El Col·legi d’Economistes demana prudència davant d’un escenari de tipus alts que serà “durador” L'ens subratlla que l'augment dels interessos suposa normalitzar la situació "extraordinària" dels darrers anys

Barcelona – El Col·legi d’Economistes de Catalunya ha demanat aquest dijous prudència als agents econòmics i a les famílies davant d’un nou escenari de tipus d’interès alt que es preveu “durador”. La pujada del 0,75% que el Banc Central Europeu (BCE) ha aplicat aquest dijous al preu del diner -fins a l’1,25%- contribuirà a parer de l’ens col·legial, a frenar la inflació, a banda que confirma la configuració d’un nou escenari econòmic que suposa “la normalització d’uns tipus d’interès que havien tingut un comportament extraordinari en els darrers anys”. L’entitat recomana a agents econòmics i famílies que es preparin en les seves decisions, anticipant aquest context de majors tipus d’interès que en el passat.

En qualsevol cas, el Col·legi també subratlla que el balanços financers d’empreses i famílies “es troben en una millor posició relativa” que en episodis anteriors de pujades de tipus, el que resulta “tranquil·litzador” des del punt de vista del creixement.

La pujada de tipus és considerada “raonable” per a l’ens col·legial atès el mandat del BCE en matèria d’estabilitat de preus. Així, l’encariment del diner “ajudarà” a assolir l’objectiu marcat del 2% i “intenta revertir” les “tensions inflacionistes” de les economies europees.

Finalment, el degà del Col·legi, Carles Puig de Travy, ha advertit que “la política monetària i el BCE no poden afrontar per si sols aquesta situació” i ha demanat la participació de tots els agents socioeconòmics i de l’Administració.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.