La meitat dels avisos per símptomes d’ofegament registrats enguany a les Illes Baleares han acabat amb resultat de mort Un 30 % del total d’avisos corresponen a menors de set anys i en la majoria dels casos no hi havia supervisió per part de cap adult en el moment de l’ofegament

La meitat dels avisos per símptomes d’ofegament registrats enguany a les Illes Balears han acabat amb resultat de mort. Concretament, segons dades registrades pel SAMU061, al llarg de 2022 s’han produït 47 avisos dels quals 24 han acabat amb resultat de mort. En el cas dels infants que acaben ingressats a cures intensives, destaca que en el 78 % dels casos no hi havia supervisió per part de cap adult en el moment de l’ofegament. A més, un 30 % dels avisos corresponen a menors de 7 anys.

Avui, Dia Mundial de la Prevenció dels Ofegaments, és important recordar que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els infants menors de 5 anys són els que estan exposats a més riscs i, en aquest sentit, la vigilància i supervisió per part dels adults són vitals a l’hora d’evitar un ofegament.

Des del SAMU061 alerten sobre la importància de la prevenció i que cap persona és immune a patir aquest tipus d’accident. El perfil més habitual dels avisos que es reben per símptomes d’ofegament és el d’un home, d’entre 40 i 65 anys. El 60 % dels casos es registren a les platges i el 25 % a piscines. Una quarta part dels casos està relacionada amb substàncies tòxiques i alcohol. El moment més freqüent és entre les 15 i les 17 de l’horabaixa.

En el cas dels infants, del gener al juliol de 2022, s’han registrat 14 casos que corresponen a menors de 7 anys, 2 dels quals han perdut la vida. Segons dades registrades en els darrers anys a l’UCI pediàtrica de l’Hospital Universitari Son Espases, de la totalitat dels casos que arriben a la unitat de cures intensives, el 73 % va recuperar la normalitat; un 19,3 % va morir i un 7,2 % va patir una encefalopatia greu. En el 78 % dels casos no hi havia supervisió per part de cap adult en el moment de l’ofegament i un 74 % dels infants no sabien nedar de manera autònoma.

L’ofegament és un problema important de salut pública i una de les deu principals causes de defunció en infants i joves en pràcticament totes les regions del món. En aquest sentit, es produeixen 500.000 mil morts cada any. A diferència d’altres traumatismes, la supervivència està determinada quasi exclusivament per l’atenció prestada en el lloc de l’accident i depèn de dos factors: la rapidesa amb la qual es fa el rescat a l’aigua i la promptitud amb la qual es practiqui la reanimació apropiada.

L’Associació Espanyola de Pediatria recomana seguir unes estratègies efectives per a la prevenció. D’entre aquestes destaca la supervisió o vigilància de qualsevol infant que estigui a prop de qualsevol entorn aquàtic; el tancament de tot el perímetre de les piscines, les classes de natació i l’aprenentatge d’habilitats de supervivència a l’aigua (és convenient que els menors aprenguin a nadar a partir dels quatre anys), l’ús de dispositius personals de flotació (no són recomanables flotadors inflables) i l’entrenament en reanimació cardiopulmonar (RCP).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.