Angoixa d’estiu Per Josep Portella Coll

 

Cada setmana vaig de visita a Ciutadella. Això no obstant, si he de ser franc, els mesos de juliol i agost no pas del cementeri vell. Enguany pens que hi hauré d’afegir el setembre. L’any passat vaig fer la prova d’entrar al casc antic el mes d’agost i quasi no vaig sortir en vida. Una i oli. L’altre dia vaig trobar-me amb una parella d’amics alaiorencs que s’havien atrevit en el pic de l’agost. Són joves i agosarats, sempre a punt per a experiències noves. Em van contar com qui explica una proesa que havien fet tota l’arteria principal, de ses Palmeres al Born. – Una gentada, no ho havíem vist mai! Tenim el conseller Negueruela que, com un modern Sant Pere, nega la saturació i afirma que només és una sensació i ja ho sabem, la sensació suposa una construcció subjectiva de la realitat, és el que el filòsof escocès David Hume anomenava “impressió”. O sigui que tenim la impressió de saturació, d’ofegament, però no ens ofegam, segons el polític del PSOE. Plató ja deia que la sensació no és un coneixement vertader, per tant, Negueruela deu pensar que no es poden aplicar polítiques reals per a combatre sensacions. I així, des de fa anys, els nostres pobles s’omplen fins a vessar. L’esquerra té por d’aplicar mesures de contenció i retall eficaç i la dreta aposta per un creixement sense límits. No crec que ho arrangi la Llei de la Reserva de Biosfera. Quan no existien les xarxes socials, per tant, els youtubers, els influencers i els cantamañanes digitals, quan no existien tres-centes cadenes de televisió que han d’omplir programació, Menorca quedava un poc apartada del focus d’interès, després van arribar el Sant Joan en directe d’IB3, l’Estrella Dam, el Camí de Cavalls en les fires turístiques, la Menorca Reserva de la Biosfera, la Menorca Talaiòtica, els grans festivals, les especulacions immobiliàries, la Hauser, la colonització hotelera del camp i tot afegeix en el munt. I hem estat nosaltres. No ens hem donat compte i estam col·lapsats, estam explotant els nostres recursos de tot tipus per sobre de la seva capacitat de regeneració i abandonam els nostres espais tradicionals de relació social i vida lúdica que estan essent ocupats pels turistes de tota mena que arriben en massa a aquesta Menorca de moda.

 

Baleària

One Comment on “Angoixa d’estiu Per Josep Portella Coll

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.