Els ministres d’energia de la UE debaten aquest divendres mesures per reduir la factura de la llum Propostes com reduir la demanda elèctrica o reduir els beneficis a les elèctriques són les que gaudeixen de més consens

Albert Cadanet/Brussel·les – Els ministres d’energia de la Unió Europa es reuniran aquest divendres a Brussel·les per debatre diferents mesures que tindran com a objectiu reduir la factura de la llum dels ciutadans i així rebaixar l’impacte d’un possible tall de subministrament per part de Rússia, una amenaça que Putin ha verbalitzat de forma reiterada al llarg dels últims dies. Propostes com la contenció de la demanda elèctrica o reduir els beneficis de les elèctriques que treballen amb tecnologies inframarginals –com les renovables o la nuclear- són les que gaudeixen de més consens, tot i que en la trobada també es parlarà d’altres mesures com la limitació del preu del gas o l’arribada de més drets d’emissió al mercat.

La idea darrere el consell extraordinari d’aquest divendres passa perquè els diferents estats membres arribin a una posició de consens que traslladaran a la Comissió Europea, qui està previst que presenti una proposta legislativa el pròxim dimarts 13 de setembre.

En el debat, els ministres parlaran sobre quines mesures es poden aplicar per abaratir la factura de la llum, que en l’últim any i mig s’ha incrementat un 84% pels consumidors, i fins a quin punt estan preparats els diferents estats de la UE per fer front a un hivern sense gas rus.

Fonts comunitàries indiquen que algunes de les propostes que estan sobre la taula ja sumen força adeptes, mentre que d’altres s’hauran d’acabar de perfilar. Una de les que gaudeix de més suport és la de reduir el consum d’electricitat en les hores punta, quelcom que permetria abaratir enormement la factura elèctrica. Tot i que els estats la veuen amb bons ulls, caldrà veure si s’arriba a un acord perquè la proposta sigui obligatòria o si, per contra, es manté com a voluntària.

També compte amb un ampli suport, segons les mateixes fonts comunitàries, la limitació dels ingressos a les empreses que treballen amb tecnologies inframarginals com la nuclear o les renovables. La mesura, en aquest sentit, pretén conservar el marge de beneficis de les companyies per tal que puguin continuar operant, però les convida a fer un exercici de “solidaritat” perquè una part dels seus ingressos extraordinaris vagin destinats a les classes més vulnerables.

Més solucions

Més enllà d’aquestes qüestions, els ministres també avaluaran altres solucions que, per ara, compten amb un suport més aviat minoritari. Per una banda, hi ha la limitació del preu del gas o, el que seria el mateix, ampliar l’excepció ibèrica a altres països de la UE. En relació amb aquesta qüestió, fonts oficials de la UE mostren poc optimisme perquè tiri endavant, argumentant que generalitzar la mesura podria acabar produint disrupcions al mercat elèctric comunitari.

També en la mateixa situació es troba la proposta sobre incrementar el nombre de drets d’emissió disponibles al mercat. Els partidaris d’aquesta mesura defensen que això permetria reduir el preu de l’energia, tot i que els detractors recorden que la solució entraria en contradicció amb el pacte verd europeu i incentivaria l’ús de combustibles fòssils per generar electricitat.

El debat del Midcat i el gas rus

Tot i que no formen part de l’ordre del dia, al llarg de la trobada també es dona per fet que apareixeran altres temes d’actualitat. Un d’ells és si cal construir un gasoducte que connecti Espanya i França a través dels Pirineus, l’anomenat Midcat. L’estat espanyol i Alemanya han mostrat obertament el seu suport a la idea i la mateixa vicepresidenta espanyola, Teresa Ribera, ha reconegut que portarà la proposta a la trobada. França, per la seva banda, no ho veu clar.

Finalment, i coincidint amb l’anunci que va fer aquesta setmana la Comissió Europea, imposar un topall al gas rus també serà objecte de discussió. Fonts oficials reiteren que aquesta qüestió no forma part de l’agenda, però també preveuen que acabarà apareixent, i més després de les darreres amenaces de Putin.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.