Jaume Anglada Bagur, portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Ciutadella "La nostra aposta és la política de poble per al poble, posant Ciutadella per davant fins i tot del partit”

Llorenç Allès/ Ciutadella – Jaume Anglada Bagur és el portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Ciutadella. Qui fou nombre 4 de la candidatura el 2019 ha passat de no sortir elegit a ser la cara més visible del partit al municipi. A un any de les eleccions, repassa la situació del municipi i de la seva formació, que diu no està tan malament com es podria pensar si es fa cas només dels titulars i les notícies que vénen de la Península. Confia en la feina feta i reivindica el centre polític.

 Com està Ciutadella?

El poble és el reflex de l’equip de govern que tenim ara mateix: un cert grau d’abandonament d’infraestructures i projectes. Ciutadella està potes per amunt en aquest sentit. Un exemple pràctic és el tema dels aparcaments. No es pot plantejar eliminar places sense posar-ne a un altre lloc. Un altre exemple similar el trobam en el tema de les autocaravanes. Hem duit a plenari dues vegades la petició d’un lloc d’estacionament per a aquestes vehicles. La solució que ens han donat ha estat una estació d’autoservei al polígon, i poca cosa més, quan la problemàtica es veu a qualsevol platja o camí. Aquest tipus de turisme està de pujada, i li hem de donar sortides, i en canvi el que fa l’equip de govern és treure’s la pilota de damunt. Hem fet propostes que no han fructificat. El projecte de ciutat està una mica aturat. El tripartit té les coses molt aturades i hi has d’anar molt darrera. Per exemple, el motor econòmic més important a Ciutadella és el turisme, i que tingue, més de 20 milions d’euros als bancs i no invertim per exemple en les coves de Baixamar, farà que siguem els més rics del cementiri però que no ajudem a allò que ens manté vius. També per aquest superàvit, reclamem una baixada impositiva que l’equip de govern no vol excusant-se en que pot afectar a les polítiques socials, però noltros creiem que amb aquest doblers que tenim n’hi ha suficient per polítiques socials i per ajudes a l’emprenador i autònoms.

–  Quina és la vostra relació amb l’equip de govern?

Se’ns demana la nostra presència a certes reunions i activitats, i després es tenen molt poc en compte les nostres opinions. És com si ens cridessin per sortir a la foto i poc més, així i tot són bastantes les nostres propostes que sí han fructificat però que després l’equip de govern s’atribueix com a mèrit propi. Exemples: la consecució d’un local per a la Protectora d’Animals a principis de mandat, o el tema de música al carrer recentment, que curiosament es va resoldre amb l’entrada en vigor d’un conveni el dia previ a què el Ple discutís una moció nostra en aquest sentit. Casualitat o causalitat? Evidentment, hem arribat a la conclusió que és causalitat. Són especialistes a tirar pilotes fora.

Jaume Anglada– A què es refereix en tirar pilotes fora?

No són especialistes en entonar el mea culpa. Quan hi ha una cosa mal feta, el més sensat és reconèixer l’errada, però no ho fan. Et posaran cinquanta excuses abans de reconèixer l’error, amb l’excepció del regidor José López, qui sí assumeix errors, en pren nota i actua en conseqüència. La resta, en canvi, no ho fa.

– Posi’m un exemple.

Fa un temps unes empreses em van venir a veure per dir-me que l’Ajuntament els devia unes factures. Vaig demanar quan tenien pendent pagar, i no només no em van donar les dades, sinó que a més em van dir que en tenien moltes més pendents. És més senzill reconèixer un error.

– El 2019, Ciutadans va aconseguir més de 1.500 vots a les eleccions locals de Ciutadella. Des de llavors, han vist com dimitia la seva cap de llista per uns motius que no s’han acabat d’explicar, Ciutadans a nivell Espanya encadena una crisi rere una altra, també hi ha hagut inquietud a Balears… Com està el partit a Ciutadella?

