Fira B! oferirà un 30 % més de concerts i actuacions d’arts escèniques entre el 27 de setembre i el 2 d’octubre a Palma El Mercat Professional de les Illes Balears separa les categories i dedicarà tres dies a la música i quatre a les arts escèniques

 

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, i el director gerent de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), Pere Malondra, han presentat el calendari i el cartell de la 7a edició del Mercat Professional de Música i Arts Escèniques de les Illes Balears Fira B! 2022.

Fira B! se celebrarà entre el 27 de setembre i el 2 d’octubre a Palma amb 48 concerts i 25 actuacions d’arts escèniques, un 30 % més que el 2021, per mostrar i promocionar les darreres i més representatives creacions dels artistes de les Illes Balears.

El conseller Miquel Company ha destacat el compromís de Fira B! perquè a la programació hi hagi representació de totes les illes. «La fira cohesiona, a part del sector cultural i professional, també el territorial», ha dit. «L’augment d’actuacions i unes jornades professionals molt sòlides constaten l’aposta d’aquest Govern per la projecció del sector cultural de les Illes Balears amb l’aparador que suposa Fira B!», ha afegit.

Company ha subratllat com a novetat principal que en aquesta edició se separen les categories, de manera que la fira dedicarà tres dies a la música i quatre a les arts escèniques. Els dies 27, 28 i 29 de setembre se celebraran les jornades professionals i les actuacions de música, mentre que els dies 29 i 30 de setembre i 1 i 2 d’octubre tindran lloc les jornades professionals i les actuacions dels espectacles d’arts escèniques.

La programació musical abastarà diferents estils com pop, rock, indie, jazz, electrònica, clàssica, músiques del món i contemporània. Les actuacions es duran a terme a Ses Voltes, el Museu de Mallorca, el Teatre Xesc Forteza, el Teatre Mar i Terra i el Teatre Municipal Catalina Valls, gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Palma i del Consell de Mallorca. Dimarts, dia 27 de setembre, la música concentrarà bona part de la programació amb continguts de música tradicional i del món, d’una banda, i clàssica i contemporània de l’altra. Dimecres, dia 28 de setembre, i dijous, 29 de setembre, el jazz i el pop en seran protagonistes.

Pel que fa a la programació d’arts escèniques, Fira B! comptarà amb espectacles de teatre de text, dansa, circ, nous llenguatges, teatre físic i teatre de carrer. Les actuacions es duran a terme al Teatre Xesc Forteza, el Teatre Catalina Valls, el Teatre Mar i Terra, el Teatre Principal, el Teatre Sans, Espai el Tub, Teatre del Mar i la Plaça Major.

Jornades professionals

El director de l’IEB, Pere Malondra, ha recordat que Fira B! és també un espai de trobada per a professionals per tal de fomentar la promoció exterior dels artistes de les Illes. «Les Jornades Professionals Fira B! permetran a tota la comunitat artística de les Illes presentar els seus projectes als programadors i professionals locals i forans, així com establir sinergies i col·laboracions amb altres artistes», ha assegurat Malondra. Aquestes Jornades professionals inclouen actes en modalitat presencial i també en línia, amb l’objectiu d’«obrir un espai de discussió interessant i profitós que contribueixi a l’educació dels artistes, i que tracti temes útils per als promotors a l’hora d’organitzar festivals».

Les jornades professionals de música es duran a terme al Teatre Mar i Terra, i inclouran taules rodones sobre sostenibilitat ecològica i econòmica, economia circular, igualtat de gènere i música, entre d’altres, amb tallers relacionats amb els temes tractats i presentacions, tot això dut a terme per professionals i experts de la indústria musical i intercalant alguns showcases.

Les jornades professionals d’arts escèniques es duran a terme a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma i comptaran amb una trobada entre traductors i dramaturgs, un taller impartit per COFAE, taules rodones sobre sostenibilitat, residències artístiques i teatrals, així com diverses presentacions audiovisuals (sessions de pitching) i algunes actuacions intercalades, entre d’altres. Dins les jornades, cal destacar la presentació del pla d’acció cultural Insulares, aliança constituïda i desenvolupada per les associacions d’empreses d’arts escèniques de les Illes Balears i de Canàries, Illescena i Réplica, així com pel Govern de les Illes Balears, el Gobierno de Canarias i l’INAEM. Aquesta unió té com a objectiu millorar les condicions laborals del sector de les arts escèniques d’ambdós arxipèlags. Insulares ja es va presentar el juliol a MAPAS (Mercado de las Artes Performativas del Atlántico Sur) i ara es presentarà a Fira B! Aquesta presentació comptarà amb un representant de cada institució esmentada.

Sostenibilitat

L’altra novetat d’aquesta edició de Fira B! és la sostenibilitat com a eix vertebrador de les jornades professionals, tant de música com d’arts escèniques. Cal destacar en aquest sentit que les jornades inclouen l’Espai 17, projecte desenvolupat conjuntament amb Débora Marqués i Virgínia Seguí de l’Ajuntament de Sant Lluís a partir dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), per tal de treballar l’aplicació més eficient d’aquests objectius en l’àmbit cultural, de manera que en tot moment es tenguin presents els ODS com a punt de referència de les trobades.

La inauguració també tindrà present el concepte de la sostenibilitat amb la proposta del menorquí Marco Mezquida, que treballa en l’aplicació de criteris de sostenibilitat en les seves produccions. Mezquida actuarà el dimarts 27 de setembre a les 22 hores al Teatre Xesc Forteza.

Plataforma Jazz España

Dins el marc de Fira B! se celebrarà també el congrés i l’assemblea de la Plataforma Jazz España (PJE), l’associació que reuneix els festivals de jazz més importants de l’Estat. A més d’aportar una quinzena de programadors de jazz d’arreu d’Espanya, PJE presentarà l’actuació d’un dels dos premis que ha concedit enguany, el trio de la pianista Lucía Fumero. A més, també actuaran els tres artistes balears que conté el Catàleg de PJE, la selecció de les quinze propostes més rellevants de l’Estat de 2021, segons els associats: Pere Bujosa, Muriel Grossmann i Toni Vaquer.

En aquesta edició, l’IEB continua amb el treball d’intercanvi amb festivals nacionals i europeus. Entre aquestes col·laboracions, hi destaquen les de la Fira de Tàrrega, el Mercat de Música Viva de Vic, TROVAM, Jazz I Am, Kultur LX (Luxemburg), C/O Pop (Alemanya), Wallonie-Bruxelles Musiques (Bèlgica), Spike (Bulgària), InJazz (Països Baixos) i Making the Music Business (Romania).

Paper de la dona

D’altra banda, Fira B! continua apostant pel paper de la dona en la cultura. En música, el 50 % de les propostes tenen presència femenina i d’aquestes n’hi ha una bona part que són liderades per dones. En arts escèniques, la presència femenina es troba a prop del 60 %, amb algunes propostes formades íntegrament per dones.

Convocatòria oberta

La programació de Fira B! és el resultat de la selecció de propostes que provenen d’una convocatòria oberta. El jurat en l’àmbit de la música va estar format per Peter Åstedt (Future Echoes, Music Help; Suècia), Marieke Meischke (What’s New, Països Baixos), Raluca Baicu (North Sea Round Town, de Doelen, Països Baixos), Montse Faura (Festival de Torroella, Festival Fringe de Torroella, Festival de Jazz de l’Estartit) i Joan Trias (IB3 Ràdio). El jurat de les arts escèniques va estar integrat per: Catalina Caldentey (presidenta Atapib), Toni Casares (Sala Beckett), Virgínia Seguí (Sala Polivalent Albert Camús, Menorca), Toñi Álvarez (Directora del Centro de las Artes Escénicas y la Música de Extremadura), Maria Capell (Fira Tàrrega), Gerardo Marín (Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, Eivissa). El gran nombre de sol·licituds rebudes, 312 de música i 241 d’arts escèniques, demostra l’interès creixent que desperta aquest esdeveniment, clau per a la cultura de les Illes.

Col·laboracions

Els organitzadors de Fira B! són l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) i la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma, Consell de Mallorca, Institut Balear de la Joventut (IBJOVE), Teatre Principal, COFAE, Fundació Pilar i Joan Miró, Institut Ramon Llull, Fira de Tàrrega, Mercat de Música Viva de Vic, Fundació Orquestra Simfònica de les Illes Balears, European Music Exporters Exchange, Plataforma Jazz España, Trovam, Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura, TROVAM, Jazz I Am, Kultur LX, C/O Pop, Wallonie-Bruxelles Musiques, Spike, InJazz i Making the Music Business.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.