Actes 8 Març

El FICME 2022 portarà el cinema a espais únics de Menorca El Castell de Sant Antoni de Fornells, el Parc des Freginal, l'Ateneu de Maó i els Cinemes Moix Negre de Ciutadella

Costa Brava, Líbano

El Festival Internacional de Cinema de Menorca (FICME) celebrarà la seva setena edició del 8 al 12 de setembre, amb cinc llargmetratges i dotze curts, entre els quals destaquen un bon grapat de produccions signades pel talent balear. Aquest és un dels trets distintius del certamen, que cada any reivindica la necessitat d’una oferta de cinema sòlida i permanent a l’illa, itinerant per indrets únics de les seves poblacions i subratllant la seva aposta per la temàtica social i la sostenibilitat en la seva programació.

Inauguració al Castell de Fornells

Costa Brava, Líbano, debut de Mounia Akl, serà la pel·lícula inaugural i un dels plats forts. El Castell de Fornells acollirà el 8 de setembre la projecció, presentada per l’actor Marc Clotet, jurat del programa de TV3 ‘Eufòria’ i protagonista de pel·lícules com La voz dormida o 15 horas. El festival arriba així per primera vegada a Es Mercadal, amb el retrat d’una família libanesa que marxa de Beirut per construir la seva petita utopia particular, lluny de la contaminació i l’estrès de la gran ciutat. Un film coescrit per la guionista i directora catalana Clara Roquet i premiat al darrer Festival de Sevilla. A més del Castell de Fornells, el Parc des Freginal i els Cinemes Moix Negre de Ciutadella seran enguany seus del certamen.

En la mateixa jornada inaugural es presentarà el curtmetratge Un parell de cançons després, dels directors, Jaume Carrió, autor de Woody & Woody, guanyador del Goya a Millor Curtmetratge d’Animació 2018, i l’artista visual Joan Aguiló, amb obres a països com la Índia, Itàlia, Suècia o el Regne Unit.

Maternitat, migracions i perspectiva mediambiental

Mediterráneo

El FICME 2022 reforça la seva aposta per un cinema social, amb perspectiva de gènere i mediambiental. Bona mostra d’aquest segell són tres dels llargmetratges programats. D’una banda, Ninjababy, d’Yngvild Sve Flikke, retrata Rakel, una jove dibuixant de còmics que no vol ser mare. Un film àcid i divertit sobre el “deure” de la maternitat, premi a la millor comèdia europea de l’any, que es podrà veure el 9 de setembre. De l’altra, la parella més glamurosa del cinema francès actual, Louis Garrel i Laetitia Casta, protagonitza Un pequeño plan… como salvar el planeta,  simpàtica comèdia mediambiental que mira amb esperança els ulls de les noves generacions i es projectarà l’11 de setembre. Mediterráneo, de Marcel Barrena, posarà el punt final al certamen el dilluns 12 de setembre, presentada per Marc Clotet. Dani Rovira i Eduard Fernández protagonitzen un film que ressegueix aquesta dramàtica història real sobre la solidaritat com a acte de subversió i la fugida com a acte de supervivència.

Plataforma per al nou talent balear

El festival ha esdevingut un aparador de les millors produccions del nou talent balear. Enguany, Desletargia, primera pel·lícula del director menorquí Pep Salvador, tindrà la seva estrena mundial al FICME el 9 de setembre, als cinemes Es Moix Negre. Una simfonia audiovisual de tres moviments que parla de la connexió entre les persones i l’entorn natural; de la possibilitat d’una simbiosi profunda; de fondre’s amb la matèria. Un prodigi de l’observació, la interacció amb els elements de la naturalesa i l’abstracció que ens parla de Menorca des d’una brillant i singularíssima sensibilitat cinematogràfica. A Ciutadella també es projectarà el 9 de setembre la pel·lícula familiar Bon dia, Món, un passeig per la natura, amb un taller previ a càrrec de Per la Mar Viva. Un altre convidat aquell dia serà l’actor menorquí Lluís Marquès (Girasoles silvestres, Isla bonita), protagonista del curt Demà ho deixem.

