“Easier”, el nou tema de la jove cantant Maria Riudavets, a les plataformes musicals

Itziar Lecea/Ciutadella – Amb 17 anys, la jove ciutadellenca Maria Riudavets va partir a Barcelona amb una idea: estudiar i dedicar-se a la interpretació. Però la vida, a vegades, dona girs inesperats i la música, tot i ser una fidel companya des que era petita, va creuar-se en el seu camí. Ja amb 23 anys i després de sis de ser a Barcelona, la setmana passada, fruit de la dedicació i les ganes, va treure el seu primer tema propi: Easier (que significa “més fàcil”, en anglès). Amb aquesta cançó, Riudavets es presenta al món. No sense dubtes, ni sense por. Però amb moltes ganes de mostrar-se al públic mentre es descobreix a ella mateixa.

Com la música va creuar-se en el camí de la interpretació

“Sempre he estudiat música”, diu Riudavets. “Als 17 anys vaig partir cap a Barcelona per provar de fer interpretació a dues acadèmies, perquè m’estirava molt. Allà vaig tenir una assignatura de cant, la professora -Leila Sound- de la qual em va oferir fer classes amb ella perquè va trobar que tenia aptituds. D’açò fa uns cinc anys. D’aquí a composar van passar alguns anys. No tenia personalitat a la veu, no tenia caràcter, havia de trobar la tècnica i saber com sonava. La meva professora tira molt cap a gèneres com el funky, el soul el R&B, i alguns dels meus temes han adoptat aquestes influències, tot i que he tocat una mica de tot. Va ser ella qui em va animar a treure el primer senzill.”

Així ha nascut Easier, una feina, assegura, que la fa sentir molt diferent del seu dia a dia habitual d’actriu. “Com a actriu, sempre esperes que arribi alguna cosa. Amb la música, però, és diferent, perquè només depenia de jo i la meva feina que arribés a bon port. Ha estat molt gratificant poder crear una cançó sabent que no havia d’esperar al fet que algú em digués que m’havien agafat, com passa amb els càstings.”

Tanmateix, no és la primera vegada que la veu de Riudavets sona a Menorca. “He fet algunes col·laboracions amb altres artistes de Menorca. Amb Easier he volgut que, la primera feina totalment meva, no sonés amateur, que fos professional. I crec que ho he aconseguit. He composat, he escrit, he cantat i també n’hem fet un videoclip.”

L’origen de Easier

“Easier fa molta estona que estava escrita, del confinament”, comenta la jove cantant. “Va començar essent una cançó molt de cantautor, només jo amb la meva veu i el piano. Un dia li vaig mostrar a na Leila i hi va veure potencial. Així va ser com vam començar a treballar-la, fent harmonitzacions, provant de gravar cors, etc. Per la meva banda, a casa també seguia experimentant. A poc a poc en vam fer la gravació al seu estudi, sense saber si la trauria. En el procés també va col·laborar Joan Torcal, guitarrista i parella de na Leila.”

La mar és protagonista a la part visual del tema, que ha produït el també jove menorquí Gerard Fernández Moll. “Des d’un primer moment vaig tenir la mar en ment. Però no com a element, tot i que essent menorquina, la mar sempre tira. Si no, més bé, com a espai metafòric que representa la sortida de la famosa zona de confort, d’allò que conec i on em sent còmoda. Així, l’aigua és tot allò que desconec, que m’estira, i que a la vegada fa por, però que resulta irresistible. És l’ànsia de sortir d’allò que conec, la platja, i endinsar-me en el fons per experimentar la llibertat, tot i la por i els dubtes. És una lluita interna per descobrir qui som.”

Amb aquest transfons de descobriment, Riudavets vol deixar clara la seva postura, tot i no ser, en realitat, una visió clara. “De fet, a la tornada ho dic ben clar: no sé qui som, però estic en el camí de descobrir-ho i mostrar-me al món. També és una manera d’entendre que la vida no és quelcom programat, sinó un fluir d’experiències i camins per trobar un balanç entre la dualitat de la zona de confort i el jugar, riure, viure, tot i la por.”

Cantar en una altra llengua

“Escolta moltíssima música en anglès, i és inevitable pensar-hi quan els gèneres que han influit Easier són sempre entonats en anglès”, comenta Riudavets, qui ha tret aquest primer tema en la llengua saxona. “Però també, perquè al no ser la meva llengua materna, no em sent tan exposada. Funciona, per dir-ho d’alguna manera, com una barrera per protegir-me, perquè les emocions i els sentiments en una llengua que no és la meva són molt més controlats, no venen de tan endins. Crec que, cantar en la llengua materna és despullar-se moltíssim més que fer-ho en anglès, en el meu cas. I puc dir que ha estat un fet del tot inconscient del qual no me n’he adonat fins que no ha sortit el tema a la llum. El fet de dir “estic descobrint qui som, estic donant el millor de jo mateixa tot i les meves pors”, em col·loquen a un lloc de vulnerabilitat. I estic segura que és un lloc a on arribaré, algun dia. Però no amb el primer tema.”

Un primer tema de molts

A Easier el seguiran altres cançons, tot i que Riudavets no té molt clar quan serà. Per ara, s’agafa un temps personal per descobrir món. I descobrir-se a ella mateixa, abans de tornar-se a exposar. “Tenc molts temes d’estils molt diferents. I em fa moltes ganes treure una balada en català que tenc treta al piano. Aquesta, per exemple, sí que seria un despullar-me de dalt a baix, i em fa molt de respecte. Però que ara, després de llançar Easier, estic totalment disposada a intentar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.