2022, reduint-se al 3,5% el 2023 i tornant a valors propers al 2% l’any 2024.

També en relació amb les previsions de l’organisme monetari, la presidenta ha assenyalat que l’entitat no contempla un escenari de recessió malgrat la situació actual, marcada per la guerra d’Ucraïna i també afectada per la crisi de subministraments i la política de ‘covid zero’ adoptada per la Xina.

A l’eurozona, el BCE estima un creixement mitjà del 2,8% pel 2022 i del 2,1% pels anys 2012 i 2024. No obstant això, Lagarde ha remarcat que l’organisme monetari estarà “molt atent” als efectes de la guerra i a un potencial tall del subministrament de gas i petroli per part de Rússia.

Defensa de la transició energètica

Durant el mateix debat, alguns eurodiputats han parlat de ‘greenflation’, un concepte que s’ha utilitzat recentment per advertir que les inversions que s’han de fer per accelerar la transició energètica –molt costoses en matèria d’infraestructures- poden contribuir encara més a la pujada de preus. Preguntada per aquest fenomen, Lagarde ha defensat que la inflació “mai hauria de ser un pretext per alentir la transició cap a l’energia verda”.

Per altra banda, Lagarde ha subratllat que la inflació actual respon a l’increment de preus dels combustibles fòssils i ha destacat que existeix “un ampli consens” que, en el llarg termini, les energies renovables pressionaran els preus de l’energia a la baixa.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca