Recuperar el peatge per accedir a les platges verges?

La saturació que han patit aquest estiu –també els passats- les platges verges de la costa sud de Ciutadella, com també les d’Algaiarens, o altres de fora terme com és el cas de Cavalleria o Binimel·là entre altres, fa que ens haguem de replantejar accions, tant per terra com per mar, per a limitar l’excés de pressió humana damunt aquests ecosistemes que estan en perill per la massificació que pateixen.

Som molt conscients de que vivim del turisme, però també que el turisme ha de valorar aquests aspectes i, per tant de la mateixa manera que quan anem a la Península o fora de l’Estat com a turistes, no ens fa res pagar per anar a un museu o entrar a una determinada església o catedral. Tampoc ha de ser cap impediment o una mesura anti turística el posar una taxa per a entrar a les ANEIS, com no ha de ser una cosa mal vista, sinó totalment normal per aquells que ens visiten.

El Consell de Menorca ha de posar damunt la taula de la comissió de batles i batlesses de l’illa el problema de la saturació d’aquests indrets, que a la vegada són el nostre principal reclam turístic. Cercar fórmules per a la seva conservació i evitar la sobre pressió humana als estius, com bé potser aquesta taxa als turistes o als cotxes de lloguer –no als residents-, o bé ampliar la fórmula dels autocars llançadora com els de Macarella o Favàritx a la resta de platges no urbanitzades, mesura que, personalment creim està funcionant,  si bé que aquest servei hauria de ser gratuït per als residents i finançat amb els diners recaptats amb l’ecotaxa o impost de turisme sostenible.

En el cas de la mar, posar les boies encara més enfora de les platges i també molta més vigilància davant els continues incompliments per part de embarcacions pneumàtiques i motos d’agua, per exemple. Com també que els que opten per les excursions amb barca, paguin aquesta taxa que, juntament amb les dels cotxes de lloguer i de no residents a l’illa, s’ha de reinvertir en la conservació de les ANEIS, arranjar parets seques i enderrosalls, invertir en seguretat i vigilància de les platges, com crear rutes sostenibles a peu i amb informació sobre les mateixes.

Les platges són el nostre principal reclam turístic tant a l’estiu com fora de temporada, com ho és el Guguenheim a Bilbao per a posar un exemple, idò cerquem alternatives per a la seva conservació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca