Menorca Talaiòtica - Unesco

El Govern es reuneix amb Marc Pons per definir estratègies per accelerar la descarbonització de Balears La presidenta Francina Armengol i el vicepresident Yllanes reben Marc Pons per avançar cap a un arxipèlag 100 % renovable

 

Marc Pons i Juan Pedro Yllanes a Palma aquest matí visitant el Parc Fotovoltaic de Son Súnyer
La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, s’han reunit aquest dimecres amb el nou comissionat del Govern d’Espanya per a l’impuls d’energia sostenible en sistemes insulars, Marc Pons, i han acordat impulsar l’agilització dels tràmits per tal de poder desenvolupar les mesures que facin de les Illes Balears unes illes 100 % renovables i descarbonitzades al més aviat possible.

El Govern ha reconegut que la creació d’aquest comissionat específic per atendre els arxipèlags és una mostra de l’alta sensibilitat que el Govern de l’Estat i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic estan tenint amb les Illes Balears. Tant la presidenta Armengol com el vicepresident Yllanes han destacat que la insularitat ha estat rellevant per dissenyar els fons europeus, tal com demostra el Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears, dotat amb 233 milions d’euros específics.

Després de la reunió, el vicepresident Yllanes ha explicat que «la nostra insularitat ens situa davant una sèrie de reptes afegits als que poden tenir els territoris peninsulars. Tenir un territori fragmentat en diverses illes i aïllat suposa unes especificitats que s’han de tenir en compte a l’hora de planificar les diverses polítiques públiques, i, per descomptat, en matèria energètica. Davant aquest escenari, és necessària una especial atenció a les Balears per fer possible que surti de la cua de la penetració de les renovables i es posicioni com a capdavantera. Aquest és el nostre objectiu conjunt, les illes, a causa de les seves característiques, poden ser territoris capdavanters en transició energètica i es poden convertir en el primer territori de tot l’Estat espanyol a estar 100 % descarbonitzat. La feina que farà aquest nou comissionat dedicat a atendre específicament les nostres particularitats i necessitats és una gran notícia per a la transició energètica de les Illes Balears».

La presidenta Armengol acompanyada de Marc Pons i Juan Pedro Yllanes

El PITEIB

El Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB), dotat amb més de 233 milions d’euros, mobilitzarà prop de 630 milions d’euros a l’economia balear, a causa de l’aposta d’aquest programa perquè la transició energètica sigui el vector de creació de llocs de treball de qualitat i no estacionals. Aquest Pla d’Inversions no només ajudarà a blindar energèticament les Illes Balears, pel caràcter de descarbonització, d’implantació de renovables i de foment de la mobilitat elèctrica que té, sinó que també servirà com a diversificador del model productiu de la comunitat autònoma. Així, es té previst que per cada euro públic injectat, es mouran 1,7 euros privats, amb la qual cosa s’estimularan els sectors productius i industrials de les illes dedicats a la transició energètica.

Aquest Pla va ser presentat el passat mes de març pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i està finançat pel Programa de Recuperació, Transformació i Resiliència. Un dels seus objectius és passar del 6 % de producció d’energia a partir d’energies renovables actual fins al 30 % l’any 2026, i també crear 7.000 llocs de treball.

Visita al parc de Son Sunyer

D’altra banda, Yllanes i Pons, juntament amb el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, han visitat el parc fotovoltaic de Son Sunyer, format per Son Sunyer I i Son Sunyer II, que generarà un total de 9,1 MWp de potència. Aquest parc està ubicat al terme municipal de Palma i ha rebut una subvenció de 604.000 € del programa SOLBAL I provinents dels fons FEDER.

Son Sunyer és dels primers parcs que s’ha obert a la participació local, tal com preveu l’article 49 de la Llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears, que obliga a obrir a participació un mínim d’un 20 % dels parcs superiors a 5 MW, i ha rebut el suport d’un total de 61 inversors, dels quals 57 són de Mallorca, tres de Menorca i un d’Eivissa. La quantia obtinguda per a la participació d’aquests dos parcs arriba a 171.950 €.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.