A Balears, Menorca i Ciutadella, no estem tant malament com la gent pot pensar. És cert que el 2019 van entrar unes persones a la candidatura que han anat desapareguent, però consideram que aquestes persones no eren de perfil Ciutadans, i no encaixaven. En el moment en que no van aconseguir tenir representació es van decantar, i hem quedat sobretot els que ja formàvem part del grup abans de les eleccions de 2019, i també gent nova i gent que repescam, i açò em fa pensar que la situació no és tant dolenta. Les informacions que ens arriben és que el nostre missatge i la nostra feina arriba al poble de Ciutadella. Quan tens un partit centrat, passa que si et desvies una mica a la dreta perds els votants d’esquerra, i a l’inrevés.

– Ciutadans és un partit de centre?

D’extrem centre.

– Defineixi’m açò…

Imagini una balança on en l’àmbit social pesa més la socialdemocràcia, i en l’àmbit econòmic pesa més la postura conservadora. A la vegada, el centre fa de pont entre partits que no estan tant distants de noltros en la part social i econòmica, i aquest pont permet mantenir una entesa que seria totalment impossible sense un partit de centre. Però tenim una societat tant polaritzada que costa vendre el missatge centrista.

Jaume Anglada– Ara mateix, costa pensar que Ciutadans és un partit de centre quan governa amb el PP a Madrid o Andalússia, per exemple, quan al Congrés dels Diputats s’alinea molt més amb els populars, quan sents segons quines declaracions… Crec que si avui anéssim al carrer i demanéssim a la gent a quina part de l’espectre polític situa a Ciutadans, poca gent l’ubicaria al centre.

Ho entenc, i és que el centre es ven bastant malament. Allò que sentim als mitjans és que Ciutadans ha votat darrerament amb PP i Vox, sí, però mirem altres àmbits més socials, on es veuen les diferències amb aquestes partits , en temes com l’avortament, l’eutanàsia, l’animalisme, la sexualitat, rallant de temes no locals. Record que quan Albert Rivera va pactar punts d’acord per investir president a Pedro Sánchez ningú no va moure una cella, i quan després en va pactar amb Rajoy, tampoc. Aquí és on ens movem. Ara, el terreny de discussió a Ciutadella no és aquest, per noltros. Què li importa al ciutadà què opinam de l’avortament o dels toros? Volen el contenidor net, que l’asfalt estigui bé i la farola s’encengui. Mediàticament interessa dibuixar dos blocs, i jo no m’hi sent representat, i la gent de Ciutadans tampoc. Aquest no és el camí que volem emprendre.

– No els fa cap favor allò que ve de Madrid?

Ens guiam per allò que ens arriba de Palma, del comité autonòmic. La nostra aposta és el municipalisme, fer política del poble i per al poble, posant el poble, si és dóna el cas poc probable, per davant del partit, cosa que els grans partits històrics no fan mai, ni a l’Ajuntament, ni al Consell ni al Parlament. Ciutadella està per davant de qualsevol partit. Jo estic per arreglar els problemes de Ciutadella, no només del partit. Les persones que ara formam part de Ciutadans Ciutadella ho tenim molt clar.

– Açò vol dir que si a Ciutadella prenen una decisió que no va en la línia del comité autonòmic, aniran fins al final?

Que una decisió perjudiqui Ciutadella… crec que no es donarà aquest cas. La direcció autonòmica té molt en compte la nostra opinió. Ciutadella té pes dins les decisions del comité insular i autonòmic.

– Quina és la relació ara mateix de Ciutadans Ciutadella amb Ciutadans Menorca?

Som el mateix. La gent afiliada a Maó i Ciutadella tenim una sola agrupació i una sola seu. Totes les decisions són les mateixes.

– En el moment de les eleccions al Senat, però, va haver-hi un desencontre molt important amb com s’havia triat el candidat, i vostès ho van dir públicament.

