Presentat el projecte de l’innovador Centre de Baixa Exigència del Consell que acollirà i acompanyarà a persones sense llar

L’equip d’arquitectes Leve Projects ha presentat al Departament d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local el projecte bàsic i executiu de l’innovador Centre de Baixa Exigència (CBE) per a persones sense llar que està previst inaugurar pel Consell Insular el 2023 a Maó. La consellera Cristina Gómez ha explicat que “el Centre de Baixa Exigència (CBE) és la solució residencial per a persones que viuen al carrer o a infrahabitatges com coves o cases en ruïnes. Com diu el seu nom i a diferència de les cases d’acollida, en aquest espai o equipament, no es demanen requisits personals, és un primer esglaó en el qual s’anomena la metodologia d’escala residencial, és a dir l’escala en habitatge que abans de les cases d’acollida – com les que tenim a Maó i Ciutadella – troba el CBE i després camina ja cap a habitatges socials, a una escala d’autonomia habitacional. Per anar pujant els esglaons en aquesta escala els projectes no son només arquitectònics si no que han d’anar acompanyats de programes d’inserció integral, ocupació laboral, comunitari, salut… Serà molt important al CBE la feina en coordinació amb atenció sociosanitària, social, laboral, etc. D’altra banda, a mitjà termini seria també necessari un segon CBE a l’àrea de Ciutadella”.

Aquest nou servei obrirà les 24 hores del dia oferint a persones sense llar acollida i acompanyament amb professionals i voluntaris d’entitats del tercer sector especialitzades en sensellarisme. Hi haurà la possibilitat de pernoctar i estar acollits també durant el dia a un espai segur i confortable amb serveis bàsics així com conèixer altres opcions per sortir de l’exclusió social. El programa de funcionament dissenyat per Leve Projects als 200 metres quadrats del CBE en planta baixa inclou una entrada adaptada – just al cap de cantó del carrer Borja Moll amb el carrer Roca i Vinent – , un interior acollidor amb un espai per dormir per a un màxim de 15 persones, un pati interior lluminós i servei de perruqueria a més de dutxes, lavabos, taquilles i rentadores així com una cuina, despatx, oficina, magatzem i zona de descans del personal. També hi haurà un servei d’Unitat Mòbil d’Emergència Social (UMES) de Maó.

La directora insular d’Habitatge, Participació Ciutadana i Voluntariat, Roser Román destaca “la professionalitat de Leve Projects per a donar resposta al programa exigit a les bases redactades pel Consell Insular que garanteixen un bon funcionament del servei així com una magnífica proposta arquitectònica i tècnica que s’ajusta als criteris de sostenibilitat i estalvi energètic i a més amb experiència en projectes de sensellarisme i a on s’inclou la perspectiva de gènere”.

Tant les funcions del Centre de Baixa Exigència com el disseny de l’interior són conceptes pioners arreu de tot l’Estat – amb un antecedent a Barcelona, el Pis Zero – i ofereixen un espai amable i atractiu perquè les persones sense llar puguin donar una primera passa per sortir del carrer i de l’exclusió social. Aquest CBE – tot i ser un lloc assistencial – té la voluntat, amb el seu innovador interior, de ser un habitatge pels seus usuaris i treballar des del coneixement del sensellarisme i de la importància que poden tenir uns serveis bàsics com un dormitori o un espai tranquil per menjar, per a les persones que per circumstàncies diverses no tenen llar. L’equip d’arquitectes s’ha adaptat també als principis requerits de sostenibilitat mediambiental amb aerotèrmia i plaques solars ubicades al terrat i amb espais flexibles per atendre les necessitats variables.

mostra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca