Notícies astronòmiques breus Per Antoni Liz

 

A la pàgina CNEOS de la Nasa podem visualitzar les òrbites dels planetes, més d’un milió d’asteroides i uns 3800 cometes o fragments.

A la pàgina inicial de CNEOS podem cercar l’astre amb el nom assignat i visualitzar les dades i l’òrbita tridimensional. Fa un seguiment dels astres que creuen en un punt a l’òrbita de la Terra (NEOS). Molts dies ens passa aprop algun asteroide.

ASTEROIDE 2021 QM1

Prest farà 1 any del descobriment de l’asteroide 2021 QM1 des d’Arizona. Els primers càlculs donaven un possible impacte amb la Terra el 2 d’abril de 2052, però càlculs posteriors han donat que no ens ferirà en aquesta data. Aquest asteroide d’uns 50 m de diàmetre passa pel punt de possible impacte el dia 16 de març de 2052 quasi 20 dies abans de que la Terra arriba al mateix punt. El seu període és de 690 dies.

COMETA C/2017 K2 (PANSTARRS)

Aquest mes passa prop de la Terra el cometa C/2017 K2 . El cometa es va descobrir l’any 2017. En principi fa una òrbita oberta (hiperbòlica)

Actualment té una magnitud de 8,8 (No visible a simple vista).

El dia 14 de juliol tindrà la mínima distància a la Terra. Es preveu una magnitud 8,7 (quasi com l’actual).

El dia 19 de desembre, per Nadal, arriba al periheli, mínima distància al Sol. La magnitud prevista és de 8,2 (menus brillant que el cometa Leonard de desembre de l’any passat.

El cometa té una òrbita en un pla quasi perpendicular al pla de les òrbites dels planetes i en pocs dies creuarà aquest pla.

A la web següent es fa un bon seguiment dels cometes:

TELESCOPI JAMES WEBB.

El dia 12 de juliol hem d’estar atents a les imatges que la Nasa farà públiques del telescopi James Webb.

CORRECCIÓ D’ERRATES

A l’article de Ciència de la setmana passada va sortir un error al gràfic de la tercera Llei de Kepler i, a més, un fragment no es podia lleguir bé. Aquí hi ha la correcció de les dues errades:

Al gràfic inicial es mostren dues conjuncions seguides: El 9 de gener de 2022 i el 13 d’agost de 2023.

El 5 surt de la diferència entre 13 i 8. ( 5 = 13 – 8 )

Si la proporció indicada fos un nombre irracional, mai repetiría la conjunció en una mateixa posició.

En el cas de Venus i la Terra la variació després de 8 anys és molt petita. La diferència es dona a la quarta xifra decimal.

En el cas d’altres planetes la relació es pot aproximar a una fracció entre dos nombres enters però trobarem dos inconvenients.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.