Martin Gardner (1914-2010) Per Antoni Liz

 

Martin Gardner va nèixer el 21 d’octubre de 1914.

Es va llicenciar en filosofia a la universitat de Chicago el 1936.

Principalment ha estat escritor, divulgador matemàtic i de ciència.

Interesat també en temes de màgia i contrari a la pseudociència i als fenomens paranormals.

Martin Gardner és conegut per haver escrit durant 25 anys la seua columna «Matematical Games» (Juegos matemàticos) a Scientific American (Investigación y Ciencia) des de desembre de 1956 fins aa darrer article a l’any 1986. Els seus articles mensuals s’han anat publicant en 15 recopilacions ampliades de les quals 10 s’han editat en castellà. No connec traducció dels 2 primers ni dels 3 darrers encara que els articles dels darrers s’han publicat a «Investigacion y Ciencia».

Als seus articles (uns 300) ha divulgat jocs matemàtics, personatges matemàtics, geometria, topologia, arts i molts altres temes.

Va donar a conèixer l’obra de Escher, Raymond Smullyan, John H. Conway, Scott Kim entre molts altres. D’aquest darrer són els següents jocs caligràfics de paraules amb simetries diverses.

Alguns articles han tractat sobre un personatge de ficció que es diu Dr. Matrix. (Recopilats a la cinquena recopilació). Una de les caligrafies de Scott Kim mostra el el nom de Martin Gardner que girat es converteix en doctor matrix.

La darrera es pot llegir Martin Gardner o Matematical Games.

El 1976 va començar a escriure durant 10 anys a la revista Isaac Asimov’s Sciencie Ficción Magazine on feia un conte de ciencia ficció amb diverses endevinalles. Els més de 100 contes s’han recopilat en 3 llibres. Només hi ha traducció del segon.

Altres obres són els dos llibres sobre puzzles i paradoxes AJA, els dos llibres amb comentaris sobre els puzles de Sam Loyd a Ciclopedia, Esquerra i dreta al cosmos, explosió de la relativitat, Alicia anotada i molts altres.

Va morir el 22 de maig de 2010 a l’edat de 95 anys.

Donat el temps passat des que va deixar de publicar a Investigación y Ciencia I de la seua mort molta gent jove pot ser no el coneix.

Recoman cercar i llegir els seus llibres i articles. Jo mateix he llegit pràcticament tots els seus escrits que han arribat a les meues mans.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.