El govern espanyol rebaixa els abonaments del transport públic i augmenta un 15% les pensions de jubilació i invalidesa L'executiu crea un xec de 200 euros per a treballadors, aturats i autònoms amb ingressos baixos

 

ACN Madrid – El govern espanyola ha aprovat en un Consell de Ministres extraordinari un nou decret de mesures anticrisi que inclou una rebaixa del 50% del preu dels abonaments de transport estatal i el 30% dels autonòmics i locals –que les administracions podran complementar fins al 50%- a partir de l’1 de setembre, un augment d’un 15% de les pensions de jubilació i invalidesa i la creació d’un xec de 200 euros per a treballadors, aturats i autònoms amb ingressos baixos. Així ho ha fet públic el president de l’executiu, Pedro Sánchez, en una compareixença posterior a la reunió, en què també ha anunciat que l’impost per gravar els beneficis extraordinaris de les energètiques es tramitarà com a projecte de llei i entrarà en vigor l’1 de gener del 2023.

El decret de mesures anticrisi -que estaran en vigor fins al 31 de desembre del 2022– també recull la ja anunciada rebaixa de l’IVA de la factura elèctrica fins al 5% i la pròrroga de bonificació de 20 cèntims per litre de combustible. Segons el president espanyol, el pla suposa un “esforç” pressupostari superior als 9.000 milions d’euros -5.500 milions dels quals en despesa i 3.600 milions derivats de la reducció d’ingressos per les rebaixes fiscals- i contribuiran a contenir l’alça dels preus en 3,5 punts.

L’ajut directe de 200 euros serà per a rendes familiars inferior a 14.000 euros. Quant a l’impost a les elèctriques, fonts de La Moncloa ha volgut precisar que el fet que entri en vigor el 2023 no eximeix que no tingui efectes aquest any.

Es reforça la protecció als grups més vulnerables mantenint l’increment del 15% de l’Ingrés Mínim Vital, la prohibició de la suspensió del subministrament d’energia als consumidors vulnerables, el topall a l’increment dels lloguers i que l’augment de les despeses de l’energia no pugui ser causa per l’acomiadament de personal a empreses que rebin ajudes de l’Estat.

Sánchez ha explicat que s’aprovarà la limitació del preu màxim de la bombona de gas butà fins a finals d’any, es podran ajornar fins setembre el pagament de quotes a la seguretat social a determinades empreses dels sectors pesquers i agrícoles i ajudes contra la sequera o la irrupció del volcà de La Palma. Finalment s’ha prorrogat el tipus reduït d’IVA al 4% per les mascaretes quirúrgiques.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.