A més del llargmetratge de Pep Salvador, el FICME presentarà vuit curtmetratges de talent balear. El nou curt documental de Jaume Carrió, Un parell de cançons després(Mallorca, 2022); S’altra banda (Menorca, 2022), de Sònia Buj, que explora una llegenda urbana genuïnament menorquina; Diari d’un operador cinematogràfic, curt animat sobre Tiago Florit, operador cinematogràfic que durant anys va il·luminar el Teatre Principal de Maó, signat per Dani Seguí (Menorca, 2022); Otamaniki (Mallorca, 2021), de Joan Bover, una joia en pla seqüència del director d’Ulisses; Bee or not be (Mallorca, 2021), de Pau Enric Serra i Joan Bover, centrat en les abelles a les Balears, essencials i greument amenaçades; Zama (Mallorca, 2022), de Miguel Ángel Marqués Bordoy; Or vermell (Menorca, 2021), de Carme Gomila i Yo diablo (Mallorca, 2021), de Balthazar Klarwein. L’actriu menorquina Ruth Llopis serà l’encarregada de presentar dissabte al Parc des Freginal la sessió de curtmetratges de Balears en curt.

Els curts de Verónica Echegui, David Moragas i Ian de la Rosa

El FICME acollirà també curtmetratges de fora de les illes, com Tótem Loba (2021), debut en la direcció de Verónica Echegui que va alçar-se amb el Premi Goya, combinant l’esperit social amb el thriller, enfadat i contundent; Demà ho deixem (2022), de David Moragas 2022, un curt lúcid i concís protagonitzat per l’actor menorquí Lluís Marquès sobre models de parella i barreres emocionals; i Farrucas (2021), d’Ian de la Rosa, retrat d’un grup de noies d’ascendència hispano-marroquí que preparen la festa del 18è aniversari d’una d’elles. De la Rosa ens submergeix magistralment en un món proper però massa desconegut, en el curt guanyador del Premi Gaudí.

Cinema per canviar el món (Taula rodona)

El dissabte 10 de setembre, la taula rodona Cinema per canviar el món, convocarà  creadors audiovisuals, directors, guionistes i productors, que han realitzat cinema d’intervenció i transformació social, per tractar les desigualtats socials, la urgència mediambiental i la inequidad de gènere a la pantalla. Oberta a públic i professionals a l’Ateneu de Maó, comptarà amb la cineasta Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català i directora, entre d’altres, de títols com 53 días de invierno, Elisa K o la recent 15 horas;   Carles Bover, director i productor de Gaza, Goya 2019 a millor curtmetratge documental, sobre la situació de la població palestina sota l’ocupació israeliana, que actualment està produint el seu proper documental sobre l’esclavitud infantil a Benín; l’actor Àlex Monner (Los niños salvajes, La próxima piel, La hija de un ladrón, La línea invisible), un dels talents joves més reconeguts del cinema espanyol; Gracia Querejeta (Una estación de paso), directora, guionista i productora, una de les mirades més brillants i profundes de la nostra cinematografia.

Sessió familiar a Ciutadella

Els Cinemes Moix Negre de Ciutadella acolliran el dissabte 10 de setembre la sessió familiar proposta pel FICME, Bon dia, món!, un passeig per la natura que ens apropa a una fauna i una flora de paper i una extraordinària lliçó de respecte per tot allò que ens envolta. Abans de la projecció, el taller “Residus de plàstics”, a càrrec de l’entitat Per la Mar viva, ampliarà l’experiència dels més petits.

Actuaciones musicals

Les actuacions musicals de Kaori Ishihara, Wanderlust i Guiem Soldevila al Parc des Freginal, prèvies a dues de les projeccions i amb servei de bar amb Baixavan, completen la proposta del FICME, que manté el seu ferm compromís amb la cultura menorquina convidant artistes de l’illa. Moltes de les entrades a les projeccions són gratuïtes, però requereixen reserva prèvia per al control de l’aforament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.