Gràcia Mercadal, regidora de Festes de l’Ajuntament de Ciutadella "No és tant important si ve molta o poca gent per Sant Joan, sinó que tots puguem fer festa a gust i que la gent la respecti i l’estimi com noltros ho fem”

Gràcia Mercadal, regidora de Festes de l'Ajuntament de Ciutadella

Hi havia moltes ganes de Sant Joan. Gairebé tantes ganes com dubtes: Hi hauria massa gent? Es podria desenvolupar la festa amb normalitat després de dos anys de pandèmia, i després del que es va veure l’any passat, amb excessos evidents tot i no celebrar-se actes protocol·laris? Una vegada passada la celebració, toca fer balanç. La regidora de Festes de l’Ajuntament de Ciutadella, Gràcia Mercadal, posa bona nota a la festa i a l’actitud de la gent, i marca ja la línia dels deures per fer de cara a futures edicions de la celebració més esperada a Ciutadella, i més enllà de Ciutadella.

– Quin balanç fa de les Festes de Sant Joan d’enguany?

– Aquestes eren les les meves primeres festes ordinàries com a regidora, ja que el 2019 jo no era pròpiament la responsable de l’organització, i els dos anys següents no vam tenir Sant Joan per la pandèmia. Partíem amb el neguit de no saber què passaria després de dos anys sense festes, de desconèixer com actuaria la gent que ens visita de fora. Dit açò, crec que el balanç que fem com a equip de govern és molt positiu. És cert que ens ha quedat l’espineta de l’accident dels Jocs des Pla del matí, però som conscients que no tot està en les nostres mans i que hi ha accidents que a vegades són inevitables.

– En les valoracions que li he llegit a vostè i a la batlessa, destaquen molt el tema de la seguretat, que entenc que era una de les màximes preocupacions.

– Jo destacaria dues coses. Per una banda la seguretat, que efectivament era una de les màximes preocupacions. Per primera vegada vam poder disposar de la totalitat dels efectius que marca el Pla Director, i hem de posar en valor la feina i l’esforç fet per la resta d’administracions, perquè som conscients que com a Ajuntament no tenim manera de complir la totalitat del Pla sense l’ajut dels demés. La segona cosa que posaria molt en valor és l’actitud que ha tingut la gent. Després de dos anys sense Sant Joan, tant les persones d’aquí com els visitants han estat molt respectuosos, no hi ha hagut molts excessos i s’ha fet festa de manera respectuosa, que és el més important. No ho és tant que pugui venir molta o poca gent, sinó que la gent que vengui i també els d’aquí puguem fer una festa a gust, que sigui acollidora i que la gent la respecti i l’estimi com noltros ho fem.

Gràcia Mercadal, regidora de Festes de l'Ajuntament de Ciutadella– A què atribueix aquesta actitud positiva de la gent?

– Per una banda, a la responsabilitat individual de cada persona, però vull pensar que també ha tingut un efecte positiu la feina feta des de l’Ajuntament i la resta d’administracions per donar a conèixer les festes de Sant Joan, per fer tota aquesta part de prevenció. Enguany, a través de l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears, vam preparar una campanya per posar en valor el nostre Sant Joan i per demanar a la gent que respecti la festa així com és. Ha funcionat bastant bé. També vam demanar al Consell que ens ajudés a través dels informadors turístics a fer arribar les nostres recomanacions, i es va instal·lar també el Punt Lila, i es va fer una campanya sobre begudes alcohòliques… Crec que els granets d’arena que hem anat posant entre tots han arribat a la gent. Jo també vaig tenir una reunió amb agències de viatges de Barcelona que fan les campanyes pels estudiants que ens visiten per festes, i els vaig demanar que fessin difusió a les famílies i als joves sobre la veritable festa, les recomanacions. Penso que totes aquestes llavors que hem sembrat han donat el seu fruit.

– En matèria de seguretat sembla que s’ha fet una passa endavant, i que els deures s’han fet. Què hem de dir del tema de la massificació?

– L’any 2000 ja se xerrava de massificació, no és una novetat d’ara. És cert que enguany ens ha visitat molta gent, i crec que açò no ho hem de veure com un fet negatiu. Pitjor seria que no ens visités ningú, pel bé de l’illa i de les persones que hi vivim. Allò que molts anomenen massificació jo prefereixo anomenar-ho turisme, i hem de treballar per a què quan vengui, ho faci per conèixer la festa a fons i no a fer botellot i a fer malbé la celebració tradicional. Totes les persones amb les que hem xerrat com a equip de govern ens diuen que no tenen la sensació de que hi hagués una gentada. Sí, sempre hi ha molta gent per Sant Joan, però no hi havia aquella sensació d’estar apinyats, de no poder fer festa i de sentir que l’excés de gent ens espanyava la celebració. Realment, hauríem d’analitzar si aquesta gent que ens visita fa tant malbé la festa com a vegades se sent, perquè enguany penso que, tot i que han vingut molts visitants, vam saber compartir la festa i vam conviure sense que es malmetés la celebració. A nivell de Policia no vam tenir més avisos que una Cinquagesma a les urbanitzacions, i pel carrer tampoc no vam veure imatges d’aquelles que fan mal als ulls. Hem arribat a aquest punt de que ens visita molta gent, però que ho fa de manera respectuosa i podem conviure menorquins i visitants junts, i aquest crec que és l’equilibri que hem de cercar.

– Entenc que el gran volum de visitants és una cosa que no té volta enrere. Però açò vol dir que els que som d’aquí hem de renunciar a segons quins actes de Sant Joan, com les avellanes, les Corregudes de Sa Plaça o els propis Jocs des Pla?

