Actes 8 Març

Coca amb figat, una coca ben nostra que no hem de deixar perdre

La coca amb figat és una de les coques més nostres i que són pocs els forns on encara l’elaboren, com és el cas del Forn de Can Bep, a Ciutadella, on vam poder adquirir-ne una porció per tal de tastar-la.

La pasta esponjosa i el figat excel·lent, a més de generós damunt la massa feta amb mantega, ous, llevat i farina de qualitat entre altres ingredients.

Si la voleu fer a casa aquí en teniu una recepta antiga, que podeu actualitzar al vostre gust, tant en la pasta com en l’elaboració.

Coca amb figat

Ingredients: 1 quilo de farina de força, 6 ous, 300 g de sucre i 50 g de llevat de forner i 1 pot de figat.

Elaboració: Farem la pasta dins un ribell amb la farina, els ous, el sucre i el llevat. La deixem tovar una hora i la tornam a pastar. La posam damunt una llauna d’enfornar untada amb mantega o oli, l’hi donam forma de coca i la posam a coure uns 20 minuts a 180 graus. Passat aquest temps, la treim del forn, i anam posant al damunt el figat i la tornam a coure uns 10 minuts més.

Abans de servir espolsarem la caoca de figat amb sucre en pols.

Notes: A aquesta recepta antiga no hi ha com a ingredient la mantega cuita amb la que es fan les coques dolces, per tant si n’ hi posau el que soleu emprar quan feis coques dolces com les d’albercoc o de sobrassada.

El figat és una confitura de figues de cristià que s’elabora a Menorca des de temps inmemorial i amb ella a més de coques es farceixen pastissos, pastissets, rubiols dolços, crespells i altres elaboracions de rebosteria menorquina.

També és ben típic de la pagesia el fer sa bereneta d’una bona llesca de pa amb figat i formatge vell de Menorca.

Figat de Ciutadella

Ingredients: Per 1 quilo de figues de cristià, 250 g de sucre, pell de meló, batafaluga i pell de taronja seca.

Elaboració: Primer de tot passarem les figues de cristià per la màquina de capolar carn per tal de desfer-les. Seguidament dins un calderó o olla per a fer figat -les millors són les de ferro col·lat- hi posam tots els ingredients i els portam al foc ben dolç i els posam a coure remenant amb una cullera de fust fins que les figues es vagin desfent i es converteixin en una confitura de color fosc. Quan hagi agafat la textura desitjada, tot anant alerta de no cremar-vos, ompliu-ne els pots, els tapau hermèticament i els posau cul per amunt fins que refredin. Després els podeu guardar dins el rebost.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.