Menorca Talaiòtica - Unesco

El Centre Artesanal de Menorca dedica l’exposició central de l’estiu a “La cuina dels oficis” La mostra obre aquest dijous 11 d’agost i fa un recorregut pels objectes artesans que han servit per cuinar o per fer altres feines casolanes que han derivat en oficis.

El Centre Artesanal de Menorca obre avui 11 d’agost l’exposició central de l’estiu ‘La cuina dels oficis’. Coincidint amb elmandat de Menorca com a Regió Europea de Gastronomia, la mostra es fixa en la cuina com a lloc on es concentren elements tangibles de l’artesania (els objectes), alhora que centre de reunió familiar i d’exercici de pràctiques artesanes.

Els referents artesans apareixen arreu ja que des de temps immemorials l’artesania ha estat present en totes les societats. Primer, per a resoldre unes necessitats domèstiques que van afavorir el desenvolupament d’unes habilitats; segon, amb les especialitzacions i, en conseqüència, el naixement dels oficis, i tercer, com a garant d’allò que és representatiu d’un territori.

El recorregut comença amb un element indissociable a la història de Menorca: el morter, del qual se n’exposen de diferents èpoques i materials. Segueix amb un apunt sobre l’evolució dels diferents tipus de cuina al llarg del temps. Un mapa permet el visitant veure objectes d’ús culinari fabricats a Menorca o forans prova dels intercanvis culturals que s’han anat succeint. Seguidament es posa èmfasi en les labors que en un moment o altre s’han dut a terme dins la cuina: fer llatra, els sabons, les avarques dels pagesos, les melmelades, el pa i tantes altres feines casolanes que han derivat en oficis. Finalment, hi ha un petit recull de propostes d’estris elaborats per artesans en actiu que ofereixen una nova mirada a l’artesania d’avui.

L’exposició es podrà visitar fins l’abril de 2023 i està produïda per la Fundació Foment del Turisme de Menorca i el Centre Artesanal de Menorca. Hi col·laboren el Museu de Menorca, el Museu Municipal de Ciutadella – Can Saura i el senyor Gabriel Llambias Estivales.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.