Ja no hi ha aquelles persones que van entrar i que hi havia en aquell moment, i açò ha fet que altres persones hagin tornat. Aquell Ciutadans d’abans el consideram esvaït.

– Em vol dir noms?

No. Eren persones que el temps ha demostrat que van venir per col·locar-se, unes van poder i altres no, i allò que semblava un partit molt fort, després va quedar amb les persones que realment ens sentíem aquest paper de partit moderat i centrista. Així i tot, clar que lamentem algunes baixes.

– En aquests anys a tot l’Estat hi ha hagut persones de Ciutadans que s’han passat al Partit Popular. Els fa por que segueixi passant?

Personalment me n’alegro, rallant d’aquest tema, que algunes persones que hi eren abans ara ja no hi siguin. Aquí, a Ciutadella, no ens consta aquest suposat traspàs de gent de Ciutadans al PP. De fet, ens consta que el PP no està tant fort com estava anys enrere. El PSOE va dir a una entrevista a L’Iris que fiava captar vots nostres. Idò noltros optam als vots dels desencantats del PSOE i del PP. Crec que serà molt important la persona que es posi al capdavant de la llista i les que l’acompanyin fent equip. No volem cometre el mateix error que fa tres anys, quan vam col·locar a persones que van venir a darrera hora.

– Em parla vostè de la importància del cap de llista. Ja el tenen decidit?

Tenim persones que han fet una passa endavant, procedents de l’empresa privada, que poden donar un plus de serietat a la política municipal. L’experiència de gestió privada és important. Els dirigents actuals de l’Ajuntament no han gestionat una empresa privada, i açò es nota. No tindrem cap problema per fer una llista potent.

– Vostè optarà a ser cap de llista?

No, no tenc el perfil per anar de nombre 1. El candidat ha de ser una persona amb un bon bagatge empresarial, experiència a diferents sectors…

– Quin balanç fa de la seva feina com a oposició?

Amb tres regidors crec que hem fet més feina que la resta de partits. Aportar 83 mocions, 38 precs i 80 preguntes durant els tres anys d’aquest mandat, amb pandèmia inclosa, crec que és un bon balanç. La feina que feim és molta, i crec que el poble de Ciutadella la valora i considera que està ben feta. Sempre és millorable, sense dubte, i és una feina d’equip.

– Vostè considera que la seva feina d’oposició és valorada, i jo tenc la sensació – subjectiva segurament- que en aquest mandat la feina d’oposició no ha trascendit.

És una sensació enganadora si no s’han seguit els plens municipals…

– Molt poca gent segueix els plens municipals…

La repercussió que té la nostra feina als mitjans escrits no és la mateixa que tenen altres partits. Ens hem de cercar la manera per fer arribar el nostre missatge a la gent, i vull agrair la col·laboració de mitjans com L’Iris per la seva imparcialitat. És cert que noltros no tenim la cobertura mediàtica que tenen altres partits. La feina d’oposició constructiva no dóna grans titulars i no ajuda a vendre exemplars.

– Quines expectatives tenen de cara al 2023?

Si ens centréssim en els resultats a altres comunitats autònomes, els errors comesos pel partit – ja no és hora de fer més autocrítica, és hora de corregir errors i mirar cap endavant – i la situació de la formació a Espanya, ho veuríem malament. Ara, també és cert que recentment s’ha fet una enquesta a nivell de Balears on estem molt a prop de tenir diputat i conseller. Una victòria seria aquell resultat que fes que Ciutadans fos determinant i decisiu hora de governar i de generar un equilibri que no pot ser amb els extrems, perquè noltros estem extremadament, i no és una contradicció, ubicats al centre.

– Tenen por de desaparèixer, vistos els darrers resultats a Espanya?

No. Em costa pensar que aquí desapareguem. Crec que abans que rebre noltros, rebran altres partit

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.