Les germanes Llabres

Miriam Triay/Ciutadella. – En l’any en què celebram la reobertura de la Farmàcia Llabrés, des de NUA hem volgut fer un recorregut per la vida de l’apotecària, Catalina Llabrés, i de la seva germana, Maria Llabrés, dues protagonistes en la història de Balears.

Nascudes en el si d’una família de petits empresaris que, per facilitar els estudis als seus fills, van marxar a Barcelona, les germanes es van convertir en les primeres dones de Balears en obtenir títols universitaris i formar part del sector de la salut.

Catalina Llabrés Piris (1901-1985), va estudiar magisteri a Mallorca i es llicencià en farmàcia a Barcelona el 1925. En acabar tornà a Ciutadella per comprar la Farmàcia Seguí, al carrer Josep Maria Quadrado, 15, a Gabriel Martí Bella, convertint-se en la primera dona farmacèutica de Balears. El 1935 va ser inscrita en el Col·legi Oficial de Farmacèutics. Atengué la Farmàcia Llabrés fins que va morir, moment en què aquesta tancà les portes.

Foto: Col·legi de Metges de Barcelona

Maria Llabrés Piris (1906-1996), es llicencià en medicina a Barcelona el 1926. Anys després entrà a treballar en la Beneficència Municipal de Palma, on desenvolupà l’especialitat de maternologia i tocologia. Gràcies a açò es convertí en la primera dona a exercir de metge de Balears -Elisenda Maseras va ser la primera metgessa, però li impediren exercir-. La documentació l’ubica en diversos llocs de Catalunya, Menorca, Tenerife i Madrid. Fou metgessa fins a finals dels seixanta. I, abans de la seva mort, rebé la medalla d’or del Col·legi Oficial de Metges.

El fet de cursar una carrera universitària i, en el cas de Catalina Llabrés, de mantenir-se al front d’un negoci, sent dones, fa que formin part de la generació de les pioneres amb titulació de Balears, i que es considerin de les primeres dones pertanyents a sectors considerats masculins.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.