Ocultacions d’Urà i de Mart Per Antoni Liz

 

Aquest mes de setembre comencen les 3 ocultacions d’aquest any. La primera serà el 14 de setembre.

L’ocultació d’un planeta per la lluna és un fenòmen poc freqüent, poc cridaner i, per açò, poc conegut. Ho varem tractar a el IRIS de l’1 de febrer de 2019.

Els planetes i la Lluna fan òrbites ens plans diferents, però no molt allunyades. Per açò, a vegades la Lluna por passar davant un planeta.

Moltes ocultacions es produeixen de dia o a les proximitats del Sol, i no es poden veure. Es podrien dir eclipsis però els astrònoms els donen el nom d’ocultacions.

Les ocultacions d’aquests darrers anys s’han donat de dia. L’any 2020 n’hi va haver 3: Venus, Mart I Mercuri van ser ocultats (eclipsats) per la Lluna de dia. L’any 2021 no n’hi va haver cap, i aquest any tindrem 3 en molt bonen condicions: Dues del planeta Urà i una del planeta Mart. L’any 2023 només hi haurà l’ocultació de Venus però serà de dia i el 2024 hi haurà la de Saturn visible de matinada.

El planeta Urà actualment té una magnitud prop de 6, just al límit de visibilitat a simple vista. S’ha de veure amb telescopi. Es trobarà en oposició al Sol el 9 de novembre proper.

Urà és un el seté planeta i forma part del grup de planetes gegants gasosos. No és, per tant, un planeta sòlid. És unes 4 vegades major que la Terra amb un diàmetre de 51000 km. La seua densitat mitjana és de 1,27 kg/L. Els planetes rocosos tenen densitats major que 3.

Pel seu gran tamany, la gravetat li pot mantenir la forma esfèrica, com als altres planetes. Només astres de menys de 1000 km tenen poca gravetat i poden ser de forma irregular, no esfèrica.

OCULTACIÓ DEL 14 DE SETEMBRE

L’ocultació del dimecres 14 de setembre començarà a les 23:05. El planeta es podrà trobar fàcilment amb telescopi o prismàtics (amb trespeus) uns minuts abans de l’ocultació.

La lluna es trobarà amb fase minvant. Serà un bon dia per veure els cràters Copèrnic, Kepler, Tycho i altres de la Lluna.

Una hora més tard (a les 00:03 de dia 15) tornarà a ser visible el planeta Urà a la part d’ombra de la Lluna.

OCULTACIÓ DEL 5 DE DESEMBRE

La segona ocultació serà el 5 de desembre. Aquesta vegada serà poc abans de la Lluna plena. L’ocultació no es veurà o es veurà amb dificultat ja que el Sol encarà no s’haurà posat. Hi haurà molta claretat i la Lluna es trobarà a baixa altura a llevant. A les 17:17 s’ocultarà Urà. Un minut després es posa el Sol a les 17:18. La reaparició d’Urà serà a les 18:09 i es podrà veure bé, 51 minuts després de la posta del Sol. Sortirà prop del Mare Crisium.

OCULTACIÓ DEL 8 DE DESEMBRE

L’ocultació del planeta Mart serà amb lluna plena. Serà de matinada. S’ocultarà a les 6:19, reapareixerà a les 7:10 i, més tard, sortirà el Sol a les 7:53.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.