Aposta per projectes de millora de la gestió de l’aigua per al Pla d’Impuls del Turisme Sostenible 2023 Com en les passades edicions de la convocatòria del Pla d’Impuls del Turisme Sostenible, els projectes presentats han estat el resultat del diàleg i acord de totes les administracions públiques de l’illa

 

Aigua

Aquesta setmana des de Menorca s’ha presentat, a partir de l’acord de tots els ajuntaments i el Consell Insular, un projecte insular anomenat «Menorca Aigua: Projecte de modernització de la infraestructura hidràulica de Menorca», que inclou 9 actuacions de millora de la gestió dels recursos hídrics, amb una inversió total de 17.108.323,46 €, per optar a ser finançats a través del Pla d’Impuls del Turisme Sostenible 2022.

Aquest fet demostra que com a projecte polític insular «seguim amb l’estratègia marcada de millorar la gestió de l’aigua. Després que el 2017 hi destinàssim més de 7.000.000 € a través de les Inversions Financerament Sostenibles del CIM, ara presentam nous projectes que han de permetre continuar avançant en la gestió del cicle de l’aigua, un dels nostres recursos més sensibles i escàs, sobre el qual cal actuar amb inversions importants per solucionar els problemes d’abastiment que presenta» ha manifestat la presidenta, Susana Mora.

Com en les passades edicions de la convocatòria del Pla d’Impuls del Turisme Sostenible, els projectes presentats han estat el resultat del diàleg i acord de totes les administracions públiques de l’illa, que, convocades en Junta de Batles a través del Departament de Cooperació Local, dinàmica instaurada des que es va aprovar l’impost de turisme sostenible, han triat conjuntament i de manera coordinada les accions susceptibles de rebre aquest finançament. La consellera Cristina Gómez, responsable del Departament de Cooperació ha manifestat que valora «molt positivament aquesta manera de fer feina coordinada i amb visió insular, en línia del que preveu l’Agenda Urbana de Menorca».

Així, les actuacions presentades són:
• Maó. Dotació de xarxa de sanejament al nucli urbà des Canutells, actualment inexistent.
• Ciutadella. Actuació de renovació i reestructuració de les infraestructures d’aigua, clavegueram i pluvials, i soterrament d’altres serveis, dels carrers del conjunt historicoartístic de Ciutadella declarat l’any 1964 i amb una extensió total de 3.875 metres.
• Alaior. Execució d’una nova conducció d’impulsió d’aigua potable des des Plans fins al dipòsit del Munt de l’Àngel.
• Es Mercadal. Reforma dels serveis d’aigua i sanejament de la zona sud del passeig marítim de Fornells.
• Ferreries. Reforma i modernització de la xarxa d’abastiment d’aigua potable del municipi.
• Es Castell. Dotació de serveis d’aigua potable, sanejament i pluvials de la urbanització Cala Sant Esteve.
• Sant Lluís. Dotació de xarxes per a la millora de la gestió sostenible de l’aigua de Binissafúller a Cap d’en Font, passant per Binissafúller Platja i Binissafúller Roters.
• Es Migjorn Gran. Reforma dels serveis d’aigua i sanejament del sector o illeta situat al sud del poble.
• CIM. Millora del tractament terciari de l’EDAR de Maó-es Castell destinada a l’aprofitament de les aigües residuals per a usos urbans: reg de zones verdes, neteja i subministrament d’aigua no potable al port de Maó.

De totes les actuacions presentades, hi ha una proposta feta per cada municipi, a més de l’aposta insular per la reutilització de les aigües residuals depurades de Maó i es Castell.

El conseller Josep Juaneda, responsable del Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, valora molt positivament aquesta aposta decidida per la millora del cicle integral de l’aigua, que ha generat consens entre totes les administracions menorquines i que dona continuïtat i complementa la línia d’ajudes impulsada per dur a terme les actuacions contingudes en els plans de gestió sostenible de l’aigua.

S’espera que el Govern balear doni a conèixer durant el mes de setembre els projectes aprovats de manera definitiva, una vegada hagin estat aprovats pel Consell de Govern.

Cal recordar que durant els dos darrers anys aquesta convocatòria va quedar interrompuda a causa de la covid-19, fet que va obligar a destinar part dels recursos d’aquest fons a fer front a necessitats derivades de la pandèmia i la reactivació econòmica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.