Un 60% dels projectes del Pla Estratègic Autonòmic ja s’han iniciat L’import total dels 58 projectes estratègics suma 1.364 milions d’euros

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company
El Consell de Govern es dona per assabentat dels expedients aprovats derivats de l’execució del Pla Estratègic Autonòmic – Estratègia d’Inversions Illes Balears 2030 i dels avanços en el seu desenvolupament fins al segon trimestre de 2022, d’acord amb l’informe elaborat per l’Oficina de Planificació i Coordinació d’Inversions Estratègiques (OIE), que forma part de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, i en el qual es detalla que, fins al 30 de juny de 2022, 58 projectes han estat declarats estratègics i que, d’aquests, 35, un 60 % del total, ja s’han iniciat. Segons aquestes dades, a les Illes Balears s’han assignat 1.105 milions d’euros.

L’apartat quart del Pla Estratègic Autonòmic – Estratègia d’Inversions Illes Balears 2030, aprovat el 4 d’octubre de 2021, estableix que el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, d’acord amb el compromís que adquirí, explicarà trimestralment al Consell de Govern els expedients aprovats derivats de l’execució de l’acord esmentat.

En el Pla es van declarar com a estratègics una primera relació de projectes, que contribueixen a desenvolupar les estratègies definides en l’Estratègia d’Inversions Illes Balears 2030. Per poder considerar els projectes estratègics, es valora com encaixen en l’impuls d’alguna de les dotze estratègies definides, el potencial tractor, l’impacte econòmic, social i mediambiental, el grau de maduresa, la probabilitat de finançament i la sostenibilitat financera.

La relació de projectes declarats estratègics es va modificar mitjançant l’Acord del Consell de Govern de 23 de maig de 2022, que actualitzà l’import estimat o les actuacions d’alguns d’ells i en declarà 19 de nous.

Dels 58 projectes a les Illes Balears, en destaquen les següents: la renovació i ampliació d’equips d’alta tecnologia dels hospitals públics de les Illes Balears, amb 22 milions d’euros; la reforma i ampliació de l’Hospital de Manacor, amb 76,8 milions d’euros; l’ampliació i reforma de la xarxa residencial i de centres de dia, amb un cost de 70,5 milions d’euros; la millora i increment de l’oferta de formació professional, amb 34 milions d’euros; el pla d’infraestructures educatives, amb 27 milions d’euros; l’augment de l’oferta de places d’educació infantil 0-3 anys, amb 24,6 milions d’euros; projectes de biodiversitat i gestió d’espais naturals, amb 5,8 milions d’euros; el programa d’incentius lligats a l’autoconsum i a l’emmagatzematge, amb fonts d’energia renovable, així com a la implantació de sistemes tèrmics renovables, amb 13,4 milions d’euros, o la convocatòria d’ajudes per a la millora de la gestió de residus, amb 15,8 milions d’euros, entre altres projectes estratègics.

En el temps transcorregut des de l’aprovació del Pla, l’execució s’ha produït fonamentalment en el marc dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i de REACT-EU. En relació amb els fons REACT-EU, s’ha avançat en la realització dels projectes declarats elegibles. Pel que fa als fons MRR, l’Administració General de l’Estat ha canalitzat i efectuat el repartiment de fons del PRTR cap a les comunitats autònomes bàsicament a través de les conferències sectorials, però amb algunes atribucions significatives específiques per a les illes, com són els fons per a turisme i energia.

A partir d’aquí, les conselleries i entitats del sector públic autonòmic han iniciat l’execució d’actuacions, moltes de les quals formen part de projectes estratègics i, per això mateix, han donat lloc a l’emissió, per part de l’OIE, de certificats que acrediten la inclusió de l’expedient iniciat en l’execució d’un projecte declarat estratègic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.