Anit s’inaugurà el Centre Cultural Convent de Sant Diego a Alaior L’horari previst d’obertura al públic serà de dimarts a diumenge, de 17 a 21 h.

 

Ahir fosquet, Francina Armengol, presidenta del Govern de les Illes Balears, Susana Mora, presidenta del Consell Insular de Menorca, i José Luis Benejam, batle d’Alaior, inauguraren el Centre Cultural Convent de Sant Diego.

L’acte començà amb la rebuda de les autoritats convidades per part del batle d’Alaior. Seguidament, es va projectar una peça audiovisual que explicava la història del convent de Sant Diego així com el procés de restauració i museïtzació.

A continuació, prengueren paraula les autoritats representants de les tres institucions implicades.

José Luis Benejam, batle d’Alaior, va destacar que «la del convent de Sant Diego és una història de superació col·lectiva, de trobades i de convivència.

Estem davant d’una gran oportunitat cultural i un enorme pol d’atracció turística per al nostre municipi, a sumar al ja existent, LÔAC, Alaior Art Contemporani. Amb la posada en marxa del convent de Sant Diego Centre Cultural, el centre històric d’Alaior ara veurà culminada una part de la identitat i la fesomia que romanien incompletes al llarg de massa anys. He de posar en valor la col·laboració entre les diferents institucions, que sempre aporta bons fruits. En nom de tots els alaiorencs, gràcies a totes aquelles persones, entitats i administracions que han fet possible que el convent de Sant Diego obri avui com a centre cultural. És bonic allò que hem aconseguit entre tots».

Per la seva banda, Susana Mora, presidenta del Consell Insular de Menorca, va celebrar que «l’obertura del Centre Cultural Convent de Sant Diego s’hagi pogut produir per fi aquest estiu, després de tants d’anys de treball i dedicació
per fer-ho realitat per part de les diferents administracions públiques. Ara, aquest espai cultural el qual compta amb un gran atractiu arquitectònic, i que també aspira a ser un espai gastronòmic de referència dins el marc de la distinció de Regió Europea de Gastronomia que ostenta Menorca, ha de dotar-se de contingut per tal que sigui un espai on ‘passin coses’ i suposi un veritable dinamitzador per al poble d’Alaior».

Finalment, Francina Armengol, presidenta del Govern de les Illes Balears, va defensar el «valor incalculable des del punt de vista arquitectònic, patrimonial i cultural» de recuperar una figura emblemàtica per a Alaior i per a Menorca com és el convent de Sant Diego, i ha reivindicat la importància de «tenir un espai que creï i difongui la cultura i la passió per la història i el patrimoni de la nostra terra». Finalment, Francina Armengol va celebrar la «col·laboració institucional que ha fet possible la rehabilitació de l’edifici i la creació del centre cultural».

Tot seguit, una agrupació musical d’Alaior va interpretar quatre peces musicals per amenitzar la cerimònia.

Tiago Reurer, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alaior, va ser l’encarregat de guiar a les autoritats i convidats per l’edifici, fent un recorregut explicant les sales i espais.

A la inauguració hi assistí nombrós públic i una àmplia representació d’autoritats de les diferents institucions locals, insulars, regionals i estatals, entre les quals destacava la presència del president del Parlament balear, Vicenç Thomas i Mulet.

El convent de Sant Diego es va començar a edificar l’any 1629 i es va acabar a finals del segle XXVII. Construït per l’ordre franciscà, compta amb arquitectura sense ornaments i edificada amb materials senzills com ara pedra de les pedreres locals, marès, guix i cal.

A més de residència monacal, servia com a espai de predicació i ensenyament de gramàtica. El complex estava format per una església de nau única i un claustre on es trobaven, a més de les cel·les, una sala capitular i refectori, la biblioteca i l’escola.

El 1835, amb la desamortització de Mendizábal, varen expulsar els monjos franciscans del convent, i l’edifici es va utilitzar durant anys com a caserna militar. A partir de 1852, les cel·les foren ocupades per civils. Es tancaren les obertures del claustre, es construïren plantes intermèdies per acollir habitatges populars i tallers de calçat, bijuteria i locals comercials. Llavors, l’espai va començar a ser conegut com a ‘Pati de sa Lluna’.

A finals dels anys setanta, el claustre es comença a usar com espai cultural i el ‘Pati de sa Lluna’ es consolida com l’escenari a cel obert d’Alaior.

El 1993, el convent de Sant Diego és declarat Bé d’Interès Cultural amb categoria de monument per part del Govern de les Illes Balears. Un any després, es descobreixen les pintures murals, les ‘grisalles’, a les galeries del claustre, datades en el primer terç del segle XVII.

L’església de Sant Diego i el claustre formaven un conjunt llargament reivindicat per tota la ciutadania, i valorat en l’àmbit dels conjunts monumentals de l’illa de Menorca. La reivindicació del conjunt es va iniciar a la dècada dels vuitanta, i es va intensificar a la dècada dels noranta.

L’Ajuntament d’Alaior va adquirir l’església el 1998 per a dedicar-la a centre cultural. Per la seva banda, el Govern de les Illes Balears adquirí el claustre el 2005.

El 2006 es posaren en marxa els treballs de rehabilitació integrals de l’edifici per revertir el seu ús a la comunitat.

El 2016 acaben les obres de rehabilitació i, aquest any, es donaren per acabats els treballs de conversació i restauració de les grisalles i la museïtzació dels espais.

A la planta -1 s’hi troba una exposició que explica la història de l’edifici, així com l’aljub, un altre punt d’interès que es podrà visitar.

A la planta baixa (0), al claustre, conegut com a Pati de sa Lluna, s’hi celebraran activitats culturals diverses i exposicions temporals.

A la primera planta, les dues exposicions permanents; ‘L’Essència de Menorca’, que acull part de la col·lecció Llambies, adquirida per l’Ajuntament i dedicada a l’etnologia menorquina, i l’exposició ‘El Calçat a Menorca: de l’artesania a la indústria’, un recorregut per l’evolució de la manufactura del calçat, l’elaboració d’una sabata pas a pas, etc. a partir de la col·lecció del Selec Balear, amb el que l’Ajuntament va signar un conveni de cessió gratuïta.

D’altra banda, a l’entreplantes (1 i 2) hi ha una sala d’actes.

Finalment, a la segona planta s’hi ubica el Centre de Cultura Gastronòmica, que compta amb una cuina laboratori i una altra de demostració, un espai de formació i petits espais expositius que mostren com es fa el formatge, pa, figat i porquejades.

L’horari previst d’obertura al públic serà de dimarts a diumenge, de 17 a 21 h.
L’entrada al claustre, conegut com a Pati de sa Lluna, serà gratuïta per a tothom, mentre que l’entrada al convent de Sant Diego, és a dir, a l’interior de l’edifici, tindrà un cost de 5 euros. Per a residents empadronats al municipi d’Alaior, l’entrada al convent serà gratuïta fins al 15 d’agost.

La inauguració del Centre Cultural Convent de Sant Diego ve a culminar anys de feina de moltes persones i administracions implicades per recuperar un equipament essencial dins la història d’Alaior.

Gràcies a l’esforç col·lectiu, el Centre Cultural Convent de Sant Diego s‘ha convertit un espai obert, un centre de referència pel turisme de qualitat, alhora que un punt de trobada cultural pels veïns i veïnes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.