Encara més sobre el nou telescopi Per Antoni Liz

 

Coneguem encara més detalls sobre el nou telescopi i les primeres imatges.

A la primera imatge he resumit les posicions al cel de les primeres imatges, així com la seua distància en anys-llum.

El conjunt de primeres imatges es va triar per mostrar la qualitat de les imatges i el ventall de posibilitats d’investigació que té el telescopi Webb.

El telescopi té un para-sol de cinc capes que protegeix el telescopi de la llum del Sol de manera que els instruments que es troben al Sol tenen una temperatura de 85ºC. En canvi, el telescopi, a l’ombra, té una temperatura ben freda de -233ºC.

La imatge de cel profund que comentavem la setmana passada es troba molt a l’hemisferi sud, prop del pol (73º al sud), zona no visible des de Menorca. La distància és la màxima observable, poc després del Big Bang (uns 13100 milions ‘anus llum).

Aquí teòricament podem veure fins a 50º al sud (en algun moment), però, en la pràctica, els astres que que és troben a més de 40º sud, només els veurem a poca altura respecte a l’horitzò i no són visibles mai des de Menorca. Quatre de les cinc imatges es troben massa al sud.

Només una de les cinc, el quintet de Stephan que es va descobrir el 1877 des de Marsella, es troba a l’hemisferi Nord a la constel·lació de Pegàs (amb ascensió recta de 22h i 36 min i declinació 34º nord).

La galàxia de l’esquerra es troba a 40 milions d’anys llum i les altres 4 a uns 290 milions d’anys llum. Recordem que la nostra galàxia té uns 100000 anys llum de diàmetre I que les galàxies més properes (Andròmeda és troben a uns 2 milions d’anys llum.

Les altres tres imatges són de la nostra galàxia i es troben a distàncies entre 1000 i 7000 anys llum (només). Són a les proximitats del Sol.

El més proper és l’exoplaneta WASP-96b que és un planeta a uns 1000 anys-llum de distància.

A doble distància (2000 anys llum) es troba la nebulosa de l’anell del sud.

I un poc més enfora (7600 anys llum) la nebulosa Carina que va descobrir James Dunlop el 1826.

Per acabar de comentar les distàncies mesurades en temps llum (temps que tarda la llum en arribar a la Terra), la Lluna es troba a 1 segon llum de la Terra, el telescopi Webb es troba a 5 segons llum i el Sol a 8 minuts llum (500 segons).

Horeca Menorca, feria Hostelería y restauración 2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca