Comença la segona fase de les obres de Thalassa, el nou centre dedicat al patrimoni marítim de Menorca Es preveu que el nou museu pugui obrir les portes a principis del 2023

 

L’Ajuntament ja ha adjudicat la segona fase de les obres per a la conversió de les pedreres de s’Arraval Vella —situades sota el camp de futbol— en el nou museu dedicat al patrimoni marítim de Menorca.

La primera fase de les feines ha servit per dur a terme la restauració arquitectònica de l’espai i aquesta segona fase servirà per omplir les pedreres amb el contingut de l’exposició. Les feines s’han adjudicat a l’UTE Kultura Mediterraneum per un import de 199.885,22 euros (IVA inclòs).

El projecte es finança a través dels fons de l’Impost de Turisme Sostenible 2018 (ITS).

Aquest matí, ha visitat les obres el conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports, Miquel Àngel Maria, acompanyat per la batlessa Joana Escandell i el primer tinent d’Alcaldia, Joan Antoni Serra.

També han assistit a la visita Joan Alemany, director facultatiu de l’exposició, l’arquitecte Joan J. Gomila i Tòful Mus, president de l’associació Amics de la Mar Port Maó.

Es preveu que el nou museu pugui obrir les portes a principis del 2023.

Thalassa. Patrimoni marítim de Menorca

L’objectiu del projecte és crear un centre cultural dinàmic, a partir de l’exhibició d’un total de divuit embarcacions tradicionals menorquines restaurades, que aportarà l’Associació Amics de la Mar Port Maó, i que serviran per mostrar la importància del patrimoni marítim menorquí, descrit en el seu entorn natural, tècnic, social i cultural.

El recorregut expositiu explicarà les diverses tipologies d’embarcacions, mostrant els processos i les tècniques de construcció i les diferents formes de navegar.

A més, el museu vol preservar el llegat -material i immaterial- del patrimoni marítim menorquí per a les generacions futures, mostrant les relacions dels habitants de Menorca amb la mar al llarg de la història i explicant la importància social del món de les embarcacions tradicionals, així com el seu reflex cultural (literatura, pintura, música, etc.).

El nou equipament també vol esdevenir un referent pel que fa a la gestió de llegats, la difusió de la cultura marítima i la promoció del respecte i la preservació del medi ambient marí.

Exposició, línies generals

L’exposició estarà estructurada en cinc grans sales, cadascuna dedicada a diferents àmbits temàtics.

Sala 1 – Patrimoni, navegació i medi natural

Sala 2  – Patrimoni marítim

Sala 3 – Tipus i funcions de les embarcacions tradicionals

Sala 4 – Construcció de les barques pels mestres d’aixa de Menorca

Sala 5 – Les barques i la cultura

Les barques i els objectes es disposaran de forma que el recorregut dels visitants es realitzarà en un únic sentit, i les explicacions es disposaran en plafons que combinaran textos breus i imatges. El centre també comptarà amb una sala d’audiovisuals amb capacitat per a seixanta persones.

Entre els continguts de l’exposició, també destaca un espai d’imatges captades pel fotògraf Toni Vidal (Es Castell, 1934), un testimoni excepcional de la vida marinera de les dècades de 1960 i 1970.

L’exposició acollirà visites escolars i s’hi faran tallers de manera regular. A més, s’organitzaran periòdicament cursos i jornades formatives sobre el contingut de la mostra entre mestres, guies turístics i personal de les oficines d’informació turística.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca