Actes 8 Març

Balears reforça la xarxa de prevenció del suïcidi amb tres psicòlegs i un psiquiatre Ahir, 10 de setembre, fou el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, amb el lema «Crear esperança a través de l’acció»

 

La Coordinació Autonòmica per a la Prevenció del Suïcidi reforça la xarxa de prevenció del suïcidi amb tres psicòlegs i un psiquiatre. Aquests professionals se sumen als 8 que ja hi havia contractats a temps complet i als 17, a temps parcial. Està previst que abans d’acabar l’any s’hi incorporin 4 infermeres de salut mental.

La responsable de la Coordinació Autonòmica per a la Prevenció del Suïcidi, Nicole Haber, ressalta la importància de comptar amb professionals especialitzats que puguin donar resposta a les persones afectades i als seus familiars d’una manera ràpida i intensiva. No obstant això, subratlla que és una peça més de tot l’entramat necessari per reduir aquesta trista realitat.

La xarxa de prevenció ha d’anar més enllà del sistema sanitari. Segons Haber, el suïcidi és un problema complex i, per tant, la solució ha de ser complexa. «És necessari treballar i engegar accions des de tots els nivells de prevenció: prevenció universal, selectiva, indicada i postvenció (atenció a les persones que han perdut un ésser estimat per suïcidi), i amb la coordinació de tots els àmbits, des de la comunitat, l’entorn i la persona, passant per tots els sistemes d’atenció: salut, educació, serveis socials, emergències, i amb la implicació des de les institucions, passant per les entitats i associacions, fins al ciutadà del carrer. És un problema de tothom i tothom pot contribuir a la prevenció».

En la darrera enquesta de l’any 2020 de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), les Illes Balears varen registrar 87 casos de suïcidi, un 10 % menys en nombre de defuncions per suïcidi respecte de l’any 2019. S’estima que per cada suïcidi queden afectades per a tota la vida entre 6 i 10 persones de l’entorn de la víctima, que sofreixen un procés greu de dol. Per això, es considera un problema greu de salut pública.

«És important llevar-nos la bena dels ulls i saber que és una realitat que conviu amb nosaltres des que l’ésser humà existeix. Per diferents raons, aquesta realitat ha romàs oculta i estigmatitzada i els mites i les falses creences que s’han construït al seu voltant no han fet altra cosa que reforçar el silenci i la inacció», explica Haber.

Des del darrer Pla Estratègic de Salut Mental 2016-2022, la Conselleria de Salut i Consum ha apostat fermament per la prevenció del suïcidi, amb la creació de l’Observatori del Suïcidi en el Servei de Salut, que s’ha transformat en una Coordinació Autonòmica per a la Prevenció del Suïcidi.

Entre les accions que promou la Coordinació Autonòmica en la xarxa de prevenció hi ha un protocol d’actuació per als centres docents i una guia per a la prevenció i primer abordatge de la conducta suïcida en els centres educatius de les Illes Balears.

Així mateix, un programa de coordinació «CoorEducaSalutMental», entre la Conselleria de Salut i Consum i la Conselleria d’Educació i Formació Professional, que intervé en la gestió i coordinació de tots els casos que es detecten des dels centres escolars i que necessiten derivació, pautes d’abordatge, comunicació en ambdós sentits, entre escola, atenció primària, serveis de salut mental, equips especialitzats de prevenció del suïcidi (APS) i altres serveis que hi puguin estar implicats. S’ocupa de coordinar i proporcionar formació i informació a tots els que hi intervenen.

Equip suprasectorial d’atenció i prevenció del suïcidi (APS)

Els hospitals públics de Mallorca i les àrees de salut de Menorca, Eivissa i Formentera, juntament amb la Gerència del SAMU 061, compten amb equips d’atenció i prevenció del suïcidi (APS). Són equips multiprofessionals especialitzats, que ofereixen un tractament específic i intensiu centrat en la prevenció del suïcidi. El programa té per objectiu la intervenció en persones amb ideació autolítica que presentin risc de suïcidi o que hagin fet un intent de suïcidi previ. És una atenció ambulatòria altament especialitzada i intensiva (de 3 a 6 mesos), amb intervencions terapèutiques individuals i grupals. Els professionals fan un abordatge interdisciplinari basat en intervencions psicoterapèutiques, psicosocials, psicoeducatives i psicofarmacològiques i en coordinació amb els recursos necessaris de l’àmbit d’educació, serveis socials, serveis de protecció del menor i sanitat. Després de la valoració psiquiàtrica a urgències, la persona pot ser derivada al programa i en aquest cas un professional d’APS contactarà amb ella o la família en 24-72 hores i tindrà una cita en 7-10 dies.

El programa complementa i dona suport a l’activitat assistencial que la persona rep o pot rebre en el conjunt dels dispositius que conformen la xarxa de salut mental. També ofereix atenció als familiars i a l’entorn proper. Actualment, el programa disposa de 14 professionals amb dedicació exclusiva, que seran 18 abans d’acabar l’any, i 11 professionals a temps parcial.

La Gerència del SAMU 061 té un equip denominat APS061, de 6 professionals formats i alliberats 6 jornades al mes per fer un seguiment telefònic d’estabilització i adherència al sistema de salut de les persones ateses per ideació o temptativa suïcida des del SAMU 061.

El 16 de desembre està convocada la segona reunió general de tots els equips APS de les Balears en el Parc Bit de Palma.

Pla de formació

La Coordinació Autonòmica promou la sensibilització sobre la conducta suïcida entre els professionals i els dota de coneixements i habilitats que ajudin a millorar la identificació i l’abordatge de la persona en risc de suïcidi i la seva família. En els darrers 4 anys s’ha ofert a les Balears formació a més de 5.600 professionals de diferents àmbits: sanitari, educatiu, social, emergències, cossos de seguretat, etc. «La formació també és prevenció. Per això, invertim temps i recursos per formar els nostres professionals», assegura Haber.

Les properes formacions, entre d’altres, són el 29 i 30 de setembre, Taller APS d’adults, impartit per la psicòloga Thais Tiana Sastre. El 21 d’octubre, Nicole Haber col·laborarà en un curs organitzat per la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca, per als professionals sanitaris i treballadors socials dels centres de salut i de la Consulta Jove.

Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi

Per conscienciar sobre la prevenció del suïcidi, el dissabte 10 de setembre es commemora el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, organitzat per l’Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi (IASP) i avalat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Enguany el lema és «Crear esperança a través de l’acció», per demostrar que amb cada acció és possible la prevenció del suïcidi, així com l’ajuda als familiars i a l’entorn social.

Entre les accions de sensibilització, l’Observatori del Suïcidi col·labora amb l’Associació de Familiars i Amics Supervivents per Suïcidi de les Illes Balears (AFASIB), l’Associació Estel de Llevant i l’Ajuntament de Manacor en la IV Carrera i Marxa de la Prevenció del Suïcidi, que tindrà lloc el 10 de setembre a les 18.00 hores a la Via Verda de Manacor-Artà.

AFASIB també organitza el col·loqui «(DES)Integrades» el 16 de setembre, a les 19.00 hores, a la Torre del Palau a Manacor, activitat en la qual l’art i les persones compartiran espai per reflexionar sobre el dolor i el sofriment. En el col·loqui participarà el coordinador autonòmic de Salut Mental de les Illes Balears, Oriol Lafau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.