– No crec que haguem d’arribar a aquest punt. Abans de renunciar a segons quins actes, penso que hi ha moltes altres mesures que es poden dur a terme. Amb les Corregudes de Sa Plaça és recurrent la demanda dels Voluntaris de Sant Joan de que allà a vegades col·lisionen la festa protocol·lària amb la festa que fan les persones de bars i tot açò. Hem de cercar alternatives, i aconseguir que la gent que no tingui interès per la festa protocol·lària es pugui moure cap a un altre espai i deixar Ses Voltes per a la gent que vol la festa de sempre. La Junta Municipal de Sant Joan és l’espai on treballar aquests temes. Si hi ha moments que veim que se’ns van de les mans o la festa deixa de ser el que hauria de ser, ens pertoca cercar solucions, organitzar subcomissions per tractar els temes que ens preocupin i cercar alternatives.

– Fa anys que no vaig a les avellanes al Molí perquè sé que el que em trobaré allà no m’agradarà. Tampoc no vaig a les Corregudes de Sa Plaça perquè penso que no hi cabré… Hi ha alguna manera de salvaguardar aquests espais de festa per a què els que som d’aquí no ens els perdem?

– Per exemple, pel que fa a Ses Corregudes de Sa Plaça, es podria intentar fer un concert a prop de Calós, per tal que la gent que només vol festa es desplacés una mica cap allà, i el tros de Ses Voltes ja quedaria més alliberat per a la festa protocol·lària i les persones que en volen gaudir. En el cas de Ses Avellanes, no se m’ocorre ara cap solució, tot i que el tros complicat és petit, i els ciutadellencs ja sabem que aquella part l’evitam i anam una mica més enllà. Ens toca adaptar-nos al que vagi sorgint, per tal que la festa no mori. Des de la Junta Municipal de Sant Joan hem de cercar solucions a les problemàtiques perquè no acabi morint la tradició.

– Aquesta alternativa del concert davant Calós o per aquella zona es podria posar damunt la taula?

– Sí. Enguany ja s’havia xerrat d’aquestes alternatives, però hem de ser conscients que quan plantegem aquestes alternatives també hem de pensar en la seguretat en aquests moments. Per açò parlo d’una ubicació no molt llunyana, perquè ara que hem aconseguit els efectius pel Pla Director de Seguretat, no ens trobem que haguem de destinar aquests recursos a garantir la seguretat dels actes alternatius. La part alternativa no ens hauria de fer minvar la seguretat dins la part de la festa protocol·lària.

– Fa anys que es diu que Sant Joan és una festa que trascendeix Ciutadella i Menorca, i es demanava més implicació de les altres administracions. S’ha aconseguit tot allò que es necessitava?

– La campanya de l’AETIB, per exemple, ha estat molt important i molt gratificant, ja que com a Ajuntament no sé si l’haguéssim pogut assumir. Totes les ajudes que ens arribin són bones i s’agraeixen. La part de seguretat no podríem afrontar-la sols. Ara bé, allò que hem repetit i que repetirem és que el fet que enguany hagi anat bé no vol dir que l’any qui ve no necessitem tanta seguretat, sinó que precisament ha anat bé perquè hem tingut aquesta seguretat, i hem de garantir que seguirà essent així.

– Sembla que el debat de seguretat està encaminat. No sé si és ja el moment d’obrir altres debats, com per exemple el de la participació de la dona a les festes…

– Hi ha molts temes a posar damunt la taula, i precisament per açò s’ha creat la Junta Municipal de Sant Joan. Per mi un dels temes més importants que ha de tractar la Junta és el paper de l’Ajuntament a la festa i la redacció dels protocols escrits. A Ciutadella diem que passam oralment, de generació en generació, els protocols de la festa, però de quina festa xerram? Així com va evolucionant la festa – qui digui que no evoluciona és un il·lús- quin Sant Joan és el que transmetem? Quin és el que volem tenir i el que no volem perdre? El d’aquest anys, el de fa 20 anys, el de fa 600? Aquests són els temes importants a tractar. Hem de tenir uns protocols que especifiquin els requisits que han de complir les persones que vulguin sortir a la qualcada, per exemple. I a títol totalment personal, no com a regidora de PSOE ni com a regidora d’equip de govern, sinó com a ciutadana, jo pens que el dia que una dona o una al·lota digui que vol qualcar i compleixi els requisits, no es podrà entrar en una discriminació de gènere. Seria il·legal. Quan algú digui que vol sortir i algú li denegui, anirà a un jutjat i el jutge li donarà la raó, ens agradi o no ens agradi. No sé ni tan sols si aquest debat és necessari, perquè ningú no li podrà denegar a una dona participar a la qualcada. Una altra cosa és que noltros haguem de fer feina perquè en el moment que les dones vulguin qualcar se sentin segures de poder-ho demanar, i potser és aquí on tenim ara el problema.

– Entenc que afrontar la tasca de redactar uns protocols escrits vol dir no només obrir el debat de la participació de la dona, sinó obrir tots els debats possibles, ja que els protocols hauran d’abastar tots els aspectes de la festa.

– Així és. I com que la Junta Municipal de Sant Joan està composada per tots els actors implicats dins la festa, els protocols hauran de ser debatuts i consensuats i tothom s’hi haurà de sentir a gust. És molt important tenir-los, però veig impossible que aquesta feina estigui feta dins aquesta mandat. Sí m’agradaria que les persones que venguin al proper mandat agafin aquest compromís perquè penso que seria el millor pel poble i per la festa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.