El Servei de Salut de les Illes Balears adquirirà col·lectors per al programa de detecció precoç de càncer de colon El valor estimat de la contractació ascendeix a 952.560 €

El Consell de Govern ha autoritzat el director general del Servei de Salut de les Illes Balears a contractar el subministrament de col·lectors per a la detecció de sang oculta en femta amb cessió d’equips per al Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte de les Illes Balears i proveir-ne els centres sanitaris del Servei de Salut per un valor màxim estimat de 952.560 €.

Aquest valor estimat inclou el preu màxim de despesa de 352.800 € per als 24 mesos següents a partir de la formalització del contracte; possibles pròrrogues fins a 36 mesos per un import de 529.200 €, i possibles modificacions a l’alça del 20 % per un import de 70.560 € (tots aquests imports sense l’IVA).

La detecció precoç de càncer de còlon i recte s’ha de considerar un únic procés que comprèn des de la invitació de la població diana fins al tractament dels casos detectats.

Des del punt de vista organitzatiu i de planificació, el programa consta d’una primera fase en què s’envia la invitació a participar-hi i es fa la prova de cribratge, i d’una fase posterior en què les persones que han obtingut resultat positiu se sotmeten a noves proves per confirmar o descartar la malaltia. Els beneficis del programa, així com els recursos necessaris per dur-lo a terme, venen determinats pel conjunt de les fases.

La determinació de sang oculta en femta es fa per mitjà d’una tècnica immunològica sobre una petita mostra recollida en un tub col·lector, que una vegada presa i tancada hermèticament s’envia al laboratori de referència per a l’anàlisi posterior. Per tant, és imprescindible iniciar un procediment nou per contractar aquest subministrament.

Aquesta és una de les diferents mesures que han impulsat les Balears per garantir el compliment dels objectius que estableix l’Estratègia nacional, coordinada per la Direcció General de Salut Pública i Participació, d’incloure, el 2024, tots els homes i les dones de 50 a 69 anys de les Illes Balears.

Pel que fa a infraestructures, cal recordar que, per impulsar el programa i fer-lo arribar a tots els sectors sanitaris, el Servei de Salut ha invertit enguany 882.854 € en el contracte de subministrament i manteniment durant cinc anys d’equips d’endoscòpia digestiva formats per torres d’endoscòpia, videocolonoscopis d’alta definició i electrobisturís, que ja s’han instal·lat en els hospitals de les Illes Balears.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.