L’Street Art de Ciutadella Antiga arriba a les 10 edicions La iniciativa arriba a la seva 10a edició amb un bon grup d'artistes menorquins i de fora de l'illa.

Itziar Lecea / Ciutadella – Des de fa uns dies ja es poden trobar noves estampes artístiques als carrers de Ciutadella. L’Street Art, iniciativa engegada fa 11 anys per l’associació de comerciants Ciutadella Antiga, arriba a la seva 10a edició amb un bon grup d’artistes menorquins i de fora de l’illa. Aquesta setmana fem un repàs d’aquestes 10 edicions amb el gerent de l’associació, Macià Coll. Anau amb els ulls ben oberts quan passegeu pel carrer, a qualsevol cantonada pot sorgir un espectacle visual.

10 EDICIONS

Fer 10 edicions de l’Street Art en 11 anys, es podria considerar un èxit. I, com indica l’organitzador, Macià Coll, “ara ja és una cita que la gent espera cada estiu”. Però els inicis no van ser fàcils. “Hi va haver un any que no vam poder-ho fer perquè no teníem prou artistes, i ens van sorgir els dubtes de si ho havíem de tornar a engegar. A la segona va anar prou bé i es va apuntar molta gent. I des de llavors, hem anat cap amunt de participació.”

Pel que fa a l’aniversari, Coll diu que no s’ha preparat res d’especial, però que és una polida coincidència que “enguany també feim 10 edicions del Teatre de Butxaca, una altra activitat amb força públic que organitzam des de Ciutadella Antiga. L’Street Art no el vam deixar durant el temps de pandèmia, però el teatre de butxaca sí que vam haver d’anul·lar una edició que teníem totalment preparada. Però l’Street art no representava perill d’aglomeració de gent.”


Mentre s’acaben d’enllestir les obres d’aquest estiu, Coll assegura que “els darrers tres anys hem tingut un augment de participació i hem hagut de cribar artistes amb obres que podien posar en risc el patrimoni. Des del primer any sempre hem tingut clar que havíem de fer les intervencions de manera respectuosa amb el patrimoni de la nostra ciutat. L’Street art està pensat no només com a activitat per treure l’art al carrer, com amb altres activitats que s’han fet anteriorment -com una exposició d’escultures que es va fer a la Contramurada, o una exposició d’escultures a patis del nucli antic, que van ser coses puntuals-. En un moment donat, dins la junta de Ciutadella Antiga es va recuperar la idea de treure l’art al carrer, i va sortir la possibilitat de crear un moviment de gent al carrer a través de l’art. Però passava que eren els principis dels 2000 quan encara hi havia molt de vandalisme, quan sortia la gent de festa, es dedicava a rompre coses i hi havia poc respecte per les intervencions que es feien.”

ELS INICIS DE L’STREET ART

Amb aquests experiències de treure art al carrer, però tenint en compte que moltes eren efímeres pel respecte escàs que es tenia en aquell moment, la junta de Ciutadella Antiga va donar amb la idea: treure aquest art al carrer, però amb les tècniques “vandalistes”. “És confon molt amb el moviment del graffiti que va començar als anys 60”, comenta Coll, “i el que vam voler fer va ser donar la volta a aquest moviment i aprofitar el patrimoni per donar-li una estètica cuidada. Quan vam proposar el projecte de Street art, vam fer molta recerca de l’art urbà a altres llocs, per veure què podíem fer. Així va ser com van començar aquesta aventura. I lo bo és que el primer any ja van sortir molts d’artistes locals, que van fer propostes molt bones. Com a anècdota puc contar que, en el moment en què a la primera edició posàvem una obra d’Ivan Jordà a la Plaça de les Palmeres, va venir la policia local a demanar-vos avam què fèiem. I va passar el mateix quan en vam desmuntar una, pensant que ho esteiem fent malbé. En una edició ja s’havia acceptat completament. La postal contemporània eren les xarxes socials. Així, vam donar la volta a la col·lecció de postals tradicionals que editàvem, creant de la imatge de la nostra ciutat a través d’aquestes intervencions, la nova postal. Per exemple, l’obra de Carles Gomila que encara tenim al carrer de Sant Josep, segurament és la més compartida de tota la seva obra gràcies a totes les fotos que s’han fet.”

L’objectiu inicial, apunta Coll “era posar Ciutadella en el plànol de l’estètica a través de l’art urbà, amb un festival humil però divertit, que dona una imatge i ens ubica al mapa. Les diferències amb altres festivals que es fan arreu és que aquí, quan una persona vol participar, el que fem és convidar-la a passejar per Ciutadella i que trii un espai que li faci ganes intervenir. No sempre es fa així, però no volem marcar el lloc, sinó que l’artista es pugui esplaiar.”

EXPANSIÓ D’ARTISTES

Street Art - Ciutadella 2022

Com cada any, els moixos de Carles Mascaró sorgeixen al carrer del Roser. No és l’únic artista que repeteix any rere any. “N’hi ha uns quants que els hi agrada molt i ho esperen, però a vegades no poden”, comenta Macià Coll respecte dels artistes fidels a la cita. “Per sort, cada any hi ha algú que fa una obra que és acceptada per tothom i agrada molt. L’Street art ha de ser una cosa popular, els estils ens són igual. L’Street art va aconseguir la popularitat gràcies als turistes que, cada estiu, cerquen les obres. I les obres més petites o manco populars, s’accepten perquè el conjunt de l’activitat agrada.”

Pel que fa al gran grup d’artistes que han passat pels carrers de Ciutadella durant aquestes 10 edicions, Coll destaca que “els darrers anys hi ha gent de fora que ve una setmana i vol participar i crea un vincle amb Menorca. També ha estat una manera de despertar l’interés per l’art de noves generacions, que ara vénen amb il·lusió per participar, gent jove que fa 10 anys eren fillets i han vist la meitat de la seva vida l’Street art.”

STREET ART 2022

Pel que fa al grup d’enguany, els artistes són tant de fora com illencs. I trobem noms com:  Ariadna Saurina, Luis Moreno, Carles Mascaró, Gràcia Ribalaiga, Lusoki, Jiuditta Bussetti, Biel Pons en col·laboració amb Mbongeni Butgelezi, Judit Gorries, Ismaelo (de Madrid), Andreu Torres i Bruno Parés, Caterina Taltavull, alumnes de Pedro Faner que fan una cosa als Pins, Benja Riquelme, Bernat Casasnovas Inmotion, Teresa i David Caules, Esteve Cardona i Joan Llabrés, Enric Gener, Alan Florit, Aina Febrer, Margarita Espinosa…i més.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.