El Consell Insular de Menorca presenta la seva embarcació de vigilància de posidònia a Fornells Amb aquesta embarcació que el Consell Insular suma a les del Govern, l'operatiu de vigilància de praderies de Posidònia es troba al 100%, comptant en total amb 5 embarcacions per vigilar el litoral de Menorca.

Sa fieta I - Embarcació Vigilància Posidònia

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda, el director insular de Medi Ambient, Esteve Barceló, i el cap de delegació de l’Ibanat a Menorca, Jorge Casado, han visitat aquest dimarts l’operatiu de barques d’informació i assessorament de posidònia que té base al port de Fornells per presentar la nova embarcació de vigilància que enguany ha posat en marxa el Consell Insular. Es tracta d’un salt qualitatiu respecte al servei que hem tingut a Menorca els anys anteriors, ja que fins ara no hi havia barques amb port base a Fornells, i el dispositiu comptava amb 3 barques (2 del servei de posidònia que cobrien principalment la costa sud de l’illa, i la barca situada al Parc Natural de S’albufera des Grau).

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda, el director insular de Medi Ambient, Esteve Barceló, i el cap de delegació de l'Ibanat a Menorca, Jorge Casado
A partir d’aquest estiu, es compta amb un total de 5 embarcacions operatives, les tres ja esmentades d’anys anteriors, més una barca de majors dimensions que ha inclòs com a novetat el Govern de les Illes Balears en el nou contracte i que té port base a Fornells. A aquesta embarcació se suma la barca que aporta el Consell Insular i que també té base a Fornells. Des del 15 de juliol, tot el dispositiu es troba en funcionament cobrint la totalitat de l’illa.

Totes aquestes embarcacions operen coordinadament seguint les indicacions de l’operatiu de vigilància que també centralitza els avisos d’embarcacions mal fondejades que poden afectar la posidònia. La disponibilitat de les cinc embarcacions fa possible que el temps de reacció quan hi ha un avís al telèfon Posidònia per una embarcació mal fondejada s’hagi escurçat respecte als estius anteriors.

El conseller Juaneda ha valorat molt positivament l’acord amb el Govern Balear per tal d’augmentar el servei de vigilància i assessorament per la protecció de la posidònia, fent valdre que “és una passa més per millorar la preservació del nostre entorn, en aquest cas del medi marí, i un clar exemple de la importància que té la col·laboració i coordinació entre administracions. Menorca necessita una gestió diferenciada en tant que és Reserva de Biosfera i garantir la protecció de la posidònia, ja que és clau per mantenir l’equilibri de l’activitat humana i la conservació de la nostra illa”.

Casado, per la seva banda, ha volgut expressar l’agraïment del Govern per aquesta col·laboració entre les dues administracions, que “farà possible estendre la vigilància i la sensibilització a tot el litoral de la Reserva de Biosfera”. El cap de delegació de l’Ibanat a l’illa ha volgut, a més, fer una crida a la col·laboració ciutadana perquè, fent servir les eines disponibles per a l’assistència en el fondeig, es generin hàbits més sostenibles en el sector nàutic.

Donar compliment al Decret posidònia

El dispositiu de vigilància de les praderies de posidònia s’ha creat amb l’objectiu de vetllar pel previst al decret 25/2018, de 27 de juliol, sobre la conservació de la Posidonia oceanica a les Illes Balears. En principi, el servei té un objecte clarament informatiu i de divulgació. Sempre que s’aproxima a una embarcació, en primer lloc es comprova la situació de l’àncora i la cadena (amb comprovació visual i emprant un mirafons). En cas de detectar-se que està situada sobre una pradera de posidònia, s’informa el capità de l’embarcació que és necessari desplaçar-la i fondejar sobre un fons d’arena que no tingui impacte sobre les praderies de fanerògames. El servei té, per tant, una vocació informativa, cercant el canvi d’hàbits i la implicació dels navegants envers la conservació d’aquests hàbitats tan singulars de la nostra costa. Només en el cas que el capità de l’embarcació es negui a col·laborar amb el servei, es procedeix a aixecar acta de sanció per part dels agents d’autoritat.

617 975 172 – Telèfon Posidònia al servei de la ciutadania

Es disposa del telèfon d’atenció 617 975 172 per a atendre els avisos de la ciutadania en relació amb els fondejos sobre posidònia. El telèfon atén els 7 dies de la setmana.

El telèfon Posidònia proporciona assistència en els fondejos facilitant la cartografia de distribució de les praderies, així com informació sobre les apps disponibles i bones pràctiques per a navegants. També ofereix informació a la ciutadania en general per conèixer més sobre la posidònia, la normativa vigent, tallers educatius i recursos didàctics.

Sa fieta I - Embarcació Vigilància Posidònia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.