Actes 8 Març

Calviño reclama a la trobada de ministres de finances de la UE l’adopció “immediata” de l’impost mínim de societats Espanya, Alemanya, Itàlia, França i els Països Baixos signen una declaració per aprovar la proposta sense unanimitat

Albert Cadanet/Brussel·les – La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha reclamat aquest divendres l’adopció “immediata” de l’impost mínim de societats, una mesura proposada durant la segona meitat del 2021 i que encara no ha estat aprovada per la falta d’acord entre els països de la Unió Europea (UE). En la trobada informal de ministres de finances del club comunitari celebrada a Praga, Calviño ha reivindicat la necessitat d’impulsar la proposta per “assegurar els sistemes fiscals” i perquè les grans empreses “també financin els serveis públics i una xarxa de seguretat molt important per als ciutadans europeus”.

La reunió ha servit, en aquest sentit, perquè l’Estat, juntament amb Alemanya, Itàlia, França i els Països Baixos, hagin signat una declaració conjunta reafirmant el seu compromís amb la mesura. En el text publicat aquest divendres, els ministres de cada país defensen que la mesura és una “palanca clau” per millorar la justícia fiscal i lluitar de forma “més eficient” contra l’evasió d’impostos.

En el text, a més, els estats es mostren decidits a implementar el tipus mínim encara que la proposta no gaudeixi d’una aprovació unànime, un requisit per ara indispensable. “Si no s’assoleix una resposta unànime en les pròximes setmanes, els nostres governs es comprometen a continuar endavant; estem preparats per aplicar el tipus mínim l’any 2023 per qualsevol mitjà legal possible”, assenyalen.

En cas que la declaració prosperés, la norma superaria el veto de països com Irlanda, Hongria o Estònia, fins ara reticents a l’impost mínim del 15%.

Política monetària

Pel que fa al darrer anunci del Banc Central Europeu (BCE), que va acordar apujar els tipus d’interès a una velocitat fins ara inèdita (0,75 punts), Calviño ha indicat que l’increment “era l’esperat pels mercats” donat el context econòmic actual.

En relació amb aquesta qüestió, la ministra espanyola s’ha mostrat optimista davant les perspectives de reducció de la inflació i ha recordat que els principals organismes econòmics preveuen un creixement “fort” de l’economia espanyola per al 2022, per sobre la mitjana europea i dels països de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.