Juana Mari Pons Torres: “Per al 2023, m’agradaria que la llista l’encapçalàs una persona amb ambició, experiència, i fins i tot diria que dona”  “Si tingués una majoria per ser jo la candidata el 2023, per què no postular-me? Però hauria de tenir una majoria i veure prou recolzament”

Llorenç Allès/Ciutadella. – Juana Mari Pons Torres és la presidenta de l’agrupació local del PP de Ciutadella, i la portaveu del partit a l’Ajuntament de Ciutadella. A menys d’un any de les eleccions, passa balanç d’un mandat que considera negatiu per part de l’equip de govern i amb alts i baixos pel que fa a la tasca de la seva formació. Assegura que han fet bona feina però que no l’han comunicat bé, i es planteja l’objectiu de recuperar el govern de Ciutadella el 2023, sense aclarir si amb pactes o no, i amb el candidat o candidata encara per definir.

 • Queda menys d’un any per a les eleccions. Quin balanç fa del mandat?
 • Tenen 15 milions d’euros al banc, mentre al mig del carrer no es veu ni aquests doblers ni les inversions que suposadament ha realitzat l’equip de govern. Realment l’únic que han fet és augmentar contractes i pagar sentències, però per exemple els efectes  del contracte de neteja per no es noten. Cap dels grans anuncis que van fer ha estat realitat: jutjats, escola de música, el Pla General, la modificació del Pla Especial… Fan just just el dia a dia, però açò també se’ls menja. A més, se nota que ja és el darrer any de na Joana Gomila a l’Ajuntament. 
 • Què vol dir amb açò?
 • És com si estigués més passiva. Se li nota. 
 • I entén que açò ha afectat a la ciutadania?
 • Sí, perquè a l’Ajuntament tot passa per ella, que ha volgut assumir moltes àrees, i arriba a un punt que no pot més. A més, es nota que el pacte està totalment dividit. Es veu als plens i a la gestió. 
 • I amb tot açò, quin és el seu balanç de la tasca d’oposició del PP durant aquests tres anys?
 • Hem tingut alts i baixos, com per tot. Vam començar amb molta il·lusió, amb en Toni Juaneda, vam treure cinc regidors, i vam començar a fer feina per a aconseguir millors resultats el 2023. Hem fet una oposició molt correcta, sense crear polèmiques, amb una feina molt coherent. Quan en Toni va partir jo vaig haver d’assumir ser portaveu del grup, i hem tingut alts i baixos. Ara, crec que com a oposició, feim la feina que ens toca. 
 • La baixa de Toni Juaneda s’intuïa poc després de les eleccions i dels seus mals resultats.
 • A mi la seva baixa em va sorprendre. Ell va dir que per responsabilitat seguiria, però és cert que la seva empresa i la seva feina a Agència Tributària el reclamaven. Va haver de triar, i evidentment, es va decantar per allò que li dóna de menjar.
 • Des d’aquella baixa, el PP de Ciutadella va quedar descol·locat?
 • No, perquè al grup teníem gent nova però també persones amb experiència. Si tots els regidors haguessin estat nous hagués estat una altra cosa, com va passar l’any de Juanjo Pons com a candidat, quan sí van quedar descol·locats perquè tot venia de nou a tothom. Però ara, amb gent d’experiència dins el grup municipal, ens vam reestructurar i vam seguir fent feina des del minut un. Açò no va ser un problema. 
 • Al carrer hi ha la sensació que el PP ha passat desapercebut durant aquest mandat. 
 • Pot ser. Faig autocrítica, i sé que noltros tenim un fall. Som molt al mig del carrer, xerram amb la gent, però som dolents en xarxes socials. Tampoc no tenim mitjans econòmics per tenir persones contractades que ens ajudin en la feina de comunicació com sí ho fan altres partits. Aquí tot ho feim noltros de manera voluntària, i en aquest aspecte fallam un poc. En premsa hem sortit en temes importants, com l’escorxador o Sant Joan, però no tenim gent professional al partit a Ciutadella per gestionar-ho millor, i arribam on arribam. 
 • Per tant, han fet l’oposició que han volgut, o la que han pogut?
 • La que hem pogut amb els mitjans que hem tingut. Hem tingut informació, hem fet feina dins l’Ajuntament, hem anat a les reunions, hem fet oposició, però a l’hora de comunicar no ho hem sabut fer. De fet, estem mirant si trobam algú per solucionar aquesta situació. 
 • Sorprèn que un partit com el PP de Ciutadella, amb una massa d’afiliats gran, no disposi de recursos econòmics…
 • Totes les quotes dels afiliats van a la junta insular. A més, a Ciutadella va fer molt mal la decisió d’UPCM de llevar l’assignació als partits polítics. No teníem ni un euro per gestionar, i fins i tot el lloguer del local ens el pagava la junta insular. Una vegada que s’ha retornat l’aportació als partits, aquests recursos poden servir per tenir algú que ens ajudi en comunicació, però no per fer grans festes com es feien antigament. 
 • Em diu vostè que han fallat en comunicació. És exactament el que em deia la secretària general del PSOE de Ciutadella fa unes setmanes. Açò dels falls en comunicació és una realitat, o és l’argument fàcil i recurrent?
 • En el nostre cas és ben realitat. Jo mateixa faig els comunicats, les cartes a la premsa… No funcionam en matèria de comunicació, pel que sigui, però no és una excusa. A més, és molt difícil trobar un periodista que vulgui fer feina per un partit polític, perquè açò ja el marca de per vida. 
 • Em diu vostè que la junta insular és qui recull totes les aportacions dels afiliats, que allà sí tenen una persona per a la comunicació dels assumptes insulars… La junta insular descuida les agrupacions locals?
 • No, i sempre ens ofereixen ajuda, però a vegades és més difícil explicar a una persona que no és de Ciutadella la realitat del nostre municipi que no intentar comunicar noltros directament, perquè el poc temps que tenim el volem ben aprofitar. 
 • El PP de Ciutadella té un líder ara mateix?
 • Bona pregunta…
 • Jo m’imagino demanant a diverses persones qui lidera ara mateix el PP a Ciutadella, i no sé si sabrien contestar, o si totes contestarien el mateix. 
 • No ho sé, però a mi me telefona molta gent. Saben que som la presidenta de l’agrupació local del PP. Molta gent ens ve a cercar, i ens troba. Tal vegada no ens coneixen a tots, però crec que n’hi ha uns quants que estem prou identificats. Si em demana si hi ha un líder que sobresurti, que sigui molt conegut… No li sabria dir, però sí sé que ens cerquen, ens troben i ens identifiquen. Sí que és cert que hi ha gent que no té clar qui és el portaveu a l’Ajuntament. Crec que la gent del carrer sí sap qui som els del PP, i noltros fem feina molt en equip. 
 • Vostè va entrar a l’Ajuntament el 2008. Du 14 anys en política, amb un parèntesi enmig de quatre anys. Hi ha gent que demana renovació als partits i, en canvi, vostè ja du una dècada al partit…
 • Al capdavant del PP duc quatre anys. Com a regidora, n’he fet deu. No crec que sigui un temps excessiu. És cert que sempre es demana renovació, però no en sé ben bé els motius. Si una persona és bona i li agrada, ha de seguir. Tenim l’experiència amb la candidatura que va encapçalar Juanjo Pons el 2015, quan es va voler una gran renovació, i de deu regidors que teníem abans vam passar a sis. No eren cares prou conegudes, i és que a vegades demanam renovació simplement per demanar, i en canvi no valoram l’experiència, que a un Ajuntament com el de Ciutadella és molt necessària. 
 • I el 2023, qui tindrem al capdavant de la llista del PP, una cara amb experiència, algú nou?
 • Encara no ho sabem. La presidenta regional ens va dir que a partir de setembre és quan es començaria a posar cares als municipis, i que seríem les juntes locals qui decidiríem. Sempre ha criticat les imposicions, i estic d’acord que hem de ser les juntes les que escollim, perquè sabem què vol el municipi i les crítiques que hi ha al mig del carrer. No han de venir de fora a designar el candidat. 
 • Però quin perfil de candidat li agradaria a vostè?
 • Un perfil amb ambició, amb experiència, guanyador, i fins i tot diria que dona. 
 • És un desig, o que ja té un nom pensat?
 • No, és purament un desig. Des de 1999 no hi ha hagut cap dona encapçalant la candidatura del PP de Ciutadella a la batllia. Ara bé, el perfil i el candidat s’ha de decidir a la Junta Local. 

