Tria producte local Balear

Avui és la festivitat de Santa Clara

 

Avui 11 d’agost és la festivitat de Santa Clara. Clara d’Assís (1193-1253) va ser una religiosa italiana que va col·laborar amb Sant Francesc i fou fundadora de les Germanes Pobres de Santa Clara, conegudes arreu com a Clarisses. Pius XII la proclamà santa patrona de l atelevisió i les telecomunicacions. Nascuda Chiara Scifi, va ser filla de Favarone di Offreduccio i d’Ortolana, que formaven una família acomodada i amb prestigi a la ciutat d’Assís. Ja de ben petita posseïa un fort sentiment religiós, va voler consagrar la seva vida a Déu i va refusar el matrimoni que la seva família li havia arranjat.

La nit del 28 de març de 1211  Clara va fugir de la casa dels pares. Anà al lloc on hi havia Francesc d’Assís i els seus primers seguidors, vora l’església de Santa Maria dels Àngels (la Porciúncula) i demanà de fer-se penitent com ells. Francesc li tallà els cabells, la vestí amb una túnica i la va fer entrar al monestir benedictí de San Paolo delle Badesse de Bastia Umbria  a 4 kilòmetres d’Assís. Després, ingressà a un altre monestir benedictí, el de Sant’Angelo di Panzo on, poc després, s’hi reuniria la seva germana Agnès.

Clara s’instal·là a un petit edifici annex a l’església de San Damiano, a Assís, que havia estat restaurada per Francesc. Altres dones s’hi aplegaren, entre elles la seva altra germana Beatriu i la seva mare Ortolana, fins a arribar a una comunitat de cinquanta dones. Allà transcorregué la resta de la seva vida: quaranta-dos anys, dels quals, vint-i-nou va passar-los malalta. Seguint l’exemple de Francesc, va voler formar una comunitat de monges pobres, dedicades a la pregària i al servei als altres que van esdevenir les monges clarisses.

A Menorca, especialment a Ciutadella hi trobam el convent de Santa Clara que desperta molta estima per la gent d’aquí. és un espai de pregària on les germanes clarisses hi acullen a qui cerca recer en la seva espiritualitat. Un lloc estretament lligat a les festes de Sant Joan i d’altres celebracions religioses del poble.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.