Àlex Monner, Judith Colell, María Ripoll, Marc Clotet, Gracia Querejeta, Ruth Llopis, Jaume Carrió i Lluís Marquès, noms propis del FICME 2022 La 7a edició del Festival Internacional de Cinema de Menorca tindrà lloc del 8 al 12 de setembre

El Festival Internacional de Cinema de Menorca (FICME) presenta els convidats de la seva setena edició, que tindrà lloc del 8 al 12 de setembre amb la programació de cinc llargmetratges i dotze curts, entre els quals destaquen un bon grapat de produccions signades pel talent balear. Aquest és un dels trets distintius del certamen, que cada any reivindica la necessitat d’una oferta de cinema sòlida i permanent a l’illa, itinerant per indrets únics de les seves poblacions i subratllant la seva aposta per la sostenibilitat i la temàtica social en la seva programació.

Nit inaugural amb Marc Clotet

Marc Clotet, Jaume Carrió i Joan Aguiló

La inauguració el 8 de setembre al Castell de Fornells amb Costa Brava, Líbano, debut de Mounia Akl, serà un dels plats forts del FICME. L’actor Marc Clotet, jurat del programa de TV3 ‘Eufòria’ i protagonista de pel·lícules com La voz dormida o 15 horas, farà de mestre de cerimònies la primera nit del festival. Aquest retrat d’una família libanesa que marxa de Beirut per construir la seva petita utopia particular, lluny de la contaminació i l’estrès de la gran ciutat, està coescrit per la guionista i directora catalana Clara Roquet i va ser premiat al darrer Festival de Sevilla. En la mateixa jornada inaugural es presentarà el curtmetratge Un parell de cançons després, dels directors, Jaume Carrió, autor de Woody & Woody, guanyador del Goya a Millor Curtmetratge d’Animació 2018, i l’artista visual Joan Aguiló, amb obres a països com l’Índia, Itàlia, Suècia o el Regne Unit.

Estrena mundial de l’òpera prima del menorquí Pep Salvador

Pep Salvador i Lluís Marquès

El divendres 9 de setembre, els Cinemes Es Moix de Ciutadella acolliran l’estrena mundial de Desletargia, del director menorquí Pep Salvador, confirmant la seva aposta per esdevenir un aparador de les millors produccions del nou talent balear. L’òpera prima de Salvador és una simfonia audiovisual de tres moviments que parla de la connexió entre les persones i l’entorn natural; de la possibilitat d’una simbiosi profunda; de fondre’s amb la matèria. Un prodigi de l’observació, la interacció amb els elements de la naturalesa i l’abstracció que ens parla de Menorca des d’una brillant i singularíssima sensibilitat cinematogràfica. A Ciutadella també es projectarà la pel·lícula familiar Bon dia, Món, un passeig per la natura amb un taller previ a càrrec de Per la Mar Viva. Un altre convidat aquell dia serà l’actor menorquí Lluís Marquès (Girasoles silvestres, Isla bonita), protagonista del curt Demà ho deixem.

Cinema per canviar el món 

Àlex Monner, Judith Colell, Maria Ripoll, Gracia Querejeta i Carles Bover

El dissabte 10 de setembre, la taula rodona Cinema per canviar el món convocarà  creadors audiovisuals, directors, guionistes i productors que han realitzat cinema d’intervenció i transformació social, per tractar les desigualtats socials, la urgència mediambiental i la inequitat de gènere a la pantalla. Oberta a públic i professionals a l’Ateneu de Maó, comptarà amb la cineasta Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català i directora, entre d’altres, de títols com 53 días de invierno, Elisa K o la recent 15 horas;  Carles Bover, director i productor de Gaza, Goya 2019 a millor curtmetratge documental, sobre la situació de la població palestina sota l’ocupació israeliana, que actualment està produint el seu proper documental sobre l’esclavitud infantil a Benín; María Ripoll, una de les realitzadores que ha signat les produccions més taquilleres del cinema espanyol, amb deu llargmetratges a la seva filmografia, entre ells Ahora o nunca, No culpes al karma de lo que te pasa por gilipollas, Vivir dos veces o la recent Nosotros no nos mataremos con pistolas; l’actor Àlex Monner (Los niños salvajes, La próxima piel, La hija de un ladrón, La línea invisible), un dels talents joves més reconeguts del cinema espanyol; Gracia Querejeta (Una estación de paso), directora, guionista i productora, una de les mirades més brillants i profundes de la nostra cinematografia.

L’actriu menorquina Ruth Llopis presentarà dissabte al Parc des Freginal la sessió amb accent balear de curtmetratges de Balears en curt, i l’actor i director Macià Florit presentarà la de Talent jove, resultat del taller dirigit pel mateix Florit i amb la col·laboració amb l’Ajuntament de Maó. Seguirem amb Joan Bover, director d’Otamaniki, Daniel Seguí, director de Diari d’un operador cinematogràfic, Sònia Buj, directora de S’altra banda, i Baltazhar Klarwein, director de Yo, Diablo.

El diumenge 11 de setembre serà el torn de Pau Enric Sierra, codirector de Bee or not Be, i diilluns 12 de setembre, Miquel Ángel Marqués presentarà el seu curt Zama. L’actor Àlex Monner s’encarregarà de presentar Mediterráneo, pel·lícula de cloenda del FICME 2022.

Les actuacions musicals de Kaori Ishihara, Wanderlust i Guillem Soldevila al Parc des Freginal, prèvies a les projeccions i amb servei de bar de Baixavan, completen la proposta del FICME, que manté el seu ferm compromís amb la cultura menorquina convidant artistes de l’illa.

El Festival Internacional de Cinema de Menorca compta amb el patrocini de la Fundació Foment del Turisme de Menorca i el suport del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca, l’Ajuntament de Maó i l’Ajuntament des Mercadal.

PROGRAMACIÓ FICME 2022

* Per al control dels aforaments, les entrades gratuïtes impliquen reserva prèvia.


Dijous 08/09

21.30 – 23.40: PROJECCIÓ | UN PARELL DE CANÇONS DESPRÉS | COSTA BRAVA, LÍBANO. Castell de Fornells, Es Mercadal. Gratuït

Divendres 09/09

19.00 – 20.30: MÚSICA | KAORI + PROJECCIÓ | DESLETARGIA. Cinema Es Moix Negre, Ciutadella. Preu: 5€

21.30 – 23.30: PROJECCIÓ | DEMÀ HO DEIXEM | NINJABABY. Castell de Fornells, Es Mercadal. Gratuït

Dissabte 10/09

11.00 – 12.00: TALLER FAMILIAR + PROJECCIÓ | BON DIA, MÓN! Cinema Es Moix Negre, Ciutadella. Preu: 5€

11.00 – 12.00: TAULA RODONA | “CINEMA PER CANVIAR EL MÓN”. Gratuït

20.30 – 23.50: MÚSICA | WANDERLUST + PROJECCIÓ | TALENT JOVE + BALEARS EN CURT. Es Freginal, Maó: Preu: Gratuït

Diumenge 11/09

21.30 – 23.15: PROJECCIÓ | BEE OR NOT BE | UN PEQUEÑO PLAN… COMO SALVAR EL PLANETA. Es Freginal, Maó: Preu: Gratuït

Dilluns 12/09

20.30 – 23.45: MÚSICA | GUIEM SOLDEVILA + PROJECCIÓ | ZAMA | MEDITERRÁNEO

Es Freginal, Maó. Preu: Gratuït

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.