L’exposició “Temps d’emblanquinar” arriba a Ciutadella i ens transporta a l’ofici de calciner Es podrà visitar del 29 de juliol fins el 31 d’agost a l’Espai d’Art Xec Coll.

L’exposició ‘Temps d’emblanquinar’, que el Centre Artesanal de Menorca va inaugurar l’any passat, continua el seu itinerari per l’illa i arriba aquest estiu a Ciutadella, gràcies a la col·laboració entre la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM) i l’Ajuntament.

La mostra aprofundeix en l’ofici tradicional del calciner, del qual a l’illa es troben mostres de la seva activitat amb els forns de calç, una pràctica viva fins ben entrat el segle XXI. Diversos autors han glosat aquest costum dels menorquins d’emblanquinar les cases; un dels més categòrics va ser Lluís Salvador, arxiduc d’Àustria, qui a finals del segle XIX es va referir a l’emblanquinat de les cases com una mania, ja que qualsevol mur o sostre acabava impregnat de calç.

Si la feina d’emblanquinar es considera senzilla de fer i la solien dur a terme dones i filletes, l’obtenció de la calç és molt més complicada i les tècniques i coneixements vinculats a la producció de la mateixa quasi no han variat en el transcurs de gairebé dos mil anys. A través d’imatges antigues i recents, il·lustracions, eines i peces audiovisuals, entre altres elements interactius, l’exposició temporal explica com eren els forns de calç, quan i com s’emblanca i quins beneficis aporta a les cases.

‘Temps d’emblanquinar’ es pot visitar a l’Espai d’Art Xec Coll (carrer des Seminari, 5) des del 29 de juliol fins el 31 d’agost, en horari de dilluns a dissabte de 10 a 13.30 h i de 18 a 21 h.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.