Controlar l’accés dels cotxes de lloguer al nucli urbà

Ciutadella està patint un estiu més el col·lapse de les seves principals vies d’entrada i sortida al nucli urbà per mor de la gran quantitat de cotxes de lloguer que, també estan mal aparcant a zones on els residents sabem que no hi podem aparcar, com és el cas dels aparcaments destinats a càrrega i descarrega d’autocars a la plaça des Pins amb la Contramurada, on poc s’hi fa per evitar-ho i sancionar-ho, o com es col·lapsa la plaça des Born, les llargues coes al camí de Maó o els problemes que tenen els residents per accedir al nucli urbà, per a poder aparcar relativament aprop de ca seva.

Tots aquests inconvenients poden ser evitables si des de l’Ajuntament de Ciutadella es fa, com han fet moltes ciutats turístiques, un pla d’accés als nuclis urbans sols per als residents i crear borses d’aparcament a la perifèria, destinades als cotxes de lloguer i als vehicles  de no residents, és a dir aquells vehicles no censats a l’illa i que per tant no paguen aquí el seu impost de circulació. Una mesura que veuen bé les empreses de capital illenc, i no les grans multinacionals estrangeres.

Crear zones ACIRE, posar lectors de matrícules, i especialment el que hem dit de crear borses d’aparcament a la perifèria amb un servei de bus per accedir al centre, no és una cosa nova a molts d’indrets, i que està funcionant. Aquí només fa falta voluntat política per a fer-ho i ser conscients de que no val l’excusa de que només és un problema puntual de dos mesos, perquè enguany tenim aquests problemes des del mes de maig, i possiblement s’allargaran fins a octubre, perquè és bo que s’allargui la temporada, però també s’ha de tenir en compte que Ciutadella no pot suportar, ni patir, el tràfic que ara mateix satura el Camí de Maó, la Contramurada, es Born, o carrers com es Degollador, Mallorca, República Argentina… entre altres.

Ciutadella necessita urgentment un nou pla de mobilitat adaptat a la realitat actual, i sobre tot voluntat política de portar-lo endavant. Hem de viure del turisme, no malviure. El turista s’ha de sentir còmode i no estressat, i també hem de tenir cura del medi ambient i la despesa energètica que provoquen les llargues cues de cotxes anant en primera i segona, que provoquen que la qualitat de l’aire sigui més dolenta, augmenti la contaminació i més despesa de carburant fòssil.

Soluncions n’hi ha, posar-hi remei, sembla que no tantes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca