Mor l’escriptor Javier Marías Era autor de 15 novel·les i exercí la docència a universitats del Regne Unit, Estats Units i Espanya

 

Eliris.cat – L’escriptor Javier Marías ha mort aquest diumenge als 70 anys en un hospital de Madrid on estava ingressat, per una complicació de l’afecció pulmonar que patia, segons han confirmat fonts de la seva editorial.

Marías era autor de quinze novel·les, entre elles, ‘L’home sentimental’ (Premi Ennio Flaiano), ‘Totes les ànimes’ (Premi Ciutat de Barcelona), o ‘Cor tan blanc’ (Premi de la Crítica, IMPAC Dublin Literary Award , Prix l’Oeil et la Lettre).

Altres de les seves novel·les són ‘Demà a la batalla pensa en mi’ (Premi Ròmul Gallecs, Prix Femina Etranger, Premi Mondello, Premi Fastenrath), ‘Berta Isla’ (Premi de la Crítica, Premi Dolç Chacón, Millor Llibre de l’Any a Babelia , a Corriere della Sera ia Público de Portugal) i ‘Tomás Nevison’, el seu últim llibre, publicat al març.

Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat Complutense de Madrid, Marías es va especialitzar en filologia anglesa, i va exercir la docència com a professor de literatura espanyola a la Universitat d’Oxford (Regne Unit) i al Wellesley College (Estats Units); i com a professor de Teoria de la Traducció a l’Institut de Llengües Modernes i Traductors de la Universitat Complutense.

Va traduir a més importants autors anglosaxons com Thomas Hardy, Joseph Conrad, Laurence Sterne, Yeats, Robert L. Stevenson i Thomas Browne.

En els darrers temps van ser escasses les seves aparicions públiques i entrevistes encara que seguia publicant llibres i articles periodístics. També va ser elegit membre internacional de la Royal Society of Literature (RSL), l’únic espanyol fins ara d’aquesta organització benèfica del Regne Unit per a la promoció de la literatura.

Un autor l’obra del qual romandrà en el temps malgrat que, com deia, “pensar en la posteritat per part d’un escriptor és ridícul i com més temps passa, més ridícula és aquesta idea”.

El president del Govern Pedro Sánchez ha compartit la notícia a Twitter. “Dia trist per a les lletres espanyoles. Ens deixa Javier Marías, un dels grans escriptors del nostre temps. La seva immensa i talentosa obra sempre serà una part fonamental de la nostra literatura”.

 

Horeca Menorca, feria Hostelería y restauración 2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca