5 dècades celebrant l’esperit musical El 50è Festival de Música d’Estiu de Ciutadella tindrà lloc del 9 de juliol al 29 d’agost

Miriam  Triay- . Com cada estiu, i sense fallar la cita cap any, ni tan sols a causa de la pandèmia, arriba el Festival de Música d’Estiu de Ciutadella, organitzat per Joventuts Musicals (JJMM). Aquest any però, el veterà festival de música clàssica celebra una efemèride molt important: fa mig segle des de la seva inauguració el 1972. “50 anys de compromís social, d’un grup de persones, que són els socis i sòcies de JJMM, que durant tot aquest període s’han il·lusionat amb aquesta activitat, amb aquesta música”, segons apunta la presidenta de l’entitat, Pili Carreras Victory. 50 festivals que l’organització ha volgut celebrar a través d’un atractiu programa de 9 concerts força interessants.  

FESTEJAM LES NOCES D’OR

“Aquesta 50a edició és una fita per tot el camí recorregut fins avui en dia i les col·laboracions que s’han portat a terme al llarg de tots aquests anys”, afirma Carreras. Un assoliment que es festeja compartint, un any més, la música clàssica, i la intenció “de donar-la a conèixer a tothom, de donar un espai on els músics es puguin expressar artísticament i emocionalment”. Tot açò, gràcies a una entitat sense ànim de lucre, com és JJMM, que porta des de principis dels anys 70 oferint al públic, tant menorquí com foraster, la possibilitat de gaudir de la cultura musical.

Després de mig segle oferint un programa ple de figures musicals imponents, en l’espai del Claustre del Seminari, enguany, i com a canvi rellevant, s’hi han adherit, a aquesta oferta espacial, els escenaris del Teatre des Born -en el qual, i en realitat, ja van tenir ocasió de desembarcar l’estiu passat-, la Catedral de Menorca i l’església dels Socors.

L’acte que ens ha acompanyat durant tots aquests anys, va néixer com una revolució cultural per al poble ciutadellenc, tenint en compte el context del moment. Segons explica Carreras, “neix de les inquietuds musicals de gent jove, en una època en què hi havia dictadura; del moment en què aquestes Joventuts Musicals van encendre una flama en una època en què ens deixondíem encara de la foscor”. Una sortida de l’obscuritat, d’uns temps complicats i de censura, que va permetre construir la Ciutadella actual, la que es troba envoltada de música, teatre, literatura, pintura…

50È PROGRAMA MUSICAL

L’edició d’aquest any presenta un programa variat i ambiciós; “els artistes als qui hem tocat la porta, és gent de molt renom a dintre del món de la música clàssica nacional”, que tindrà lloc entre els dies 9 de juliol i 29 d’agost, a les 21 h. La singularitat d’aquesta programació, formada per 9 concerts, és l’inici i la finalització en clau local, amb artistes de la terra. Així, el 9 de juliol, el concert inaugural anirà a càrrec de l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca (OCIM), al Teatre des Born. Dirigida per Francesc Prat, interpretarà la 5a simfonia de Beethoven, acompanyada de dues obres de Mozart, el 2n concert per a trompa i l’obertura de Le nozze di Figaro. Per Carreras, es tracta d’un “projecte molt ambiciós, ja que aquesta peça no s’ha tocat mai en directe a l’illa, per tant, és un repte molt important”.

El dia 18, al mateix espai, gaudirem del quartet de vent, Neuma, amb el seu projecte Origen. Estela Córcoles (flauta), Alejandra Villalobos i Anna Pujol (flauta i piccolo), i Raquel Díaz (flauta i flauta alto), aposten per un projecte musical innovador i vital. “Un espectacle que, a partir d’un joc de llums i coreografies, de música contemporània, vol aprofundir en els elements d’aigua, aire, terra…”. Una setmana després, el 25, a l’església dels Socors, i amb la col·laboració del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FEMAP), presenciarem la formació Ensemble Brudieu, amb el seu Officium Defunctorum Urgellensis, un repertori de finals de l’Edat Mitjana i renaixentista. Es tracta d’un “conjunt coral, baix la direcció de Josep Cabré, que ha recuperat unes partitures del segle XVI de la Seu d’Urgell, d’un mestre de capella, Joan Brudieu”. Així, podrem gaudir d’una literatura musical poc freqüent, d’autors com, i a part de Brudieu, Cristóbal de Morales, Antonio de Cabezón i Juan de Antxieta.

