Talaiot Estudios obra la porta a  la producció de cine sostenible a la península

Itziar Lecea/Maó -Talaiot Estudios és una productora audiovisual que va néixer a Menorca, just abans de la pandèmia, de la mà de dos al·lots catalans. La producció de contingut audiovisual en els darrers temps ha anat en augment -especialment a causa de les xarxes socials-; però el que no s’esperaven, era la gran demanda que arribarien a tenir de vídeos a l’illa. Dels dos socis originals, Talaior Estudios en conserva la meitat, n’Aleix Pinadella, acompanyat ara per Gerard Dols. Però, què els fa especials? Potser la consciència social i mediambiental de fer produccions sostenibles, un corrent que a Menorca és fàcil de gestionar i que, just ara, s’està començant a implantar a la península.

Qui hi ha darrere Talaiot Estudios?

Es defineixen com un equip de “ying i yang, contraris, però totalment complementaris”, diu n’Aleix. En el moment en què l’anterior soci va deixar la productora, Pinadella, que viu a Menorca per devoció a l’illa, va plantejar-li l’oportunitat a en Gerard en un moment en què aquest tenia propostes per treballar a productores de Barcelona. “Va ser per jo un alè, perquè veia que tot sol no podia dur l’empresa. Vam començar a produir junts, van sortir projectes, va venir fins i tot a Menorca a fer uns mesos, fins que va entrar també com a soci”, diu n’Aleix del seu company.

La feina que fan a Menorca, asseguren, és limitada “pel propi territori, i la nostra ambició és fer menys projectes, però més grossos. I a l’illa no surten grans produccions, especialment de cine, que és el que volem fer”, comenta en Gerard. N’Aleix matisa que “ens hem anat transformant per arribar a allò que realment volem fer. Als inicis de Talaiot Estudios, agafàvem els projectes que sorgien: des de comunions a anar a gravar per empreses de l’illa. Ara estem en un punt en què podem descartar projectes que no ens acaben de fer perquè ens en surten alguns de grans a la península. I si n’hem de fer de petits, procurem que almenys ens motivi el tema.” De fet, la feina ha duit feina, i ara mateix tenen també una oficina a Barcelona, des d’on agafen produccions de cine i sèries, que és la branca de l’audiovisual, la ficció, que més els estira.

Fer cine des de Menorca és possible?

Fer feina amb un peu a l’illa i l’altra a la península no és quelcom fàcil. Però l’avantatge d’aquests dos autodidactes del món audiovisual, és que ja partien amb contactes. “La indústria està molt centralitzada entre Madrid i Barcelona, i érem conscients de què, si volíem fer cine, havíem de tenir presència a un dels dos llocs. Havíem d’entrar dintre de la roda, i ho hem aconseguit. Per part meva, quan vaig començar a Talaior Estudios, ja havia treballat en algunes pel·lícules. I sempre fas contactes que, en un moment donat, et recorden per la feina ben feta i t’adrecen a altres projectes”, comenta en Gerard.

Durant aquest mes de setembre seran per Granada en una producció, però ja tenen altres projectes a l’horitzó. Açò sí, fora de Menorca. “M’encanta l’illa i visc aquí perquè n’estic completament enamorat,” diu n’Aleix, “però fer grans produccions és difícil. Entre altres coses perquè el client illenc no està acostumat als preus del que cost fer una producció audiovisual. Mentre es faci la feina, el preu prima davant la qualitat. A la península és al contrari, el portfoli compta molt més que el preu i, en realitat, els pressupostos que passem a la península els troben barats. Hi falta cultura de l’audiovisual, aquí. Per açò, dels projectes petits que surten a Menorca, triam ara els que ens motiven de manera personal.”

És el cas de la gravació que van fer amb Ignacio Capella, boxejador menorquí amb el qual van partir a Miami el passat febrer. O la volta a Mallorca que van fer amb un nadador fa un parell de mesos. “Són projectes que no ens treuen de pobres, per dir-ho així, però ens agraden, per la qual cosa agafam produccions relacionades amb l’esport.”

Producció audiovisual verda

La muntanya russa que suposa viure del sector audiovisual, no ha estat un impediment per a què Talaior Estudios hagi basat la feina en uns valors per diferenciar-se de la resta de productores. Un dels quals és la voluntat de fer produccions cada vegada més sostenibles. “Produïm i coproduïm sempre de manera sostenible. Comptam amb un green runner, que és la persona encarregada d’assegurar-se que s’empra el mínim plàstic possible, per exemple. Sabem que hi ha algunes coses que no podrem canviar mai, però almenys fem el màxim possible. De fet, cada any fem un projecte amb alguna entitat de Menorca de manera solidària que ajuda a conscienciar sobre el manteniment del nostre entorn. Així hem col·laborat amb ‘Per la mar viva” o Menorca sense plàstics'”, diu n’Aleix. “I si no és possible realitzar accions concretes per les característiques de la producció, almenys procuram fer alguna acció a mode de retorn a l’àmbit on hem rodat”, afegeix en Gerard.

Les produccions sostenibles, sembla que duen la capdavantera a Menorca. “A Barcelona i Madrid comencen a parlar ara sobre com poden fer d’aquest món de l’audiovisual un sector més sostenible, amb la vista posada a l’agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Mentre que a Menorca ja fa temps que duim la sostenibilitat ficada a dins.”

Horeca Menorca, feria Hostelería y restauración 2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca