Francina Armengol: “El centre Toni Catany posa Balears en el mapa mundial de la fotografia amb un espai que serà la llavor de futurs artistes illencs”

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada per la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; la directora general de Cultura, Catalina Solivellas; el director de la Fundació Toni Catany, Antoni Garau i representants polítics del Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Llucmajor; han visitat avui matí el futur Centre Internacional de Fotografia Toni Catany (CIFTC). Una vegada finalitzades les obres del CIFTC, en aquests moments s’estan portant a terme les tasques per completar l’equipament interior amb l’objectiu d’inaugurar l’espai abans de finals d’any.

La presidenta ha manifestat que “després de molts anys de feina i lluita, el somni de Toni Catany és molt a prop de ser una realitat”. “En Toni era un magnífic intel·lectual i fotògraf, una d’aquelles persones que fan grans Mallorca i Balears. És de justícia no només honorar la seva memòria, sinó també preservar i difondre la seva obra apropant-la a tota la ciutadania i visitants”.

Armengol ha destacat que “Balears torna a ser pionera a Espanya amb el segon centre internacional de fotografia de referència a l’Estat i el llegat d’un dels nostres artistes més universals”. “El CIFTC posa Llucmajor, Mallorca i Balears en el mapa mundial de la fotografia i projecta la nostra cultura amb un centre que serà la llavor de futurs fotògrafs i artistes illencs”, ha apuntat la titular de l’executiu.

En aquest sentit, el CIFTC s’incorporarà a la xarxa d’infraestructures culturals del Govern de les Illes Balears, esdevindrà el centre de fotografia de referència de la Comunitat Autònoma i funcionarà com un equipament per interpretar l’obra del fotògraf mallorquí.

A més, el CIFTC reunirà la col·lecció de 100.000 negatius i diapositives i 2.000 còpies d’imatges del fotògraf, a més de les 300 fotografies d’altres autors que formaven part de la seva col·lecció i del fons de Tomàs Montserrat.

Signatura del protocol

El passat mes d’abril el Govern i la Fundació Toni Catany van signar un protocol de col·laboració per posar en funcionament el Centre Internacional de Fotografia en la data fixada. Juntament amb la posada en marxa del centre, s’ha acordat desenvolupar un programa d’actes per a la seva inauguració. En concret, seran una exposició d’obres d’un fotògraf o fotògrafa de prestigi internacional, una exposició representativa de Toni Catany, una campanya de Comunicació del Centre adreçada a la divulgació dels actes inaugurals i dels continguts artístics que s’hi exposaran i un programa de visites guiades.

Característiques

L’edifici integra tres habitatges ubicats al carrer del Convent, 31 (la del fotògraf Tomàs Montserrat) i 33 (anomenada Sa Trinxa), i al carrer Toni Catany, 4 (on vivia el fotògraf) que abans es deia carrer Cardenal Rossell.

El Centre es distribueix en planta soterrani, planta baixa, planta primera i planta segona. La planta primera es distribueix en un taller, magatzems, sala d’exposicions temporals i locals tècnics; la planta baixa es destina a recepció i vestíbul, sala d’exposicions temporals i aules-taller de fotografia; la planta primera consisteix en una sala d’exposicions permanent, biblioteca, arxiu i sala de consulta; i la segona compta amb oficines i un arxiu.

L’obra té una superfície de 1.650 m2 construïda. Aquest projecte de l’arquitecte Josep Lluís Mateo, es concep com un espai integrat en l’entorn urbà. Les cases de Catany i de Montserrat queden unides a partir d’un pati central ample, el qual també és d’accés general des del carrer i un espai inicial de trobada del visitant.

A més, l’arquitecte aposta per l’ús de materials tradicionals de la zona, com la pedra i el marès, i introdueix també elements de sostenibilitat i eficiència energètica.

One Comment on “Francina Armengol: “El centre Toni Catany posa Balears en el mapa mundial de la fotografia amb un espai que serà la llavor de futurs artistes illencs””

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.