Arriba la cita anual amb el setè art El Festival Internacional de Cine de Menorca (FICME) estrena la setena edició, del 8 al 12 de setembre

Miriam Triay/Ciutadella – Des del 2016 el cinema a Menorca gaudeix d’un esdeveniment anual, divers i internacional, nascut de la inquietud d’alguns professionals que van veure un forat important en el cinema social i sostenible, “no tan mainstream”, i consideraren que l’illa era l’espai ideal per a omplir-lo. Així, el FICME va aparèixer fa 7 anys amb l’objectiu de “promoure la cultura i l’art, així com una consciència social i ecològica a Menorca”, com bé explica la seva directora Inés Garrell.  

SETÈ FICME

Després de l’aparició d’aquest primer festival el 2016, i d’haver aconseguit, any rere any, que el públic menorquí i visitant gaudís d’un tipus de cinema diferent, el FICME ha anat evolucionant i adaptant-se als nous temps fins a arribar a aquesta nova edició. Ara, l’esdeveniment presenta una programació amb més qualitat, resultat d’una tria més acurada i, després de dos anys de pandèmia accelerats, molt més pausada. Com bé afirma Garrell, “a vegades anar endavant i prosperar, fent més edicions, no vol dir fer l’esdeveniment més gran, sinó fer-lo viable, correcte i que creixi en qualitat, no quantitat”.

Amb aquesta idea de fer un festival més calmat i sostenible, la cita anual amb el cinema es passa al setembre, concretament del 8 al 12. I abraça quatre espais emblemàtics, repartits per l’illa, amb la intenció de poder arribar a la majoria de persones. Aquests són el Castell de Sant Antoni de Fornells, Es Freginal i l’Ateneu de Maó i, el recent estrenat, Cinema Es Moix Negre, a Ciutadella. Espais que no només acolliran la projecció dels diferents metratges, sinó que, a més, també ajudaran amb les activitats paral·leles d’aquest any.

Entre projeccions, i durant 15 minuts, el públic podrà gaudir de Kaori, que farà una sessió de bols tibetans, el divendres 9, del grup de música pop Wanderlust,  ja present en passades edicions, el dia 10, i del reconegut músic menorquí Guiem Soldevilla, el 12. A més, també hi haurà un Taller Familiar el dissabte 10, amb la col·laboració de Per la mar viva, que se centrarà en “tot allò que fa mal bé el nostre mar mediterrani, i  en com ajudar-lo”. I una Taula Rodona, el mateix dia, titulada ‘Cinema per canviar el món’, “que aquest any presentarà a grans professionals, actors i directors del panorama actual”. Aquests són: el director Carles Bover, la directora i presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català, Judith Colell, l’actor Àlex Monner i la directora Gracia Querejeta.

SETÈ ART – PROGRAMA

Si entram ja en el que pròpiament és el setè art d’aquesta setena edició, és a dir, dels metratges i audiovisuals que en formaran part, enguany s’ha fet una aposta ferma pel talent balear, però també, i com cada any, hi té cabuda l’experiència nacional i internacional. “Una sèrie d’obres molt íntimes i fetes a consciència, diferents del que estem acostumats a trobar a les sales”.

Començant el dijous 8 de setembre, el Castell de Sant Antoni acollirà, a partir de les 21:30h, els films Un parell de cançons després (2022), del director Jaume Carrió produïda a Mallorca, i Costa Brava, Líbano (2021), coproduïda internacionalment i dirigida per Mounia Akl.

El divendres 9 de setembre, al Cinema Es Moix Negre a les 19h tindrà lloc la música de Kaori, com a inici i acompanyant del viatge que ens proposarà el metratge Desletargia (2021), una “obra dialèctica musical i pictòrica sobre Menorca”, debut del director menorquí Pep Salvador. A més de la projecció, a partir de les 21:30h, de Demà ho deixem (2022) pel·lícula espanyola dirigida per David Moragas, i Ninjababy (2021), audiovisual noruec dirigit per Yngvild Sve Flikke; ambdues al Castell de Fornells.

L’endemà, el 10, a Ciutadella es presentarà a les 11h el Taller Familiar i, acte seguit, la projecció del metratge francès Bon dia, món! (2021), dirigit per Anne-Lise Koehler. I, canviant d’escenari, a Maó, concretament a l’Ateneu, es realitzarà la Taula Rodona de les 11h a les 13h.

A la tarda, l’espai Es Freginal, serà escenari de Wanderlust, i, també, de la projecció d’una sèrie de pel·lícules: les menorquines S’altra banda (2022) dirigida per Sònia Buj, Diari d’un operador cinematogràfic (2022) de Dani Seguí, i Oro rojo (2021) de Carme Gomila; les mallorquines Otamaniki (2021) de Joan Bover, i Yo, Diablo (2021) de Balthazar Klarwein, i, finalment, les espanyoles Farrucas (2021) de Ian de la Rosa, curt guanyador del Premi Gaudí, i Tótem Loba (2022) debut de Verónica Echegui i guanyadora del Premi Goya.

El diumenge 11 seguirem a Es Freginal per veure, a partir de les 21:30h, la projecció mallorquina Bee or Not Bee(2021) de Pau Enric Serra i la francesa Un pequeño plan… como salvar el mundo (2021) de Louis Garrel.

I, finalment, donant per acabat el festival, el dilluns 12, al mateix espai, podrem gaudir a les 20:30h de la música de Guiem Soldevilla, i visionar el film coproduït entre Espanya i Grècia, Mediterráneo (2021) de Marcel Barrena, i l’audiovisual mallorquí Zama (2022) de Miquel Ángel Marqués Bordoy.

La setena edició del FICME obre les seves portes per ser, com cada any, una cita important per Menorca, capaç d’atreure el públic, tant local com turista i nacional, que aprecia aquest tipus de cinema. Com bé diu Garrell, “el festival intenta apropar les projeccions i els convidats a un públic fidel al cinema sostenible i social que, potser, d’altra manera tampoc té l’ocasió”. En cas de voler assistir a qualsevol dels tres espais, i per evitar superar l’aforament limitat, la reserva s’ha de fer amb antelació a la web festivalmenorca.com, on també es podrà obtenir més informació sobre l’esdeveniment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.