La inflació fa que les famílies posposin la compra de cotxes i electrodomèstics, però mantenint la despesa en vacances Un informe del Banc d'Espanya afirma que les llars pobres baixen el consum i les riques retallen l'estalvi

 

ACN Barcelona – La inflació ha obligat a bona part de les famílies a fer ajustos en les seves finances domèstiques. Segons un estudi del Banc d’Espanya (BdE) difós aquest dimarts, bona part de les llars de l’estat han optat per posposar grans despeses com la compra de cotxes, electrodomèstics i mobles i mantenir, en canvi, la despesa en oci i vacances. Tanmateix, les famílies més humils, a les que l’encariment de l’energia i la cistella de la compra els impacta més, han optat per retallar també el seu consum. Per contra, a les llars amb més ingressos s’ha optat per retallar el marge d’estalvi, que va créixer especialment durant la pandèmia a causa dels confinaments i l’impossibilitat de gastar en viatges i oci.

“Davant d’un augment de la despesa nominal en energia consumida a casa, les famílies amb un matalàs modest de liquiditat han reduït la despesa en altres béns. Aquestes famílies són, majoritàriament, les de rendes baixes. (…) En contraposició, les llars que disposen d’un matalàs de liquiditat més gran no han modificat de manera substancial els seus nivells de despesa en altres partides, que haurien finançat mitjançant una reducció temporal de les taxes d’estalvi”, resumeix el BdE.

Pel que fa a les perspectives de despesa, l’organisme apunta que la guerra ha afectat algunes partides a conseqüència del “deteriorament de la confiança i de la percepció de les llars sobre la seva situació patrimonial”. Aquest és el cas de la inversió en béns duradors, que habitualment es veu més afectada davant d’episodis de repunt a la incertesa, de deteriorament en la posició patrimonial de les famílies o de reduccions del seu poder adquisitiu.

D’acord amb aquest patró històric, el BdE constata que els consumidors han ajustat “a la baixa” les seves expectatives de despesa en equipament de la llar i en automòbils en els darrers mesos, i en particular des de l’inici de la guerra d’Ucraïna. En contraposició, les perspectives relatives a la despesa en vacances s’han continuat recuperant. Per nivells de renda, només el grup més pobre ha reduït enguany el seu pressupost en vacances, comparat amb el de 2021.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.