 • El perfil que descriu sembla que encaixa amb vostè… Vol ser candidata?
 • No he fet cap passa endavant ni m’ho he plantejat. Sempre dic que la Junta Local serà la que decidirà, i crec que ha de triar a la millor persona per guanyar unes eleccions a Ciutadella. 
 • Si la Junta Local li demanés, es postularia?
 • Si tingués una majoria per fer-ho, per què no? Però hauria de tenir una majoria i veure prou recolzament. 
 • Quin és l’objectiu del PP de Ciutadella el 2023? 
 • Governar. La gent està molt cansada de vuit anys d’aquest govern d’esquerres,  i fins i tot el tripartit està cansat d’ells mateixos, es critiquen els uns als altres i no sé com aguanten al poder. Noltros volem governar, i més ara que hi ha recursos i es podrien fer inversions. Quan jo vaig governar recordo que noltros mateixos garnàvem els despatxos, obríem i tancàvem l’Ajuntament per no haver de pagar hores extres al personal i vam apagar els llums dels carrers perquè no els podíem pagar. Ara seria molt diferent. 
 • Governar a qualsevol preu i amb qualsevol soci?
 • En minoria o amb un pacte, si hi fos. Totes les opcions són bones. Xerrant s’entén la gent. 
 • Pactant amb Vox si fos el cas?
 • Ho hauríem de veure. En el seu dia haguéssim pogut pactar amb UPCM i no ho vam fer, vam preferir governar en minoria amb pactes puntuals, xerrant i consensuant. Quan hi hagi els resultats de les eleccions ja veurem. 
 • El 2011 el PP a Ciutadella va aconseguir quasi 5.000 vots. El 2015 es va quedar en menys de 3.000, i el 2019 en va obtenir 2.500. Per governar entenc que haurien de ser el partit més votat, i el PSM als darrers comicis els va superar per més de 1.300 vots. Com creu que es pot remuntar aquesta situació?
 • Il·lusionant a la gent. El PSM té un desgast important, ja que molta gent que els va votar no ho farà el 2023. Perdran vots, i noltros hem de crear il·lusió, fer bones propostes i no realitzar promeses que no puguem complir. Recordo que el 2011 vam fer moltes promeses, i quan vam veure les arques municipals ens vam adonar que no podíem fer el que havíem promès. Hem de ser coherents amb el que diem durant la campanya. Hem de crear il·lusió i credibilitat davant el votant. A vegada val més una rajola ben posada que grans anuncis o grans equipaments. 
 • Parla vostè de credibilitat. És creïble que el PP sigui el partit més votat el 2023? De nou la secretària general del PSOE de Ciutadella em deia el mateix fa unes setmanes…
 • EL PSOE té un desgast molt important a nivell nacional, mentre que noltros hem recuperat la il·lusió del votant amb l’arribada de Nuñez Feijoo. Tenim l’ona ascendent al nostre favor. Podem recuperar vots, però s’ha de lluitar i fer la feina. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca