25 anys de “Festa” Enguany es compleixen 25 anys des que el poemari “Festa” de Toni Català Campins, resultà l’obra guanyadora de la XVI Biennal Literària i Artística de les Festes de Sant Joan

 

Eliris.cat- Pintura, poesia, investigació històrica, narració…la primera Biennal tingué lloc l’any 1967 i comptà, entre altres, amb el filòleg Francesc de Borja Moll com a membre del jurat. Des de llavors i fins el 2003 diverses obres de temàtica santjoanera es van veure premiades. Diferents àmbits artístics i literaris que donaven cara i veu a les nostres festes i la seva història. A principis dels anys 2000 es decidí des de l’Ajuntament interrompre aquell esdeveniment bianual que anava obrint calaixos de la història de la nostra festa i desvetllava la creativitat de qui era sensible a les arts. El successor de la Biennal va ser el concurs d’imatge i de poesia de les festes de Sant Joan; imatge que, ara encara, es fa servir per el cartell que edita l’ajuntament i el poema que sol anar al revers de l’estampa de la Missa de Caixers. Si revisam algunes de les obres guanyadores dels premis de la Biennal durant els seus 36 anys de vida trobam vertaderes meravelles, tant pel que fa de recerca històrica com de creativitat pictòrica i literària. Un exemple n’és aquest poemari, “Festa” d’Antoni Català Campins, que ara compleix 25 anys. Editat per l’IME dins la col·lecció Quaderns Xibau de poesia. Són quaranta poemes que ens conviden a seguir la festa de manera que ens permeten trepitjar els escenaris, reconèixer les figures i personatges que hi són presents i reviure sensacions viscudes, o per viure, del nostre estimat santjoan. L’esperit “santjoaner” que ens regalà Antoni Català fa 25 anys, perviu avui, i amb la distància de les hores, potser encara més profund.

La cantautora Katy Cris va posar veu i música al poema “Replec”, extret d’aquets llibre, i d’ell en vull ressenyar el vers final que és tota na declaració de principis:

Anem-hi tots que és l’hora del replec,

ressoni la festa en cada carrer.

Somera i cavalls i gent frec a frec.

Què vols que hi faci…som santjoaner!”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca