Menorca Preservation ”Creiem que és una responsabilitat col·lectiva defensar i donar suport al sector agrari en la seva transició a una agricultura sostenible i local"

Sector agrari - hort - Menorca Preservation

Itziar Lecea / Ciutadella – L’agricultura i la ramaderia formen una part indispensable del patrimoni cultural de Menorca i des de Menorca Preservation, creiem que el sector primari no només és el que assegura la nostra alimentació, sinó també és un element clau per a mantenir el paisatge, lluitar contra el canvi climàtic i diversificar l’economia.  

Segons l’estudi Anàlisi de les cadenes alimentàries i diagnosi del sector de producció local, ecològica, agroindustrial i artesanal de Menorca elaborat per Agroassessor i publicat l’any 2021 dins del Pla Illes Balears Sostenibles del Govern de les Illes Balears, un 44,8% del territori es destina a usos agraris. Malgrat això, aquest territori és capaç de produir només el 16,1% dels productes que consumim localment. Això provoca que tinguem una alta dependència de les importacions exteriors, essent la producció de llet i productes làctics l’única capaç de tenir un balanç favorable a les importacions. A més a més, la petjada ecològica d’aquestes importacions és 2,7 vegades superior en relació a l’impacte que suposa consumir i produir producte local.

Davant d’aquesta situació, Menorca Preservation va treballar amb l’equip tècnic d’ Agroassessor per a la creació d’una formació gratuïta i continua per donar suport al sector i ajudar-lo en aquesta transició agroecològica.

Sector agrari - hort - Menorca Preservation

D’aquesta col·laboració i comptant amb el  finançament  de Menorca Preservation, l’associació Leader, la fundació MAVA i l’Hotel Cristine Bedfor va néixer MENORCA PRESERVADA; un programa de 140 hores de formació dividit en 5 àrees principals d’aprenentatge. Només durant el primer mòdul (impartit entre gener i maig del 2022), es van oferir 42 hores de formació dividides en 18 sessions formatives i 104 persones van assistir a més d’una sessió.

En definitiva, creiem que amb tots aquells participants que fins ara s’han sumat s’ha confirmat la necessitat d’aquest tipus de formació i estem il·lusionats per tornar a començar després de l’estiu amb el següent mòdul; amb l’esperança d’involucrar més participants i d’impartir més coneixements necessaris.

Vols conèixer més sobre MENORCA PRESERVADA?  Pots consultar les gravacions de les sessions del primer mòdul a la nostra web www.menorcapreservation.org/menorca-preservada o envia un e-mail a cursospelcamp.menorca@gmail.com.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.