Acabant el mes de juliol, el 29, a la Catedral de Menorca, hi tindrà lloc el programa del Cor Jove Nacional de Catalunya, amb la col·laboració del Moviment Coral Català i l’Acadèmia 1830. Aquest, dirigit per Manel Valdivieso, girarà al voltant d’una de les obres més rellevants de Heinrich Schütz, les Musicalische Exequien. “I és un regal per als socis, ja que vam trobar que era polit que poguessin assistir a un concret sense pagar entrada. De fet, a nosaltres també ens ha vingut de forma altruista. Tot i així, el que recaptem d’aquesta actuació es destinarà a Caritas, com una manera de celebrar i compartir, també amb les persones que més ho necessiten, el que nosaltres som”.

Seguidament, i iniciant el mes d’agost, l’1, al Claustre del Seminari, actuarà el Cosmos Quartet, un dels quartets de corda més destacats de l’escena nacional, amb un programa que camina entre el romanticisme de Franz Schubert, i els inicis del segle XX, amb un dels primers autors impressionistes, Claude Debussy. Helena Satué (violí), Bernat Prat (violí), Lara Fernández (viola) i Oriol Prat (violoncel), formen aquest “quartet de joves emergents, que enguany són residents del Palau de la Música Catalana”.

El 8, al mateix espai, hi tindrà lloc la combinació musical de dos destacats intèrprets solistes, Ana María Valderrama(violí) i Luís del Valle (piano), que interpretaran, en un viatge pel romanticisme musical des d’Alemanya a França, la sonata en La menor de Robert Schumann i la sonata en La major de César Franck. Amb el preàmbul de la versió per a violí i piano del Fantasiestücke del mateix Schubert.

Al mateix Seminari, el 15, actuarà el baríton, Josep-Ramón Olivé, “especialitzat en cant barroc i cant històric”, juntament amb el trio instrumental format per tiorba i arxillaüt, de Carles Blanch, violoncel, d’Oriol Aymat, i clavicèmbal, d’Eva del Campo. El programa Música per a l’astre rei, estarà format per una selecció de l’Orfeo de Monteverdi, en un recorregut per alguns dels grans autors del barroc italià, com Cavalli i Frescobaldi. “És curiós i interessant ja que encara no havíem portat mai a un baríton”.

A finals de mes, el 22, experimentarem, al mateix espai, un recorregut pel romanticisme més exponencial de Chopin i Schubert, amb preàmbul de J.S.Bach, i acabant amb un vals del rus Sergei Rchmaninoff, amb el programa Memorial Anton Aguiló, de la mà del pianista emergent i èxit del moment, Martín García García. Finalment, el 29, als Socors, gaudirem del pianista maonès Marco Mezquida, juntament amb l’organista Juan de la Rubia, que ens delectaran amb el programa Bach i Forward, una improvisació, un diàleg, partint de l’obra de Bach com a estructura des d’on fer cavil·lar la seva imaginació.

“Tots ells són concerts que ens fan molta il·lusió, perquè el clima que cream, a nivell humà, entre organitzadors i artistes, de donar i rebre, de compartir, és molt polit. S’ha de tenir en compte que açò es comença a preparar el mes d’octubre, quan contactam amb els músics, i ara, després de mig any, ja fa il·lusió que venguin i els puguem conèixer”.

PINTOR DE L’ANY

Aquest any a més, i com a colofó d’aquest excepcional programa, el Festival de Música d’Estiu, compta amb la participació del pintor i escriptor, i a més autor de les carotes de les festes de Sant Joan dels tres darrers anys, Pau Faner. En el cartell d’enguany, que commemora el mig segle, es pot observar una violinista tocant a un carrer de Ses Voltes. Com afirma Carreras, “és un cartell molt identificatiu per representar els 50 anys”.

Aquest estiu llavors, teniu a la vostra disposició, i gràcies a Joventuts Musicals de Ciutadella, la música clàssica més tradicional i innovadora, a parts iguals, una cita a la qual no podeu faltar. A partir del 9 d’aquest mes, fins al 29 d’agost, el 50è Festival de Música d’Estiu ens acompanyarà, per demostrar la rellevància de la música i cultura en el poble de Ciutadella i, alhora, poder celebrar una efemèride tan important com és el mig segle.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.