L’agost que ens espera

Posta de sol a Son Bou. Foto: Bep Al·lès©

Itziar Lecea/Ciutadella. – Des de principis d’estiu, roda per xarxes socials una imatge d’una persona amb un cartell que resa “aquest és l’estiu més fresc de la teva vida”. La calor sembla, ha arribat per quedar-se, i ho va fer, aquest 2022, des de molt prest. Tot i el missatge apocalíptic, podem saber quanta veritat hi ha darrere? Està clar que el canvi climàtic -tot i la negació de la seva existència per part d’alguns sectors- no és un futur, sinó un present. I potser ho ha estat per més temps del que ens imaginam. Ara bé, acabat el mes de juliol, com se’ns presenta la calor d’agost a Menorca?

Més estius calorosos

El meteoròleg menorquí, Agustí Jansà, és d’aferrar-se a les dades -com a bon científic- quan parla de calor, augment de temperatures i possibles escenaris futurs on ens hàgim de veure amb un estiu tan calent com el que estem vivint. “No cada estiu serà pitjor que aquest, tot i que sabem que hi ha una tendència a què la calor vagi augmentat, així com la freqüència dels episodis de calor forta i continuada. Per tant, no vol dir que l’estiu de l’any que ve hagi de ser més calorós que aquest, i potser el d’aquí a dos anys, tampoc. En tornarem a tenir d’estius molt calorosos, però en tindrem més amb temperatures més normals”, comenta.

Ara sí, amb les dades damunt la taula, Jansà fa la comparativa d’aquest 2022 amb l’estiu de fa gairebé 20 anys, el de 2003. “El que ha passat el mes de maig, juny i juliol a Menorca, és molt semblant al què vam observar fa 19 anys. I, en aquell moment, no teníem la sensació que tots els estius havien de tornar-se tan calorosos.” La percepció està canviant. Però abans, segurament, ja ho haurà fet la tendència. I així ho corroboren les dades analitzades per Jansà. La gràfica d’aquest reportatge n’és l’exemple, on es mostra la mitjana dels mesos de maig, juny i juliol de 1971-2022. “Si agafam les dades del període de 1971-2003, la probabilitat de tenir un estiu amb tanta calor com el d’enguany, era d’1 per mil; és a dir, podia tocar un de cada mil estius. Aquella era la probabilitat que podíem preveure l’any 2003. Però, llavors, el clima ja estava canviant, ja era més càlid, per la qual cosa la probabilitat de tenir episodis de molta calor continuada, anaven en augment. I es demostra amb el que està passant enguany. Ara, la probabilitat de tenir un episodi de calor extrema, si analitzam les dades del període 1993-2022, la probabilitat d’1 per mil a passat a ser del 2,2%. És a dir: cada 40 o 50 anys podem patir onades de calor extrema.”

El resum de tot aquest compendi de dades, és clar, com remarca Jansà. “Hem passat de què la probabilitat de tenir un estiu molt calorós sigui d’1 cada 1.000 anys, a 1 cada 40 o 50 anys. La probabilitat és petita, encara, però va en clar augment. És un canvi molt fort. Si pensam que el clima continua evolucionant, aquesta probabilitat està augmentat cada any, de manera que la probabilitat de tenir estius així de càlids cada vegada és més gran. Ara podem preveure un 2,2%, cada 40-50 anys. Però potser estem ja, sense saber-ho, en períodes de cada 20 anys. El que era quasi impossible, ara ja no és tan improbable.”

Hem passat realment tanta calor?

Posta de sol a Son Bou. Foto: Bep Al·lès©

La sensació d’estiu calorós ve donada, en gran part, pel temps que fa que no tenim una treva de temperatura a la baixa -tot i l’entrada de gregal de mitjans de setmana-. I, de fet, les màximes històriques registrades a Menorca -en concret, a l’estació de l’aeroport-, corresponen a diferents anys, no només el 2003 o enguany. Així, la temperatura màxima absoluta d’un mes de juny sí que es pot adjudicar a aquest 2022, amb els 35,2 graus assolits. La màxima d’un mes de juliol, va ser l’any 1983, amb 39,6 graus. I la màxima per un mes d’agost, es va registrar el 2017, amb 37,8 graus.

“Amb dades fins avui (25 de juliol), la temperatura mitjana del període maig, juny, juliol de 2022, ha estat de 23,8 graus. L’anterior mitjana més alta va ser de 23,6, l’any 2003. I si bé hem tingut un rècord històric amb els 35,2 graus del mes de juny, el que no podem dir que tenim enguany són puntes enormes de calor. Dintre del mes de juliol d’enguany, la temperatura màxima ha estat de 34,8 graus (a l’aeroport de Menorca), que està enfora del rècord per un mes de juliol, quan l’any 1983 es van assolir els 39,6 graus. Així, hem vist com els mesos de maig i juny van ser molt càlids, amb temperatures elevades de forma continuada, potent i forta, el que ho està fent més insuportable. Però no és la calor més forta que hem tingut des que es registren dades.”

L’entrada d’aire d’aquesta setmana ha estat un alè més que benvingut, tot i que les temperatures no han fet gaire canvi. A les portes del mes d’agost, i vista la tendència dels darrers tres mesos, Jansà s’aventura a dir que “hem de veure com evoluciona l’agost, perquè no es presenta gaire bé i segurament tindrem temperatures altes per damunt del que és l’habitual per l’època de l’any.”

La temperatura del canvi climàtic

Getty Images©

De nou, amb les dades a la mà, Jansà fa una segona gran reflexió. “Si comparam els mesos de maig-juliol del període 1971-2000, i de 1993-2022, la diferencia d’augment de la temperatura global és d’1 grau, segons les dades d’AEMET a l’aeroport de Menorca. És un fet que el canvi climàtic està provocant una pujada de les temperatures de manera generalitzada, i ho veiem als registres de Menorca. El que veiem com a conseqüències del canvi climàtic -com aquest augment- ja són realitats de present, no de futur. Com ho és el fet, per exemple, de l’efecte d’aquestes temperatures tan elevades a la mar. Els episodies de calor llarga fan que la temperatura de l’aigua pugi per damunt del que és habitual, i açò afecta, per exemple, a les praderes de posidònia, que sofreixen una mortaldat molt més elevada”, comenta el meteoròleg. El que, per ara, no està canviant, tot i el canvi climàtic, és la sequera. “Les pluges no han disminuït de manera clara. Per ara.”

mostra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca