Unides Podem aporta esmenes a la llei Menorca Reserva de la Biosfera per augmentar la protecció del territori

Unides Podem ha aportat una sèrie d’esmenes a la llei Menorca Reserva de la Biosfera enfocades a protegir el territori menorquí. El diputat d’Unides Podem al Parlament i impulsor de les esmenes, Pablo Jiménez, ha explicat aquest dimarts que “pretenem millorar alguns aspectes de la llei relacionats amb el territori que no estaven prou potenciats així com oferir uns serveis no contemplats”.

La formació proposa en les esmenes un Pacte per l’Aigua entre el Consell Insular de Menorca i els ajuntaments, que es redactarà a cada municipi d’acord amb les necessitats, a fi de garantir l’equilibri entre l’extracció i la recàrrega d’aigua als aqüífers. Cal assenyalar que la setmana passada l’Ajuntament de Maó va enviar una carta a cinquanta grans consumidors d’aigua al municipi per intentar lluitar contra el desproveïment a l’illa.

Pablo Jiménez ha explicat en aquest sentit que “a Menorca hi ha actualment un desequilibri en els recursos disponibles i la demanda, fonamentalment per la pressió que suporta l’aqüífer per l’augment important de població a l’estiu i el consum elevadíssim dels grans consumidors en un context de canvi climàtic, problema que des de les administracions tenim l’obligació de pal·liar: els sectors productius de Menorca i les grans empreses relacionades amb el turisme han de col·laborar en la cura d’aquest recurs escàs mitjançant actuacions planificades d’estalvi”.

Unides Podem proposa a més vigilar la contaminació atmosfèrica a l’illa amb estacions de mesura tant fixes com a mòbils d’almenys sis paràmetres, una demanda que sorgeix dels col·lectius ecologistes de l’illa. Aquestes estacions vigilarien que els nivells de contaminació es mantinguessin dins dels límits legals establerts. En cas de sobrepassar-los, la formació demana que l‟Administració estigui obligada per llei a treballar perquè es redueixin. La formació aposta per fer pública aquesta informació a través de pantalles informatives als punts més sensibles de l’illa. Pablo Jiménez ha explicat en aquest sentit que “des de la Conselleria de Transició Energètica al Govern, Unides Podem està treballant molt per canviar el model energètic de les nostres illes per caminar cap a l’autoproveïment mitjançant energies renovables. Totes les lleis que tinguin a veure amb la protecció del territori de les nostres illes han de contemplar mesures enfocades a la descarbonització i la cura de la qualitat de l’aire”.

En la seva aposta pel producte local i la sobirania alimentària, Unides Podem proposa mitjançant una altra esmena que les administracions públiques hagin de vetllar per llei perquè els productes alimentaris que provinguin de l’exterior, tant per a consum humà com per a pinsos animals, no estiguin relacionats amb la desforestació importada, perquè mitjançant el consum d’aquests productes no es contribueixi a la desforestació que es causa als països del sud a l’hora de produir-los. D’altra banda, Unides Podem considera “extremadament necessari” implementar el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn d’envasos, conegut com a SDDR, per reduir la baixa taxa de reciclatge present a l’illa. Aquesta mesura ha de ser complementària d‟altres tendents a reduir la fabricació d‟envasos i altres productes amb plàstic. Pel que fa a la interconnectivitat electrònica a l’illa, Unides Podem demana que el Consell de Menorca faciliti la connexió entre dispositius desplegant la xarxa IOT (Smart Island).

Per finalitzar, Unides Podem proposa planificar, des de la col·laboració entre el Consell Insular i els ajuntaments, la construcció de carrils bici interurbans per habilitar una xarxa insular interurbana que serveixi tant per millorar la mobilitat com per oferir una alternativa de lleure i esport tant per a residents com per a persones que visitin l’illa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca